Про звернення обласної ради щодо негативних наслідків використання авіації при обробці культур пестицидами та агрохімікатами


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(П’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 12.05.2017. № 518-15/2017
м. Калуш

 

Про звернення обласної ради
щодо негативних наслідків
використання авіації при
обробці культур пестицидами
та агрохімікатами

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до сільськогосподарських підприємств, фермерів та громадськості області щодо негативних наслідків використання авіації при обробці сільськогосподарських культур пестицидами та агрохімікатами (додається).
  2. Рішення надіслати сільськогосподарським підприємствам, фермерам, районним та міським радам області.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 12.05.2017. № 518-15/2017

 

Сільськогосподарським підприємствам, фермерам, громадськості області

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо стурбованість у зв’язку з використанням на території області сільськогосподарськими підприємствами, фермерами, іншими суб’єктами господарювання авіаційного методу обробки полів пестицидами та агрохімікатами.

Особливість методу хімічної обробки авіацією полягає в тому, що розпилення відбувається на висоті до 50 метрів і утворює повітряний стовп хімічної суміші, де гине все живе, завдається непоправна шкода навколишньому середовищу. Хімпрепарати, які застосовуються при цьому, вкрай негативно впливають на екосистему, здоров’я мешканців області та кінцевих споживачів продукції.

Значно меншої шкоди довкіллю завдає хімічна обробка полів методом обприскування спеціальними наземними машинами, яка відбувається на висоті
60 см від поверхні ґрунту. Незважаючи на те, що на сьогоднішній день без хімічних обробок у сільському господарстві обійтись не можливо, майбутнє за органічним землеробством та біологічними методами захисту рослин.

У разі наземного обприскування посівів пестицидами ширина санітарно-захисної зони  має становити 600 м, за авіаобприскування — 1000 м (до рибогосподарських водойм — 2000 м). За потреби органи санітарно-епідеміологічної служби можуть збільшувати санітарно-захисну зону у 2—3 рази. Забруднення навколишнього середовища пестицидами та гербіцидами стає причиною вимирання цілих сімей бджіл, гинуть мешканці водойм, дрібні тварини, птахи. Також хімпрепарати впливають на порушення розвитку живих організмів, їх репродуктивні функції.

За умов застосування авіаційної обробки угідь пил з отруйними речовинами розноситься потоками повітря далеко за межі оброблюваних полів до населених пунктів. Часто після проведення авіахімобробок надходять скарги від мешканців на погіршення стану здоров’я, запаморочення, задуху, кашель, головний біль. Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляють мутагенну, або інші негативні дії на живу природу і людину. Близько 90% усіх фунгіцидів,
60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними.

Надзвичайно важливо використовувати нетоксичні агрохімікати оригінальних виробників, які пройшли державну реєстрацію та внесені до переліку, погодженого Міністерством охорони здоров’я України, Мінекобезпеки, Держпродспоживслужбою, та відмовитись від препаратів аналогів або дженериків. Наголошуємо на необхідності дотримання при обробці угідь правил поводження з хімпрепаратами.

Гостро постає проблема використання отрутохімікатів та пестицидів в індивідуальних селянських господарствах. Адже під впливом реклами у засобах масової інформації населення, не маючи відповідних знань і навичок поводження з хімпрепаратами, доволі часто безконтрольно, без дотримання технологій та санітарно-гігієнічних норм, застосовує їх на своїх земельних ділянках, чим завдає немалої шкоди довкіллю, своєму здоров’ю, та й всім споживачам вирощеного урожаю.

Тому закликаємо сільськогосподарських виробників усіх форм власності неухильно виконувати комплекс організаційних, санітарно-гігієнічних та інших заходів, спрямованих на попередження шкідливої дії пестицидів та отрутохімікатів.

Нагадуємо, що законодавство України передбачає для порушників згаданих вимог не тільки цивільно-правову чи адміністративну, але й кримінальну відповідальність, залежно від ступеня тяжкості та масштабів завданої шкоди.

На підставі вищевикладеного ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до аграрних товаровиробників усіх форм власності усвідомити непоправність шкоди для біосфери, господарювати з відповідальністю перед мешканцями краю та майбутніми поколіннями. Біологічний метод захисту рослин має величезні перспективи розвитку і не має альтернатив в організації екологічного землеробства. Використання біопрепаратів в сільському господарстві нашої області дозволить не тільки повністю відмовитись від хімічних пестицидів, що зменшить екологічне навантаження на навколишнє середовище, але й дасть потенціал визнання вашої продукції конкурентозданою на європейських ринках, підвищить попит у вітчизняного споживача.

Івано-Франківщина має унікальні можливості для розвитку альтернативних технологій в сільському господарстві та розвитку органічного землеробства. Лише від нас сьогодні залежить ефективність його використання.

Звертаємось до громадськості краю не легковажити наслідками застосування хімічних препаратів на сільськогосподарських угіддях, фіксувати та повідомляти про факти порушень органи місцевого самоврядування, державні адміністрації, відповідні контролюючі служби, поліцію, територіальні відділення Держпродспоживслужби.

 

Прийнято на п’ятнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
12 травня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]