Про звернення обласної ради щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

від 15.02.2019. № 1077-27/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо необхідності якнайшвидшого
прийняття проектів законів України
№ 9518 та № 9519, спрямованих на
створення умов для доступності
придбання автомобілів
громадянами України

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України А. Парубія щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України (додається).
  2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію, народним депутатам України від області та обласним радам.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба.

 

  

Перший заступник
голови обласної ради                                                                          Василь Гладій


Додаток
до рішення обласної ради
від 15.02.2019.№ 1077-27/2019

 

Голові
Верховної Ради України

А. Парубію

  

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка склалася у зв’язку з неналежним врегулюванням питання розмитнення та оподаткування автомобілів з іноземною реєстрацію, оскільки вказане має своїм наслідком високий рівень соціальної напруги.

Згідно з даними Державної фіскальної служби України, в Україні перебуває більше одного мільйона автомобілів, які були ввезені з-за кордону. Основною причиною купівлі автомобілів з іноземною реєстрацію була і є їх невелика вартість. Адже автомобіль для більшості населення є не предметом розкоші, а засобом пересування та інструментом економічної активності населення.

8 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила закони України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів” та “Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України”, які набрали чинності 25 листопада 2018 року.

Власники автомобілів з іноземною реєстрацією згідно з цими законами мають тільки 180 днів з дня набрання ними чинності для того, щоб розмитнити авто ввезене з-за кордону. Для тих, хто встигне зробити це за перші 90 днів передбачена 50% знижка на розмитнення (тільки акциз). Крім базової ставки акцизного збору до вартості розмитнення також включається 20% ПДВ, 10% ввізного мита і 3-5% збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Звертаємо Вашу увагу на те, що вказані умови є неприйнятними для більшості власників автомобілів з іноземною реєстрацією, оскільки, навіть при застосуванні вищевказаної 50% знижки необхідно сплатити значну суму коштів, яка, в більшості випадків, перевищує в рази сукупний дохід сім’ї власників таких автомобілів.

Більше того, підвищує соціальну напругу і той факт, що вищевказаними законами встановлено пільговий період на розмитнення для таких автомобілів тривалістю лише 90 днів. Оскільки з 25 листопада 2018 року по 22 січня 2019 року (включно) було оформлено майже 44 тис. автомобілів з єврономерами, то навіть якщо кожен наступний день буде пікове розмитнення 2700 автомобілів щодня, то лише 110 000 тисяч автомобілів можливо буде розмитнити. Це приблизно буде складати 10 % від усіх автомобілів з іноземною реєстрацією.

Отже, 90 % усіх автомобілів з іноземною реєстрацією неможливо буде розмитнити. Тому вкрай необхідним є вжиття заходів щодо якнайшвидшого врегулювання цього питання – створення належних умов для розмитнення раніше ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією.

Вважаємо, що сьогодні розмитнення автомобілів в Україні має відбуватись за ставкою не більше 10% від вартості автомобіля, а також вважаємо за необхідне встановлення пільгового періоду для розмитнення автомобілів, що були ввезені на митну територію України, тривалістю не менше 3-х років. Це дасть можливість, в тому числі, розмитнити всі автомобілі з іноземною реєстрацією, які сьогодні є в Україні – більше одного мільйона. Крім того, вважаємо, що важливим є недопущення здійснення працівниками органів поліції зупинок та перевірок транспортних засобів лише на підставі ознаки “автомобіль з іноземною реєстрацією”.

Також, враховуючи величину надходжень митних платежів, отриманих при митному оформленні транспортних засобів, що були ввезені на митну територію України, та проблему фінансування пенсійного забезпечення, підтримуємо позицію, щоб вказані надходження від митних платежів спрямувати до Пенсійного фонду України.

Вищевказані способи врегулювання питання розмитнення і оподаткування автомобілів з іноземною реєстрацією передбачено проектами законів України № 9518 “Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів” та № 9519 “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів”, які були зареєстровані у Верховній Раді України 31 січня 2019 року.

Ми, депутати Івано-Франківської ради, вважаємо вищевказані законопроекти такими, що запровадять нову модель оподаткування операцій з придбання транспортних засобів, дозволять зменшити вартість нових транспортних засобів, спростять реєстрацію ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією, та, як наслідок, знизять рівень соціальної напруги. Тому вкрай необхідним є їх якнайшвидший розгляд і прийняття.

Враховуючи вищевикладене та значну актуальність зазначеного питання, просимо забезпечити якнайшвидший розгляд і прийняття проектів законів України “Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів” (реєстраційний номер 9518) та “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів” (реєстраційний номер 9519).

 

Прийнято на двадцять сьомій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 лютого 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]