Про звернення обласної ради щодо реформування гірських рятувальних підрозділів Карпатського регіону


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Сімнадцята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 15.09.2017. № 588-17/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо реформування гірських
рятувальних підрозділів
Карпатського регіону

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення до Міністра внутрішніх справ України А. Авакова та Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій М. Чечоткіна щодо реформування гірських рятувальних підрозділів Карпатського регіону (додається).
  2. Рішення надіслати Міністру внутрішніх справ України А. Авакову та Голові Державної служби України з надзвичайних ситуацій М. Чечоткіну.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина” та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.

 

Голова обласної ради                                                                Олександр Сич


Міністру внутрішніх справ України
А. Авакову

Голові Державної служби
України з надзвичайних ситуацій
М. Чечоткіну

 

ЗВЕРНЕННЯ
щодо реформування гірських
рятувальних підрозділів
Карпатського регіону

Масове відвідування туристами Карпат ставить певні вимоги щодо їх захисту та безпеки, які б відповідали міжнародним стандартам, оскільки із збільшенням потоку туристів зростає рівень травматизму, а також кількість випадків загибелі людей в горах.

На сьогодні в Івано-Франківській області склалася напружена ситуація щодо реформування гірських рятувальних підрозділів області відповідно до наказу Голови ДСНС України від 30 червня 2017 року № 357 “Про здійснення організаційно-штатних заходів у підрозділах Управління ДСНС України в Івано-Франківській області”, що призведе до звільнення досвідчених професійних рятувальників.

Просимо Вас розглянути питання реформування гірської рятувальної служби області та пропонуємо:

  1. Призупинити дію або відмінити наказ Голови ДСНС України від 30.06.2017 року № 357 “Про здійснення організаційно-штатних заходів у підрозділах Управління ДСНС України в Івано-Франківській області”.
  2. Створити робочу групу з реформування гірських рятувальних підрозділів, до складу якої залучити професійних гірських рятувальників, представників спортивних федерацій туризму та альпінізму, громадських організацій тощо, а також іноземних спеціалістів.
  3. Робочій групі напрацювати та подати на затвердження проект Концепції реформування гірської рятувальної служби в системі ДСНС України, враховуючи досвід окремих європейських країн (Польщі, Словаччини, Німеччини).

Водночас пропонуємо проведення реформи шляхом створення єдиної гірської рятувальної служби для Карпатського регіону. Робота такої служби була б ефективнішою при об’єднанні державних гірських рятувальників з громадськими організаціями, волонтерськими рухами туристичного спрямування (за зразком європейських держав), а не за рахунок збільшення чисельності рятувальників і відповідно бюджетних витрат.

 

Прийнято на сімнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 вересня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]