Про звернення обласної ради щодо перевірки дотримання дочірнім підприємством Національної акціонерної компанії “Надра України” “Західукргеологія” вимог законодавства у сфері геологічного вивчення надр


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцять третя сесія)

РІШЕННЯ

 

від 21.09.2018 № 916-23/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо перевірки дотримання
дочірнім підприємством Національної
акціонерної компанії “Надра України”
“Західукргеологія” вимог законодавства
у сфері геологічного вивчення надр

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, статті 91 Кодексу України про надра обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Державної служби геології та надр України щодо перевірки дотримання дочірнім підприємством Національної акціонерної компанії “Надра України” “Західукргеологія” вимог законодавства у сфері геологічного вивчення надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин (нафта, газ, конденсат), (додається).
  2. Рішення надіслати Державній службі геології та надр України.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань екології та раціонального природокористування (А. Левкович).

 

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.09.2018 № 916-23/2018

Державна служба
геології та надр України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Природно-ресурсний потенціал держави суттєво залежить від рівня розвитку нафтогазової галузі. Саме видобуток нафти, газу та газового конденсату сприяє наповненню як державного, так і місцевого бюджетів.

Відтак, забезпечення належного видобутку паливно-енергетичних ресурсів, зокрема нафти і природного газу як основних джерел енергоносіїв, та раціональне їх використання підвищить енергетичну потужність держави, сприятиме надходженню інвестицій та зростанню економіки.

На території Івано-Франківської області суб’єктами господарювання здійснюється розробка значної кількості нафтогазових родовищ. Така діяльність врегульована чинним законодавством України. Зокрема, умови користування надрами, види та строки виконання надрокористувачем робіт з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) протягом строку дії спеціального дозволу визначаються в Програмі робіт, яка є невід’ємною частиною Угоди про умови користування надрами.

За інформацією позаштатного радника голови обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Качака Юрія Степановича,
ДП НАК “Надра України” “Західукргеологія” (ідентифікаційний код 01432606) отримало спеціальні дозволи на користування надрами з метою геологічного вивчення надр, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ корисних копалин (нафта, газ природний, конденсат) Старо-Богородчанської, Вільхівської та Гриньківської площ, які розташовані на території Івано-Франківської області.

Однак, підприємство порушує умови користування надрами, передбачені дозволами та угодами про умови користування ділянками надр, зокрема не дотримується умов, визначених Програмою робіт, що призвело до використання ресурсів надр не в повному обсязі та фактичного ненадходження відповідних коштів до бюджетів.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, з метою запобігання фактам неефективного використання надр звертаємось до Державної служби геології та надр України з наступним:

  1. Провести перевірку дотримання ДП НАК “Надра України” “Західукргеологія” (ідентифікаційний код 01432606) вимог законодавства України у сфері геологічного вивчення надр, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин (нафта, газ, конденсат) Старо-Богородчанської, Гриньківської та Вільхівської площ, які розташовані на території Івано-Франківської області.
  2. Скасувати дію спеціальних дозволів на користування надрами в межах Івано-Франківської області ДП НАК “Надра України” “Західукргеологія”, а саме:

– реєстраційний номер спеціального дозволу 1892 – Старо-Богородчанська площа;

– реєстраційний номер спеціального дозволу 1910 – Вільхівська площа.

  1. На час розгляду даного питання зупинити дію спеціальних дозволів на використання надр по вказаних родовищах.
  2. Про прийняте Державною службою геології та надр України рішення проінформувати Івано-Франківську обласну раду за фактом прийняття рішення.

 

Прийнято на двадцять третій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 вересня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]