Про звернення обласної ради щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 08.12.2017. № 665-19/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо погашення заборгованості
із виплати заробітної плати
працівникам бюджетних установ
області

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністерства фінансів України та Міністерства охорони здоров’я України, народних депутатів України від області щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Міністерству фінансів України та Міністерству охорони здоров’я України, народним депутатам України від області.
  3. Рекомендувати головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад вжити вичерпних заходів щодо недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості з оплати праці працівникам бюджетних установ шляхом спрямування на цю мету нерозподілених вільних залишків коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2017 року, коштів від перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів та перерозподілу інших непершочергових видатків.
  4. Текст звернення опублікувати в засобах масової інформації.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійні комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук), з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк), з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич

 


Додаток
до рішення обласної ради
від 08.12.2017. № 665-19/2017

 

 

 

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 

Міністерство фінансів України

 

Міністерство охорони здоров’я
України

 

Народним депутатам України
від області

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати обласної ради, стурбовані ситуацією стосовно забезпеченості місцевих бюджетів Івано-Франківської області видатками на оплату праці працівникам бюджетної сфери, особливо закладів охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

У цілому незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівникам бюджетної сфери області (лише за обов’язковими виплатами) до кінця 2017 року складає 298,6 млн. гривень, у тому числі по закладах охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції –
134,0 млн. гривень, установах освіти – 129,4 млн. гривень, інших закладах –
35,2 млн. гривень.

Така ситуація уже призвела до виникнення кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, яка станом на 20.11.2017 року склала 58,3 млн. гривень, в тому числі зі сплати податків до бюджету за серпень-вересень поточного року – 6,6 млн. гривень. Особливо гостро це відчувають заклади охорони здоров’я Богородчанського, Верховинського, Городенківського, Коломийського, Косівського, Рогатинського, Снятинського та Тлумацького районів, де за рахунок призначень листопада-грудня буде погашатись заборгованість за серпень-жовтень поточного року.

Лише завдяки позитивній динаміці виконання доходів місцевих бюджетів у поточному році вдається стримувати зростання соціальної напруги серед населення області та спільними зусиллями місцевих рад спрямовувати власні ресурси на ліквідацію дисбалансу у бюджетних показниках.

Так, з метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області, протягом року за рахунок власних ресурсів місцевих бюджетів різних рівнів, додатково на оплату праці спрямовано 207,4 млн. гривень, з них на фінансування галузі охорони здоров’я – 49,1 млн. гривень, галузі освіти –
78,3 млн. гривень.

Органами виконавчої влади на місцях та органами місцевого самоврядування і надалі вживатимуться заходи, спрямовані на забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, однак вирішити це питання лише за рахунок фінансового ресурсу місцевих бюджетів області немає можливості.

Зважаючи на наведене, з метою недопущення соціальної напруги в області та забезпечення виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області до кінця 2017 року в повному обсязі, просимо виділити з державного бюджету додаткові кошти в сумі 298,6 млн. гривень.

Вимагаємо переглянути та збільшити обсяг медичної субвенції на 2018 рік для роботи і розвитку галузі, збільшення заробітної плати медичним працівникам та забезпечення проведення реформи.

 

 

 

Прийнято на дев’ятнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
8 грудня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]