Про звернення обласної ради щодо співфінансування з державного бюджету проектів-переможців Програм прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства 2014-2020 років


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять четверта сесія)
РІШЕННЯ

 

від 19.10.2018 № 971-24/2018
селище Печеніжин

Про звернення обласної ради щодо
співфінансування з державного бюджету
проектів-переможців Програм
прикордонного співробітництва
Європейського Інструменту
Сусідства 2014-2020 років

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

1. Схвалити звернення обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо співфінансування з державного бюджету проектів-переможців Програм прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства 2014-2020 років (додається).
2. Рішення надіслати Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.
3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму (І. Дебенко).

Голова обласної ради                                                 Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 19.10.2018 № 971-24/2018

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

ЗВЕРНЕННЯ

Для прикордонних областей України одним з вкрай важливих інструментів розвитку територій є кошти Програм прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства. Упродовж 2010-2016 років у рамках чотирьох програм прикордонного співробітництва, а саме “Польща – Білорусь – Україна”, “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна”, “Румунія – Молдова – Україна” та “Басейн Чорного моря” організаціями з українського боку (Львівська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська та Вінницька області) залучено майже 62 520 000 євро.

Бюджети існуючих програм “Польща – Білорусь – Україна”, “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна”, “Румунія – Україна” та “Басейн Чорного моря” на 2014-2020 роки є практично ідентичними, а реалізація проектів здійснюватиметься у 2018-2020 роках, у 2019 році очікується залучення понад 60 мільйонів євро на реалізацію транскордонних проектів у рамках усіх програм.

Розмір власного внеску для заявників становить 10% від бюджету проекту. Однак, відповідно до процедур та порядку фінансування проектів у рамках програм прикордонного співробітництва, окрім власного внеску передбачається фінансування 15% від розміру гранту, які буде повернено заявникам після затвердження звітів щодо реалізації проектів (орієнтовно 2020-2022 роки).

З огляду на викладене, просимо доручити Міністерству економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством фінансів України:

  1. Збільшити видатки розвитку за загальним фондом державного бюджету Міністерству економічного розвитку і торгівлі України (КФК 0490) на суму 300 млн.грн. на забезпечення фінансової підтримки проектів за програмами прикордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства 2014-2020 років, в тому числі погашення на поворотній основі кінцевих балансових платежів. Це передбачає фінансування на поворотній основі кінцевих балансових платежів (на сьогодні це 15% від розміру гранту) проектів у рамках програм прикордонного співробітництва, зокрема “Польща – Білорусь – Україна”, “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна”, “Румунія – Україна”, “Басейн Чорного моря”.
  2. Розробити відповідну бюджетну програму, у тому числі порядок фінансування вказаних проектів.

Прийнято на двадцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради сьомого
демократичного скликання 19 жовтня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]