Про звернення обласної ради щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцять сьома сесія)

РІШЕННЯ

 

від 01.03.2019. № 1089-27/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо
необхідності дотримання
Конституції України та
вимог законодавства України
у процесі добровільного об’єднання
територіальних громад

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад (додається).
  2. Рішення надіслати Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування (В. Мельничук).

Перший заступник
голови обласної ради                                                                             Василь Гладій


Додаток
до рішення обласної ради
від 01.03.2019.№ 1089-27/2019

 

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

  

ЗВЕРНЕННЯ 

У 2015 році Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Для забезпечення його реалізації Уряд затвердив Методику формування спроможних територіальних громад (постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 214). З метою спрощення процедури приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад Верховна Рада України в лютому 2017 року прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад”. Саме ці акти визначають механізм та умови формування спроможних територіальних громад і регулюють відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

У липні 2015 року Івано-Франківська обласна рада схвалила перспективний план формування територій громад області, розроблений обласною державною адміністрацією, як найоптимальнішу модель формування спроможних громад.

На завершальному етапі об’єднання ряд громад через недосконалість законодавства шукають свої шляхи для створення об’єднаних територіальних громад, які не передбачені перспективним планом формування територій громад області. Це дає підстави сумніватися у фінансовій спроможності таких громад, можливості надання ними якісних публічних послуг населенню.

Водночас, найважливішим елементом реформи децентралізації в Україні є реформування місцевого самоврядування шляхом створення спроможних територіальних громад здатних задовольняти потреби пов’язані з життєдіяльністю жителів населених пунктів, а також забезпечувати реалізацію їхніх прав.

В той же час, обласна рада у питаннях створення об’єднаних територіальних громад твердо стоїть на засадах добровільності цього процесу, що передбачено рішенням від 12.08.2016. № 262-7/2016 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.07.2015. № 1722-36/2015 “Про перспективний план формування територій громад області”.

Однак, Кабінет Міністрів України в окремих випадках надає статус спроможності дрібним об’єднаним територіальним громадам створеним поза межами перспективного плану формування територій громад області.

Не врегульованим у діючому законодавстві залишається питання довиборів представників сіл та селищ до рад міських об’єднаних територіальних громад, які утворюються шляхом приєднання до міст районного та обласного значень.

У згаданих вище законах України визначена процедура довиборів лише до утворених рад сільських та селищних об’єднаних територіальних громад, а сільські, селищні громади, які приєднуються до міських ОТГ, не мають можливості представляти інтереси громад, що є порушенням їх конституційних прав.

Виходячи з наведеного, звертаємося до Кабінету Міністрів України підготувати для розгляду Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, яким передбачити, що створення об’єднаних територіальних громад на прямих міжбюджетних відносинах можливе тільки у відповідності до затверджених перспективних планів.

У зв’язку з необхідністю дотримання вимог конституційної справедливості, рівноправності, захисту прав та інтересів жителів будь-якої територіальної громади звертаємось до Верховної Ради України з проханням прийняти зміни до законів України, які б забезпечили можливість проведення додаткових виборів депутатів від сіл та селищ до рад міських об’єднаних територіальних громад, що утворюються шляхом приєднання.

 

Прийнято на двадцять сьомій сесії
Івано-Франківської обласної
ради сьомого демократичного скликання
1 березня
2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]