Про звернення обласної ради щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тринадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 10.03.2017. № 431-13/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо недопущення скасування
мораторію на продаж земель
сільськогосподарського призначення

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, народних депутатів України від області щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, народним депутатам України від області, обласним радам, районним та міським радам області.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба.

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 10.03.2017. № 431-13/2017

 

Президенту України
П. Порошенку

 

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

 

Прем’єр-міністру України

В. Гройсману

 

Народним депутатам України від області

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку з внесенням групою народних депутатів України подання до Конституційного суду України щодо визнання неконституційним мораторію на продаж сільськогосподарських земель, який на вимогу селян був пролонгований Верховною Радою України на 2017 рік.

Прибічники вільного продажу земель сільськогосподарського призначення нібито відстоюють ринкові цінності та право селян розпоряджатися власним майном. Проте справжні наміри поборників “ринку землі” – скупити за безцінь родючі чорноземи та перетворити селян на кріпаків.

За умов гострого дефіциту ресурсів для обробітку землі, право на продаж земель сільськогосподарського призначення призведе до скуповування у селян паїв великими агрохолдингами і корпораціями, які вже на правах власності та оренди володіють мільйонами гектарів, утискають малі сільськогосподарські підприємства і сімейні ферми.

Скасування з 1 січня 2017 року спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників призвело до занепаду та дефіциту коштів у фермерських господарствах.

Якщо законопроект, який дозволяє продаж землі вже з 1 липня 2017 року, буде ухвалено, фермери та селяни будуть змушені розпродати за безцінь свої паї і піти в найми до “нових панів”. Відбудеться остаточне знищення малих сільськогосподарських підприємств, які в усьому цивілізованому світі є основою аграрного сектору економіки, що призведе до масового безробіття, вимушеної еміграції, занепаду сіл та селищ.

На підставі вищевикладеного ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося з вимогою:

– вжити правових заходів для недопущення скасування Конституційним судом України мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в 2017 році;

– розробити дієвий законопроект “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, де передбачити практичні механізми формування в Україні прозорого і справедливого, конкурентного і ефективного ринку землі, який би стимулював розвиток вітчизняного фермерства, малого і середнього бізнесу в аграрній сфері.

 

Прийнято на тринадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
10 березня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]