Про звернення обласної ради щодо прийняття Державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Шістнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 30.06.2017. № 525-16/2017
м. Івано-Франківськ

  Про звернення обласної ради щодо
прийняття Державної програми
забезпечення житлом дітей-сиріт
та дітей, позбавлених батьківського
піклування

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

 Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України

  1. В. Гройсмана щодо прийняття Державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (додається).
  2. Рішення надіслати, Прем’єр-міністру України В. Гройсману та обласним радам.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. 4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 30.06.2017. № 525-16/2017

 

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

 

 ЗВЕРНЕННЯ

 Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані відсутністю Державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2018-2022 роки.

Відповідно до статті 33 Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 років, у разі відсутності в них житла мають право бути зарахованими на квартирний облік та соціальний квартирний облік за місцем їх походження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за заявою опікуна чи піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів, адміністрації закладу, де проживає дитина, або органу опіки та піклування. Після досягнення 18 років такі діти упродовж місяця забезпечуються соціальним житлом до надання їм упорядкованого житлового приміщення для постійного проживання.

Проте в Україні виконання цієї статті Закону відбувається не так ефективно, як цього вимагають обставини.

Станом на 01.07.2016 таких осіб є 20 298. З них за віком: від 16 до 18 років – 5 382 дитини; від 18 до 23 років – 14 916 осіб. Упродовж 2013-2015 років, відповідно до статистичних даних, житло отримали 2 145 осіб, що складає 11% від усіх тих, які його потребують.

В Україні у деяких областях (в 11 регіонах), у тому числі і в Івано-Франківській, діють регіональні програми із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, але ці програми не мають належного державного фінансування я і житло отримує лише кожна десята особа із зазначеної категорії громадян. Є регіони, у яких взагалі не передбачено виділення коштів з місцевих бюджетів для забезпечення житлом таких людей.

Отже, отримання житла залишається однією з найактуальніших проблем для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

Прийняття Державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа дозволить ефективніше та швидше вирішувати проблему забезпечення житлом названих категорій.                             

 

 

 

Прийнято на шістнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
30 червня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]