Про звернення обласної ради щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцять шоста сесія)

РІШЕННЯ

 

від 07.12.2018. № 985-26/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо неприпустимості
підвищення ціни на газ
для населення

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України

    П. Порошенка, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо неприпустимості підвищення ціни на газ для населення (додається).

  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України В. Гройсману.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства (Р. Білик).

 

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич

 


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 07.12.2018.№ 985-26/2018

 

Президенту України
П. Порошенку

 Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 

 ЗВЕРНЕННЯ 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, відстоюючи інтереси мешканців Прикарпаття, закликаємо не допустити реалізацію рішення Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на природний газ для населення на 23,5%.

Голова Уряду аргументував такі дії виконанням вимог Міжнародного Валютного Фонду для виділення чергового кредитного  траншу. Насправді МВФ вимагає лише збалансувати економіку, привести до оптимальних показників дефіцит державного бюджету та боргових зобов’язань.

Вважаємо підняття ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги. Наголошуємо, що боргова політика уряду є неефективною і такою, яка шкодить національним інтересам і вітчизняній економіці. Переконані, що внутрішні резерви України за умови їх ефективного використання та викорінення корупції дозволять забезпечити не лише економічну незалежність держави, а й енергетичну.

За статистичними даними у 2017 році ПАТ “Укртрансгаз” добув з українських надр 20,8 млрд. кубометрів газу. У той же час населення споживає понад 15 млрд. кубометрів. Україна має великі перспективи нарощувати видобуток власного газу, яким могла б покривати всі потреби, навіть продавати на експорт.

Відповідно до офіційної фінансової звітності ПАТ “Укргазвидобування”, собівартість газу власного видобутку становить 2926 грн., або 104,5 доларів США за тисячу кубометрів. В даних цифрах закладено 65%, або 1893 грн. податків. Без них витрати газодобувачів становили б 1033 грн., або 37 доларів США за тисячу кубометрів. Газ для населення продають за формулою “Дюссельдорф+”, тобто за ціною 6957 грн., або 248 доларів США за тисячу кубометрів. Навіть існуюча до 19 жовтня 2018 року ціна для українців у три рази більша за оголошену експертами. Відтак, яке економічне обґрунтування дозволяє уряду черговий раз підвищувати ціну на природний газ для населення?

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Останні протягом трьох років зросли щонайменше у п’ять разів при тому, що за даними Держслужби статистики України у 2015 році номінальна заробітна плата українця зросла на 20,5% проти 2014 року, а реальна – зменшилась на 20,2%. Протягом 2017 року реальна зарплата збільшилась на 19% у порівнянні з 2016 роком, а у 2016 році до 2015 року на 9%.

Ціни на природний газ та тарифи на тепло підвищені, а розмір видатків на субсидії в Законі України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” зменшено на 23%. Це означає, що частина українців може залишитись без субсидій.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від Уряду скасувати Постанову про підвищення ціни на природний газ для населення, в іншому випадку закликаємо Президента України П. Порошенка виконати свій конституційний обов’язок перед громадянами України, зупинивши дію вказаної Постанови Кабінету Міністрів України.

Водночас пропонуємо прийняти ряд заходів, які дозволять вивести країну з енергетичної кризи, зокрема:

– створити сприятливі умови для розвитку альтернативної енергетики, запровадити енергоощадні технології для державних та комунальних закладів, вдосконалити систему пільгового кредитування проектів із покращення енергоефективності для малого та середнього бізнесу;

– провести інвентаризацію видобутку всіх видів енергоносіїв, встановити наявність та законність отриманих ліцензій підприємствами енергетичної сфери;

– забезпечити виконання вимог законодавства щодо 100% поквартирного обліку газу, першочергово – для одержувачів субсидій, за рахунок постачальників газу;

– встановити по всій країні лічильники газу та тепла;

– провести монетизацію субсидій;

– диверсифікувати імпортні джерела енергоносіїв, не допустити монополії іноземних енергетичних компаній на українському ринку;

– відновити та збільшити видобуток власних нафти, газу і вугілля;

– запровадити жорсткий контроль за обсягом видобутку, формуванням собівартості видобутку, розподілом і постачанням вуглеводнів, ціноутворенням в енергетиці.

 

 

Прийнято на двадцять шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
7 грудня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]