Про звернення обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(П’ята сесія)

РІШЕННЯ

від 10.06.2016. № 192-5/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення
обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П.Порошенка, Прем’єр-міністра України В.Гройсмана щодо збереження бібліотечної мережі (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П.Порошенку, Прем’єр-міністру України В.Гройсману.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю.Черневий).

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 10.06.2016. № 192-5/2016

 

Президенту України
П. Порошенку

 Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

  

Звернення

Сьогодні у зв’язку з проведенням реформи з децентралізації гостро постає питання збереження мережі публічних книгозбірень. Як свідчить приклад уже створених територіальних об’єднаних громад, бібліотеки у селах просто закривають.

Вважаємо, що закриття, оптимізація бібліотек, які незворотньо відбудуться у зв’язку з децентралізацією, матимуть негативний наслідок для культурно-економічного розвитку України.

Якщо при децентралізації влади в Україні на деякі галузі, зокрема освіту, медицину передбачаються державні субвенції, то на культуру, а значить і на бібліотеки – ні. Це ставить бібліотеки на межу знищення.

Закриття бібліотек негативно позначиться саме на найбідніших верствах населення, матеріально незахищених громадянах, пенсіонерах, людях з обмеженими можливостями, дітях з багатодітних сімей, для яких бібліотеки в селах чи не єдине місце, де можна безоплатно одержати інформацію, взяти книгу, поспілкуватися.

Звертаємось з проханням не допустити закриття бібліотек, зберегти існуючу бібліотечну мережу.

Сьогодні потрібно не скорочувати мережу бібліотек, а переосмислити роль бібліотек через призму сучасності: наповнити бібліотеки новими книгами, сприяти комп’ютеризації та технічному оснащенню бібліотек, підключенню їх до мережі Інтернет.

Звертаємо увагу на негативні для України наслідки оптимізації бібліотек, тобто їх знищення.

Просимо розглянути питання про максимальне збереження мережі книгозбірень, вжити заходів на державному рівні, які сприятимуть технічному оснащенню бібліотек, для того, щоб вони могли і надалі надавати населенню якісні бібліотечні послуги і бути інформаційно-культурним осередком громади.

Бібліотечна справа в Україні має свою історію, тісно пов’язану з розвитком української державності, тому наша спільна мета – зберегти бібліотеки для майбутніх поколінь.

 

 

Прийнято на п’ятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
10 червня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]