Про звернення обласної ради щодо необхідності законодавчого врегулювання питання ввезення та перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією та припинення переслідувань владою водіїв і фактичних власників таких автомобілів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Шістнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 30.06.2017. № 527-16/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо необхідності законодавчого
врегулювання питання ввезення та
перебування на митній території України
автомобілів з іноземною реєстрацією та
припинення переслідувань владою водіїв
і фактичних власників таких автомобілів

 

Відповідно до частини 2 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України

    П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо необхідності законодавчого врегулювання питання ввезення та перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією та припинення переслідувань владою водіїв і фактичних власників таких автомобілів (додається).

  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба.

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 30.06.2017. № 527-16/2017

 

Президенту України
П. Порошенку

 Голові Верховної Ради України
А. Парубію

 Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

ЗВЕРНЕННЯ

 Сьогодні в Україні перебуває близько 1,5 мільйона автомобілів з іноземною реєстрацією. При цьому згідно з чинним законодавством громадяни України мають право тимчасово ввозити автомобілі з-за кордону тільки в режимі “транзит” на 5 або 10 діб, в цей же час іноземці можуть тимчасово ввозити автомобілі на період до 1 року.

Вартість розмитнення автомобілів є зависокою для більшості громадян України, внаслідок чого вони змушені вдаватися до використання різних, у тому числі, сумнівних схем. Недосконалість законодавства та встановлення несправедливих тарифів на розмитнення автомобілів викликали велике обурення серед власників автомобілів з іноземною реєстрацією, свідченням чого є численні акції протесту у всій Україні.

З метою законодавчого врегулювання цього питання необхідним є прийняття на перехідний період законопроекту, який би передбачав:

– сплату власниками автомобілів з іноземною реєстрацією, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3,5 тони, до державного бюджету України збору у сумі не більше 200 євро на рік за проїзд автомобільними дорогами України;

– ведення реєстру таких автомобілів та їх власників.

Такий спосіб законодавчого врегулювання дозволить залучити додаткові надходження до державного бюджету, які можна спрямувати на покращення автомобільних доріг. Наступним необхідним кроком є прийняття законопроекту щодо розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією зі сплатою посильних для громадян України платежів.

Зважаючи на вищезазначене, просимо:

  1. Вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання ввезення, перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією та їх розмитнення.
  2. На законодавчому рівні передбачити пільги для учасників антитерористичної операції в частині сплати зборів та інших платежів, пов’язаних з ввезенням та перебуванням на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією.
  3. Припинити переслідування водіїв та фактичних власників таких автомобілів.

 

Прийнято на шістнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
30 червня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]