Про звернення обласної ради щодо прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 16.02.2018. № 753-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо прийняття у Республіці Польща
закону про Інститут національної пам’яті

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

 Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра закордонних справ України П. Клімкіна, Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Я. Пєкла, Генерального Консула Республіки Польща у Львові Р. Вольскі щодо прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті (додається).

  1. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Міністру закордонних справ України П. Клімкіну, Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Польща в Україні Я. Пєклу, Генеральному Консулу Республіки Польща у Львові Р.Вольскі.
  2. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму (І. Дебенко).

 

 

Голова обласної ради                                                                                   Олександр Сич

 


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 16.02.2018. № 753-20/2018

 

 Президенту України
Петру Порошенку

 Голові Верховної Ради України
Андрію Парубію

 Премєр-міністру України
Володимиру Гройсману

 Міністру закордонних справ України
Павлу Клімкіну

 Надзвичайному і Повноважному
Послу Республіки Польща в Україні
Яну Пєклу

 Генеральному Консулу Республіки
Польща у Львові
Рафалу Вольскі

 

 ЗВЕРНЕННЯ

 Івано-Франківська обласна рада глибоко стурбована фактом прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті, в якому поряд із впровадженням кримінальної відповідальності за висловлювання про причетність поляків до Голокосту, вкотре піднімається тема Волинської трагедії й передбачена кримінальна відповідальність за пропаганду так званої “бандерівської ідеології”.

З прикрістю констатуючи, що українська тематика вкотре використовується у внутрішній політиці в Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого продовжують політизуватися, ми засуджуємо цей ворожий Україні, шкідливий для добросусідських відносин та вигідний Москві політичний акт.

Хотіли б нагадати польським партнерам, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів в роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. Відтак, категорично не сприймаємо чергову спробу нав’язати однобічне трактування історичних подій, а заборону “бандерівської ідеології” – розцінюємо не просто як дешевий популізм частини польського політикуму, але як намагання заперечити суверенне право українців на власну державність і національну гідність.

Нагадуємо, що і Небесна Сотня, і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять Українську державу та жертвують своїми життями в цій боротьбі, ішли і йдуть у бій під бандерівськими гаслами “Слава Україні! ‒ Героям слава!”. Саме ці бандерівці стоять також в обороні Польщі, Європи та всього світу від московської орди.

 

Усвідомлюючи чутливість проблематики історичної пам’яті у житті українського та польського народів, в черговий раз закликаємо польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин. Відзначаємо також, що прийняття такого законодавчого акту та його подальше застосування на практиці негативно впливають на висхідну динаміку взаємовідносин між Івано-Франківщиною та адміністративно-територіальними одиницями Республіки Польща й можуть зруйнувати фундамент добросусідських, партнерських стосунків між нашими громадами, на рівні яких налагоджена взаємовигідна співпраця й реалізуються численні проекти. До того ж, закон у прийнятій редакції стосується не лише громадян Республіки Польща, але й іноземців, а відтак – становить загрозу як для українців, які працюють в Польщі, так і для наших туристів, які щороку відвідують країну.

Окремо апелюємо до вищих органів державної влади й особисто Президента України Петра Порошенка, як відповідального за зовнішню політику, дати врешті-решт належну оцінку зовнішньополітичному відомству на чолі з міністром Павлом Клімкіним за неодноразові, системні провали на міжнародній арені, вимагати на найвищому представницькому, в тому числі міжнародному рівні скасувати прийнятий у Республіці Польща закон й вжити комплекс невід’ємних заходів у відповідь з метою недопущення можливих порушень прав і свобод українських громадян, які перебувають в Польщі, а також запобігання зростаючим претензіям політичної влади сусіда на ревізію підсумків Другої світової війни та можливий перегляд кордонів.

Слава Україні!

 

  

Прийнято на першому пленарному
засіданні двадцятої сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
16 лютого 2018 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]