Про звернення обласної ради щодо Стратегії реформування лісового господарства України


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 08.12.2017. № 667-19/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо Стратегії реформування
лісового господарства України

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо Стратегії реформування лісового господарства України (додається).
  2. Рішення надіслати Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

 

Голова обласної ради                                                                                             Олександр Сич

 


Додаток
до рішення обласної ради
від 08.12.2017. № 667-19/2017

 

Верховна Рада України

 

Кабінет Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Лісове господарство – стратегічно важлива галузь для Івано-Франківської області, де ліси мають не лише екологічне, соціальне, а й господарське значення.

Від діяльності державних лісогосподарських підприємств залежить соціально-економічний розвиток місцевих територіальних громад. Лісгоспи сприяють наповненню місцевих бюджетів, забезпечують робочими місцями сільське населення, дають гарантований соціальний захист своїм працівникам та членам їх сімей, допомагають вирішувати низку інших соціальних проблем.

Безперечно, що в сучасних умовах реформування лісового господарства є вимогою часу. На загальноукраїнському рівні над цим завданням працювала робоча група з фахівців лісового господарства, науковців, представників громадських організацій, яка враховуючи досвід європейських країн та українські реалії, напрацювала Стратегію реформування лісового господарства. Цей документ визначав системний напрям розвитку лісового господарства на найближчі роки. Де пріоритетами були збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками та сталий розвиток, а також розмежування господарських і контролюючих функцій, створення ефективної моделі державного управління лісами і збереження висококваліфікованих працівників.

Однак, на засіданні Уряду 15 листопада 2017 року було схвалено зовсім іншу Стратегію, у якій передбачено створення суб’єкта господарювання, управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України. Документ не проходив жодного громадського обговорення, не погоджений з Профспілкою та схвалений без представлення і обговорення. У цій Стратегії, яка йде в розріз з іншими реформами в Україні, зокрема щодо децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, вбачається спроба приватизувати ліси в Україні та знищити галузь лісового господарства. Її прийняття ставить під загрозу питання екологічної та соціально-економічної безпеки в державі.

У зв’язку з цим просимо:

  1. Відмінити рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року “Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року”.
  2. Взяти за основу проект Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року, розроблений фахівцями лісової галузі, міжнародними експертами та всіма зацікавленими сторонами з подальшим доопрацюванням, широким обговоренням у суспільстві та узгодженням з галузевою Профспілкою.
  3. Відмовитися від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств галузі.
  4. Унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх у концесію.
  5. Відновити фінансування бюджетної програми 2805060 “Ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів” на 2018 рік в сумі не менше 730 млн. грн., що складає 30% від потреби; при формуванні бюджету на 2018 рік передбачити фінансування по коду програми 2805020 “Дослідження, прикладні розробки та підготовка наукових кадрів у сфері лісового господарства” в обсязі 25 млн. гривень.
  6. Прискорити внесення змін до відповідних законодавчих актів з метою фінансового врегулювання діяльності галузі та створення Лісового фінансового фонду.
  7. Передбачити пряме підпорядкування Держлісагентства Кабінету Міністрів України та виведення його з-під координації Міністра аграрної політики та продовольства України.
  8. При прийнятті Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” визначити Державне агентство лісових ресурсів України головним розпорядником бюджетних коштів.
  9. Терміново внести зміни до Санітарних правил в лісах України з метою забезпечення своєчасного проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів.
  10. Ввести єдиний електронний облік для всіх постійних лісокористувачів.
  11. Врегулювати питання методичного забезпечення виконання вимог законів України “Про оцінку впливу на довкілля” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат”, які стосуються лісового господарства, і мінімізацію негативних наслідків їх реалізації для лісової галузі.
  12. Терміново внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект нормативно-правового акта “Про порядок реалізації деревини”, підтриманого Громадською радою Державного агентства лісових ресурсів України 11 березня 2017 року.
  13. Терміново переглянути Закон України “Про оцінку впливу на довкілля”, який фактично зупиняє всю промислову діяльність в Україні.
  14. Прискорити призначення нового керівника Державного агентства лісових ресурсів України.

Прийнято на дев’ятнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
8 грудня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]