Про звернення обласної ради щодо спрощення використання наркотичних та психотропних засобів у віддалених структурних підрозділах лікувальних закладів, розташованих у сільській місцевості


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Шістнадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 30.06.2017. № 526-16/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо спрощення використання
наркотичних  та психотропних засобів
у віддалених структурних підрозділах
лікувальних закладів, розташованих
у сільській місцевості

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я щодо спрощення використання наркотичних та психотропних засобів у віддалених структурних підрозділах лікувальних закладів, розташованих у сільській місцевості (додається).
  2. Рішення надіслати Кабінету Міністрів України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 30.06.2017. № 526-16/2017

Кабінет Міністрів України

Міністерство внутрішніх
справ України

Міністерство охорони
здоров’я України

Комітет Верховної Ради України
з питань охорони здоров’я

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось щодо спрощення використання наркотичних та психотропних засобів у віддалених структурних підрозділах лікувальних закладів, що розташовані у сільській місцевості, а саме, фельдшерсько-акушерських пунктах,  амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини, дільничних лікарнях, бригадах екстреної медичної допомоги.

На сьогодні пунктом 83 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до списку № 1 таблиці ІV переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 282, передбачено ряд вимог до приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які виконати неможливо.

Зокрема, фінансові витрати на охоронне обладнання та технічне укріплення приміщень, де зберігаються засоби наркотичної та психотропної дії, не відповідають вартості декількох ампул наркотичних та психотропних засобів, які повинні бути в аптечці для надання невідкладної допомоги.

Наркотичні засоби та психотропні речовини є вкрай необхідними препаратами при травматичному, опіковому шоках, гострому інфаркті міокарду, різних видах судом та інших критичних станах, саме вони рятують людські життя в перші хвилини надання невідкладної медичної допомоги.

Пропонуємо пункт 83 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів та психотропних речовин викласти у такій редакції:

“83. Приміщення, які використовуються для зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до списку № 1 таблиці IV переліку, в закладах охорони здоров’я та їх відділеннях, постах денного стаціонару; у фельдшерсько-акушерських пунктах, амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини, дільничних лікарнях, бригадах екстреної медичної допомоги; у вимірювальних, діагностичних лабораторіях; лабораторіях ветеринарної медицини; науково-дослідних інститутах, навчальних закладах; у лабораторіях контролю якості; у лабораторіях експертних установ; у фізичних осіб – підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної або ветеринарної практики (за умови одночасного щомісячного зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, в яких загальна кількість діючої речовини не перевищує 10 грамів), та (або) які використовуються для зберігання прекурсорів, включених до списку № 2 таблиці IV переліку, за умови місячного обсягу запасу цих речовин не більше ніж 15 кілограмів (літрів), повинні відповідати таким вимогам:

 

кімната в капітальній будівлі обладнана сейфами або металевими шафами, прикріпленими до підлоги (стіни);

вхідні двері добре підігнані під дверну коробку, металеві або дерев’яні повнотілі, мають не менше двох врізаних несамозамикальних замків;

віконні отвори приміщень обладнані металевими ґратами. Допускається використання декоративних ґрат чи жалюзі, які за міцністю не поступаються зазначеним ґратам.

Приміщення обладнані засобами автономної сигналізації, що захищають сейфи (металеві шафи), що використовуються для зберігання, з обладнанням місцевими звуковими і світловими сигналізаторами, крім  фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, дільничних лікарень, бригад екстреної медичної допомоги, де зберігаються ампули наркотичних засобів та психотропних речовин в кількості, що не перевищує 10 штук“.

Врегулювання питання щодо спрощення використання наркотичних та психотропних засобів покращить стан надання невідкладної медичної допомоги при окремих захворюваннях та врятує не одне життя, особливо хворих, що проживають у сільській місцевості.

 

Прийнято на шістнадцятій сесії
вано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
30 червня 2017 року

 

 

 

 

 

 

Порівняльна таблиця

Чинна редакціяЗапропонована редакція
83. Приміщення, які використовуються для зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів включених до списку № 1 таблиці IV переліку, в закладах охорони здоров’я та їх відділеннях, постах денного стаціонару; у вимірювальних, діагностичних лабораторіях; лабораторіях ветеринарної медицини; науково-дослідних інститутах, навчальних закладах; у лабораторіях контролю якості; у лабораторіях експертних установ; у фізичних осіб – підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної або ветеринарної практики (за умови одночасного щомісячного зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, в яких загальна кількість діючої речовини не перевищує 10 грамів), та (або) які використовуються для зберігання прекурсорів, включених до списку № 2 таблиці IV переліку, за умови місячного обсягу запасу цих речовин не більше ніж 15 кілограмів (літрів), повинні відповідати таким вимогам:

кімната в капітальній будівлі обладнана сейфами або металевими шафами, прикріпленими до підлоги (стіни);

вхідні двері добре підігнані під дверну коробку, металеві або дерев’яні повнотілі, мають не менше двох врізаних несамозамикальних замків;

віконні отвори приміщень обладнані металевими ґратами. Допускається використання декоративних ґрат чи жалюзі, які за міцністю не поступаються зазначеним ґратам.

Приміщення обладнані засобами автономної сигналізації, що захищають сейфи (металеві шафи), що використовуються для зберігання, з обладнанням місцевими звуковими і світловими сигналізаторами.

 

83. Приміщення, які використовуються для зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів включених до списку № 1 таблиці IV переліку, в закладах охорони здоров’я та їх відділеннях, постах денного стаціонару; у фельдшерсько-акушерських пунктах, амбулаторіях  загальної практики сімейної медицини,дільничних лікарнях,  бригадах екстреної медичної допомоги; у вимірювальних, діагностичних лабораторіях; лабораторіях ветеринарної медицини; науково-дослідних інститутах, навчальних закладах; у лабораторіях контролю якості; у лабораторіях експертних установ; у фізичних осіб – підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної або ветеринарної практики (за умови одночасного щомісячного зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, в яких загальна кількість діючої речовини не перевищує 10 грамів), та (або) які використовуються для зберігання прекурсорів, включених до списку № 2 таблиці IV переліку, за умови місячного обсягу запасу цих речовин не більше ніж 15 кілограмів (літрів), повинні відповідати таким вимогам:

кімната в капітальній будівлі обладнана сейфами або металевими шафами, прикріпленими до підлоги (стіни);

вхідні двері добре підігнані під дверну коробку, металеві або дерев’яні повнотілі, мають не менше двох врізаних несамозамикальних замків;

віконні отвори приміщень обладнані металевими ґратами. Допускається використання декоративних ґрат чи жалюзі, які за міцністю не поступаються зазначеним ґратам.

Приміщення обладнані засобами автономної сигналізації, що захищають сейфи (металеві шафи), що використовуються для зберігання, з обладнанням місцевими звуковими і світловими сигналізаторами, крім  фельдшерсько-акушерських пунктів,  амбулаторій  загальної практики – сімейної медицини,дільничних лікарень,  бригад екстреної медичної допомоги де зберігаються ампули наркотичних засобів та психотропних речовин к кількості, що не перевищує 10 штук.

 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]