Про звернення обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(П’ята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 26.05.2016. № 168-5/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення
обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, обласним радам.
  3. Рішення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

 

 

Голова обласної ради                                                          Олександр Сич

 

 

 

Додаток

до рішення обласної ради

від 26.05.2016. № 168-5/2016

Президенту України

П. Порошенку

Голові Верховної Ради України

А. Парубію

Прем’єр-міністру України

В. Гройсману

 

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, як представники територіальних громад Прикарпаття, стурбовані непослідовністю та низькими темпами реформування  місцевого самоврядування.

Незважаючи на окремі позитивні зрушення,  до сьогодні збережено в існуючому вигляді та із старими повноваженнями місцеві державні адміністрації, не утворено виконавчі комітети районних та обласних рад, не завершено  реформування бюджетної системи, фактично не розпочаті зміни в земельній, освітянській, медичній галузях тощо.

Прикладом такого підходу є фінансова незабезпеченість закладів професійно-технічної освіти, коли через відсутність належної комунікації та дорожньої карти реформ між центральними та місцевими органами влади працівники зазначених закладів декілька місяців не отримували заробітної плати.

Система делегування повноважень обласних та районних рад відповідним місцевим державним адміністраціям є неефективною, оскільки не передбачає можливості впливу на перелік делегованих повноважень,  не встановлює механізму контролю за їх виконанням, відсутня система відносин між центральними органами виконавчої влади та відповідними органами місцевого самоврядування.

Крім того, спільних зусиль та чіткого розподілу повноважень центральних та місцевих органів влади потребує вирішення численних екологічних, економічних, соціальних проблем областей.

Найбільш ефективною моделлю взаємовідносин між Урядом та областями, на нашу думку, є укладання договору між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами, який забезпечить розподіл повноважень, дозволить сформувати нову, динамічну та ефективну регіональну політику,  надасть змогу вирішити характерні питання для всіх областей і врахувати специфіку кожного окремого регіону.

Враховуючи викладене, пропонуємо:

– розглянути питання переходу до договірних відносин між Урядом, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в контексті розмежування повноважень та реформування місцевого самоврядування;

– за узгодженням із обласними радами підготувати проект змін до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ”Про місцеві державні адміністрації”, Бюджетного кодексу України, інших нормативно-правових актів щодо запровадження договірних відносин між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами.

 

Прийнято на п’ятій сесії Івано-Франківської

обласної ради сьомого демократичного скликання

26 травня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]