Про звернення обласної ради щодо незабезпеченості коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 02.03.2018. № 805-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо незабезпеченості коштами на
виплату заробітної плати працівникам
бюджетних установ області

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народних депутатів України від області щодо незабезпеченості коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області (додається).
  2. Рекомендувати головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад спрямовувати нерозподілені вільні залишки коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2018 року, та кошти від перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів за відповідні звітні періоди
    в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, не допустивши виникнення простроченої кредиторської заборгованості із зазначених виплат.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук).

 

Голова обласної ради                                                                          Олександр Сич

 


Додаток
до рішення обласної ради
від 02.03.2018. № 805-20/2018

 

Кабінет Міністрів України

Міністерство фінансів України

Комітет Верховної Ради України
з питань бюджету

Народні депутати України від області

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати обласної ради, звертаємось до Вас стосовно напруженої  ситуації із забезпеченістю видатками на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області, зокрема тих, які фінансуються за рахунок коштів додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, а також медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Для збалансування показників місцевих бюджетів та підвищення рівня їх фінансової забезпеченості, з метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати в області розроблені заходи щодо економії бюджетних коштів і посилення фінансово-бюджетної дисципліни.

Проте, напруженою залишається ситуація по установах Верховинського, Косівського та Тлумацького районів, де на початок березня поточного року залишаються невиплаченими податки за грудень 2017 року. 

На такий стан впливає ряд факторів, а саме:

– незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівникам бюджетної сфери до кінця цього року в сумі 485,2 млн. гривень, в тому числі по установах, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції  з державного бюджету – 220,2 млн. гривень (в окремих районах обсяг незабезпеченості перевищує 3,5 міс. фонди оплати праці).

– невідповідність помісячного розпису бюджетних призначень додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я обсягу фактично нарахованої заробітної плати працівникам бюджетних установ та проведення розрахунків за спожиті енергоносії.

Органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на сьогоднішній день вживаються заходи, спрямовані на забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, однак проблеми із своєчасною виплатою заробітної плати по Богородчанському, Верховинському, Косівському, Надвірнянському, Рожнятівському та  Тлумацькому районах виникають уже починаючи з лютого поточного року.

Викликає стурбованість також низький рівень фінансової забезпеченості бюджетів об’єднаних територіальних громад. Особливо це стосується громад, вибори у яких відбулися наприкінці 2017 року, а в окремих – уже в січні-лютому 2018 року виникають проблеми з своєчасністю виплати заробітної плати.

Виходячи з вищенаведеного, просимо:

– збільшити для області фінансовий ресурс з державного бюджету на 485,2 млн. гривень для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ;

– внести зміни до помісячного розпису асигнувань додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, збільшивши їх в першому кварталі щомісячно на 11,3 млн. гривень за рахунок відповідного зменшення у четвертому кварталі поточного року.

 

Прийнято на двадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
2 березня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]