Про звернення обласної ради щодо проведення комплексу робіт для недопущення екологічної катастрофи на території Калуського гірничопромислового району


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(П’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 12.05.2017. № 506-15/2017
м. Калуш

 

 

Про звернення обласної ради
щодо проведення комплексу
робіт для недопущення екологічної
катастрофи на території Калуського
гірничопромислового району

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Фонду державного майна України щодо проведення комплексу робіт для недопущення екологічної катастрофи на території Калуського гірничопромислового району (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України, Кабінету Міністрів України, Верховній Раді України, Фонду державного майна України.
  3. Звернутися до Державної аудиторської служби України щодо перевірки використання коштів обласного бюджету, які були виділені впродовж 2010 – 2015 років на вирішення проблем Домбровського кар’єру.
  4. Звернутися до Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ України про надання інформації щодо стану розслідування кримінальних проваджень, які стосуються незаконних дій, що були вчинені при виконанні договорів про надання послуг зі збирання небезпечних відходів з вмістом гексахлорбензолу, що були укладені з ТзОВ “С.І. Груп Консорт ЛТД”.
  5. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  6. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань екології та раціонального природокористування (А. Левкович).

 

 

Голова обласної ради                                                                          Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 12.05.2017. № 506-15/2017

Президенту України
Кабінету Міністрів України
Верховній Раді України
Фонду державного майна України


Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Фонду державного майна України щодо невідкладних заходів для недопущення екологічної катастрофи на території Калуського гірничопромислового району та навколишніх сіл, які межують з цією територією.

За час виробничої діяльності підприємств у межах Калуського промислового вузла сформувалася складна геотехногенна система. В м. Калуші та на прилеглих територіях Калуського району активно розвивалася значна кількість підприємств різного профілю. Зокрема, експлуатувались три підземні солевидобувні рудники, єдиний у світовій практиці Домбровський кар’єр з відкритою розробкою покладів полімінеральних солей та супутніми йому відвалами розкривних порід. На базі цієї місцевої сировини працював хімічний переробний комплекс з хвостовим господарством та магнієвий завод. Крім цього, був побудований хімзавод з комплексом різнопрофільних виробництв, розвивалися промислові об’єкти нафтохімічного профілю та енергетики.

На сьогодні більшість цих підприємств припинили свою діяльність і знаходяться в стані руйнації з відповідними супутніми економічними й екологічними наслідками, перш за все втратою тисяч робочих місць та загрозливим розвитком небезпечних техногенно-екологічних процесів.

Зокрема, відбувається затоплення Домбровського кар’єру, із солевідвалів, хвостосховищ та акумулюючих ємностей вимиваються розчинні солі, які під дією атмосферних опадів проникають у водоносний горизонт, забруднюють водні артерії і далі підземними потоками переносяться в південно-східному напрямку в бік рік Млинівка та Лімниця, де облаштовані водозабори м. Калуша. Над колишніми гірничими виробітками рудників “Калуш”, “Голинь” і “Ново-Голинь” йде просідання земної поверхні з утворенням провальних вирв та виливанням соляних розчинів. Досі не локалізований негативний вплив на довкілля полігону токсичних відходів ТОВ “Оріана-Галев”, на якому були захоронені відходи з вмістом гексахлорбензолу.

Затоплення Домбровського кар’єру та вимивання розчинних солей різко збільшує навантаження на гідросферу території далеко нижче напрямку регіонального стоку і суттєво загострить екологічні проблеми Калуського та Галицького районів. Можуть бути втрачені для використання питні водозабори міста Калуш, Калуського та Галицького районів, ймовірне забруднення солями й канцерогенними речовинами річки Дністер. Зазначимо, що Дністер протікає територією 7 областей України та Республіки Молдова і є джерелом питного водопостачання для більше 10 млн. людей.

Враховуючи вищенаведене, Указом Президента України від 10.02.2010
№ 145 “Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації” та Законом України від 12.02.2010 р. № 1885-VІ року “Про затвердження Указу Президента України “Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації” територію міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Однак, на сьогоднішній час більшість природоохоронних заходів не виконано, відсутня реальна об’єктивна оцінка існуючого техногенно-екологічного стану району. Важливим залишається встановлення всіх загрозливих тенденцій та розроблення комплексу обґрунтованих природоохоронних заходів для недопущення катастрофічних наслідків і гарантування безпечних умов проживання місцевого населення.

Зважаючи на важливість розв’язання зазначених проблем, з метою вжиття невідкладних заходів з недопущення екологічної катастрофи на території Калуського гірничопромислового району просимо Вас:

  1. Створити Державну комісію із залученням провідних вітчизняних експертів, наукових установ, представників Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської обласної ради, Калуської районної державної адміністрації та Калуської міської ради для напрацювання комплексу заходів з нормалізації техногенно-екологічної ситуації на території Калуського гірничопромислового району з наступним прийняттям відповідного Закону та підзаконних нормативних актів.
  2. Сформувати інвестиційну пропозицію на базі рудника “Пійло” та пришвидшити процедуру санації ВАТ “Оріана”.
  3. Розглянути питання щодо техногенно-екологічної ситуації на території Калуського гірничопромислового району на засіданні Ради національної безпеки і оборони України з метою поновлення статусу зони надзвичайної екологічної ситуації.
  4. Дати доручення відповідним структурам проаналізувати виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 року № 381-р “Про деякі заходи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайної екологічної ситуації” та рішень Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
  5. Виділити кошти з державного бюджету на:

– зменшення водопритоку з водоносних горизонтів та річки Сівка на північному борті Домбровського кар’єру, гідроізоляцію кар’єрного поля і соле- та розсоловміщуючих об’єктів (відвалів, хвостосховищ) з метою припинення винесення з них соляних компонентів;

– організацію постійно діючої системи моніторингу на усіх екологічно-небезпечних об’єктах;

– завершення реабілітаційних робіт на території полігону токсичних відходів ТзОВ “Оріана-Галев” та проведення постійного моніторингу вмісту гексахлорбензолу в ґрунтах, поверхневих і підземних водоймах до повної нормалізації екологічної ситуації;

– вжиття невідкладних заходів з відселення мешканців з території просідання шахтних виробіток.

 

Прийнято на п’ятнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
12 травня 2017 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]