Про звернення обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(П’ята сесія)
РІШЕННЯ

 

від 26.05.2016. № 172-5/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення

обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Генерального прокурора України Ю. Луценка, Міністра оборони України С. Полторака, Міністра внутрішніх справ України А. Авакова щодо забезпечення неупередженого та об’єктивного розслідування кримінального провадження стосовно учасника АТО Ілитчука Романа Ярославовича (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Генеральному прокурору України Ю. Луценку, Міністру оборони України С. Полтораку, Міністру внутрішніх справ України А. Авакову.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей (Н. Чаплинська).

 

 

Голова обласної ради                                                                                                    Олександр Сич

 

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 26.05.2016. № 172-5/2016

 

Президенту України
П. Порошенку

Генеральному прокурору України
Ю. Луценку

Міністру оборони України
С. Полтораку

Міністру внутрішніх справ України
А. Авакову

 

ЗВЕРНЕННЯ

На сьогодні склалася кричуща ситуація, в результаті якої житель
с. Микуличин Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, справжній патріот та захисник України Ілитчук Роман Ярославович може стати жертвою свавілля правоохоронців.

20.05.2016 року Артемівським міськрайонним судом Донецької області прийнято рішення про відхилення апеляційної скарги та залишення військовослужбовця Ілитчука Романа Ярославовича під вартою.

Ілитчуку Роману Ярославовичу, командиру відділення розвідувального взводу військової частини-польова пошта В2304, військова прокуратура Донецького гарнізону сил АТО інкримінує вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15 та пунктом 7 частини другої статті 115 Кримінального кодексу України.

За даними органу досудового розслідування, Ілитчук Роман Ярославович 07.01.2016 року під час патрулювання, нібито, вчинив замах на вбивство лейтенанта поліції Ігнатківа Івана Дмитровича у вигляді вогнепального поранення лівої ноги.

Однак, із довідки про відкриття вогню військовослужбовцем Збройних Сил України в період з 7 год. 07.01.2016 року по 7 год. 08.01.2016 року, виданої військовим комендантом, майором Затинайком Р. М., стає зрозуміло, що внаслідок проведення розшукових заходів комендатурою спільно з поліцією
м. Дзержинська було встановлено, що військовослужбовець Ілитчук Роман Ярославович у вказаний період часу, виконуючи свої службові обов’язки, намагався припинити вчинення працівниками місцевої поліції хуліганських дій
у громадському місці.

Окрім цього, як повідомляється у засобах масової інформації, працівники поліції перебували у нетверезому стані та завдали тілесних ушкоджень цивільній особі, а також побили військовослужбовців військової частини-польова пошта В2950 (АЙДАР) – лейтенанта Парубця С. А. і солдата Міняйла Д. С.

Незважаючи на такі обставини, із ходу досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні вбачається, що воно здійснюється усупереч встановленим Кримінально-процесуальним кодексом України принципам кримінального судочинства.

Однак, існує великий сумнів у неупередженості такого досудового розслідування, що спричиняє його неефективність та можливість несправедливого притягнення до кримінальної відповідальності невинної особи.

Так, досудове розслідування щодо Ілитчука Романа Ярославовича має виключно однобічний характер з обвинувальним ухилом. Це пояснюється тим, що, по-перше, у повній мірі не враховані письмові матеріали, які свідчать про його позитивну поведінку. Ні військовою прокуратурою Донецького гарнізону сил АТО, ні Артемівським міськрайонним судом Донецької області не враховані відомості, викладені у характеристиці Ілитчука Романа Ярославовича, наданій командиром військової частини В2304 Щербиною О. О., та нагородному листі для представлення до відзначення державною нагородою України орденом “Данила Галицького”.

По-друге, із незрозумілих причин не об’єднані в одне кримінальне провадження матеріали досудового розслідування щодо Іличтука Романа Ярославовича та досудового розслідування у кримінальному провадженні №12016050220000029 від 07.01.2016 року, розпочатого слідчим Дзержинського відділення Артемівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області за ознаками злочину, передбаченого частиною четвертою статті 296 Кримінального кодексу України (про побиття військовослужбовців військової частини-польова пошта В2950 (АЙДАР).

По-третє, органом досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно військовослужбовця Ілитчука Романа Ярославовича належним чином не вживаються заходи щодо доведення передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України обставин.

А тому, зважаючи на взаємозв’язок потерпілої особи з органами поліції, наявність завідомо упередженого ставлення до підозрюваного Р. Ілитчука, з метою забезпечення ефективного досудового розслідування кримінального провадження та його судового розгляду є доцільною передача матеріалів кримінального провадження іншому органу досудового розслідування та суду.

Враховуючи наведене вище, просимо:

  1. Втрутитись у ситуацію і не допустити незаконного свавілля з боку правоохоронних органів, захистити патріота та захисника України Ілитчука Романа Ярославовича.
  2. Вжити всіх необхідних заходів для зміни запобіжного заходу на інший, крім тримання під вартою.
  3. Передати матеріали кримінального провадження у справі Ілитчука Романа Ярославовича до іншого органу досудового розслідування з метою об’єктивного та неупередженого їх розгляду.
  4. Вжити необхідних заходів з метою передачі матеріалів кримінального провадження на розгляд іншого суду.
  5. Забезпечити повне, об’єктивне та неупереджене досудове розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні із суворим дотриманням вимог Кримінального процесуального кодексу України.

 

Прийнято на п’ятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
26 травня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]