Про звернення обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Третя сесія)
РІШЕННЯ

від 15.01.2016. № 92-3/2016

м. Івано-Франківськ

 

Про звернення
обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, Прем’єр-міністра України А. Яценюка, народних депутатів України від області щодо фінансування ремонту доріг Івано-Франківської області у 2016 році (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України В. Гройсману, Прем’єр-міністру України А. Яценюку, народним депутатам України від області.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлового-комунального господарства (В. Шевченко).

 

Голова обласної ради                                                                                                    Олександр Сич

 

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 15.01.2016. № 92-3/2016

 

 

Президенту України

П. Порошенку

 

Голові Верховної Ради України

В. Гройсману

 

Прем’єр-міністру України

А. Яценюку

 

Народним депутатам України від області

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

25 грудня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, згідно з яким передбачено
6 573 727 800 грн. на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування. Крім того, держава залучила міжнародні кошти для ремонту доріг України, проте, на жаль, коштів міжнародної фінансової допомоги на ремонт доріг у Івано-Франківській області на 2016 рік поки що не виділено.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Вас із проханням під час пооб’єктного розподілу коштів Державного бюджету врахувати потреби Івано-Франківської області на ремонт доріг, а також внести зміни до міжнародних кредитних угод та укласти необхідні міжурядові угоди з метою фінансування доріг Івано-Франківської області, зважаючи на наступне.

Мережа автомобільних доріг загального користування Івано-Франківської області на 01.01.2015 року становила 4110,5 км.

За окремими оцінками 49,6% доріг Івано-Франківської області знаходиться у критичному стані. За цим показником область знаходиться на другому місці у рейтингу областей з найгіршими дорогами, не набагато відставши від Одеської області, у якої 50,1% доріг знаходиться у такому ж стані.

У минулі роки кошти на проведення ремонту доріг в області практично не виділялись. Лише у Державному бюджеті на 2015 рік були передбачені кошти за кодом програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету 3111090 на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону (зокрема доріг Мукачеве – Львів, Татарів – Кам’янець-Подільський, Стрий–Мамалига).

У минулому році вказані кошти у сумі 700 млн. грн. були використані на ремонт доріг національного значення Н-09 на ділянці Івано-Франківськ – Галич – Рогатин – Львів, Н-10 на ділянці дороги Долина – Брошнів – Калуш та Р-24 на ділянці Верховина – Косів. Івано-Франківська область як частина Карпатського єврорегіону отримала 425 млн. грн. Завдяки такому фінансуванню було суттєво покращене транспортне сполучення між містами обласного значення і районними центрами області.

Продовження ремонту дороги Н-09 на ділянці Івано-Франківськ – Богородчани – Рахів можливо здійснити за рахунок коштів, отриманих Україною в рамках міжнародної фінансової допомоги. 26.11.2010 року між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку було укладено Кредитну угоду про покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під’їздах до м. Києва (пан’європейські коридори), в рамках якої Україні було виділено міжнародну фінансову допомогу на загальну суму 450 млн. євро. Внаслідок зміни структури проекту, який реалізовувався в рамках цієї угоди, валютно-курсової різниці та високої конкуренції на тендерах вдалося укласти договори підряду за ціною нижчою, ніж очікувалося. Як наслідок, залишилися вивільненими кредитні кошти на суму 100 млн. євро.

Як нам стало відомо, Міністерство інфраструктури України вирішило спрямувати вищевказану суму на продовження фінансування ремонту доріг Карпатського єврорегіону, зокрема дороги Н-09 на ділянці Івано-Франківськ – Богородчани – Рахів та Н-13 Львів – Самбір – Ужгород, що проходять по територіях Івано-Франківської та Львівської областей відповідно. При цьому, на ділянку Івано-Франківськ – Рахів було заплановано витратити
62 млн. євро. Проте, для фінансування цих ділянок доріг, у 2016 році Кабінету Міністрів України необхідно внести зміни до вищезазначеної Кредитної угоди між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку.

У критичному стані знаходяться дороги гірського Верховинського району Івано-Франківської області. Залучення коштів на ремонт доріг Верховинського району стане можливим завдяки реалізації проекту “Місцевий розвиток та передумови відкриття пункту пропуску і будівництва автодороги через українсько-румунський кордон у межах населених пунктів с. Явірник Зеленської сільської ради та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш (Румунія)”. Зокрема в рамках проекту вже розроблено проектну документацію та техніко-економічне обґрунтування реконструкції дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією, довжина якої складає близько 40 км. Для початку реалізації проекту необхідно підписати відповідні угоди між Урядом України та Урядом Румунії.

Для виведення доріг області з кризового стану та забезпечення якісного сполучення між містами обласного значення та районними центрами області депутати Івано-Франківської обласної ради просять під час пооб’єктного розподілу коштів Державного бюджету України на 2016 рік, які виділені на ремонт доріг України, додатково виділити кошти на ремонт дороги Н-10 на ділянці Стрий – Калуш – Івано-Франківськ – Коломия – Снятин – Чернівці – Мамалига. Загальний кошторис ремонтних робіт на цій ділянці протяжністю 277 км складає 2 216 000 000 грн. Необхідність проведення ремонту вказаної ділянки дороги також підтримана народними депутатами України від Івано-Франківської області.

Крім того, кошти із Державного бюджету необхідні не тільки на ремонт доріг, а й на їхнє облаштування та створення безпечних умов користування цими дорогами, зокрема належне освітлення, встановлення знаків та нанесення розмітки. У Івано-Франківській області високий показник смертності на дорогах. Тільки за 8 місяців 2015 року на території області кількість дорожньо-транспортних пригод з постраждалими збільшилась на 19,1%.

Враховуючи вищенаведене, просимо:

Вжити заходів щодо внесення змін до Кредитної угоди про покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під’їздах до м.Києва (пан’європейські коридори), укладеної між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку 26.11.2010 року, та спрямувати вивільнені під час реалізації цієї угоди кошти на ремонт дороги Н-09, а саме ділянки Івано-Франківськ – Богородчани – Рахів у сумі 62 млн. євро.

Підписати відповідні міжурядові угоди між Урядом України та Урядом Румунії для початку реалізації проекту “Місцевий розвиток та передумови відкриття пункту пропуску і будівництва автодороги через українсько-румунський кордон в межах населених пунктів с. Явірник Зеленської сільської ради та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш (Румунія)”, що дасть можливість проведення ремонту дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією Верховинського району Івано-Франківської області.

Врахувати потреби Івано-Франківської області при пооб’єктному розподілі коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2016 рік на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування, зокрема, на дорогу Н-10 на ділянці Стрий – Калуш – Івано-Франківськ – Коломия – Снятин – Чернівці – Мамалига.

Під час внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” передбачити кошти на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону.

 

 

Прийнято на третій сесії

Івано-Франківської обласної ради

сьомого демократичного скликання

15 січня 2016 року

 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]