Про звернення обласної ради щодо необхідності вдосконалення механізмів розподілу коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію програм підтримки сільського господарства України


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять шоста сесія)
РІШЕННЯ

 

від 21.12.2018. № 1027-26/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради щодо
необхідності вдосконалення механізмів
розподілу коштів державного бюджету,
спрямованих на реалізацію програм
підтримки сільського господарства України

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана та Голови Верховної Ради України А. Парубія про необхідність вдосконалення механізмів розподілу коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію програм підтримки сільського господарства України (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                              Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.12.2018. № 1027-26/2018

 

Прем’єр-міністру України В. Гройсману

Голові Верховної Ради України

А. Парубію

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко стурбовані ситуацією, коли кошти державного бюджету, передбачені на реалізацію програм підтримки сільського господарства України, не були використані вітчизняними аграріями в повному обсязі через недосконалість механізмів їх розподілу, бюрократизм процедур та адміністративну централізацію, відсутність чіткого розуміння учасниками ринку порядку та умов розподілу.

Така ситуація потребує невідкладного врегулювання з метою уникнення повторення ситуації в майбутньому та напрацювання ефективних механізмів розподілу бюджетних асигнувань, спрямованих на підтримку аграрної галузі, їх доступності для малих фермерських господарств.

Політика державних дотацій сільському господарству потребує переорієнтування на чітку стратегічну програму з довгостроковою перспективою. Тільки довгострокова стратегія дасть змогу проводити збалансовану і виважену підтримку аграрного сектора. Фермер, який мав би отримати субсидіарну допомогу, повинен чітко знати на які саме заходи виділятиметься підтримка сьогодні, завтра і післязавтра. Необхідно гарантувати незмінність правил державного субсидіювання, які впливають на кредитування, з стратегією як мінімум на 5, а то й на 10 років.

Сільськогосподарський виробник не може жити річним плануванням, коли ситуативні правила розподілу державної допомоги для учасників щораз змінюються. Наче законодавець зумисне прописує програмні вимоги, які неможливо виконати, а отже, кошти державних дотацій залишаються не реалізовані та повертаються до державного бюджету.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. № 300 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів” трактування короткостроковий кредитний договір – це договір до 12 календарних місяців, а середньостроковий – це договір до 36 календарних місяців.

Однак, для сільськогосподарських товаровиробників робота з кредитними ресурсами поєднує календарний та маркетинговий рік одночасно. Також витрати капітального (інвестиційного характеру), під які передбачено середньострокове кредитування, при сьогоднішній банківській відсотковій ставці та інфляційних процесах не можуть бути окреслені терміном до 36 календарних місяців.

Тому, пропонуємо визначити, що короткостроковий банківський договір – це договір до 18 календарних місяців, а середньостроковий банківський договір – це договір до 60 календарних місяців.

Звертаємо увагу законодавця на важливість максимальної прозорості та чіткості процедури погодження проектних документацій на спорудження чи реконструкцію виробничих приміщень, тваринницьких ферм, овочесховищ, передбачивши можливість залучення державної допомоги не тільки під нове будівництво, а й для реконструкції вже діючих виробничих потужностей.

Вдосконалення потребують механізми квазіакумуляції ПДВ для сільгоспвиробників та однакові умови державної допомоги юридичним та фізичним особам, що займаються тваринництвом. Просимо особливу увагу звернути на забезпечення об’єктивності при формуванні порядку розподілу бюджетних дотацій на 2019 рік з метою унеможливлення лобіювання інтересів окремих груп агровиробників та необґрунтованих преференцій при розподілі державної дотації, спрямованої на підтримку виробництва трудомістких процесів в сільському господарстві.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, в межах повноважень, невідкладно розробити та прийняти відповідні законодавчі зміни для вдосконалення механізмів та ефективного розподілу бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію програм підтримки сільського господарства України.

 

Прийнято на двадцять шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 грудня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]