Про звернення обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Третя сесія)
РІШЕННЯ

 

від 15.01.2016. № 93-3/2016

м. Івано-Франківськ

 

Про звернення
обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, Прем’єр-міністра України А. Яценюка, Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю. Артеменка щодо стану державної мовної політики в Україні (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України В. Гройсману, Прем’єр-міністру України А. Яценюку, Голові Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю. Артеменку.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

 

Голова обласної ради                                                                                                    Олександр Сич

 

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 15.01.2016. № 93-3/2016

 

 

Президенту України

П. Порошенку

 

Голові Верховної Ради України

В. Гройсману

 

Прем’єр-міністру України

А. Яценюку

 

Голові Національної ради

України з питань телебачення

і радіомовлення

Ю. Артеменку

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Програмне наповнення національних телерадіоканалів протягом новорічних та різдвяних свят, що, за висновками провідних медіа-експертів, ознаменувалося ганебним “переодягненням “руського миру” в український прикид”, вчергове засвідчило гостру необхідність врегулювання обов’язкової міри присутності державної мови у вітчизняному медіа-просторі.

Видається просто-таки знущальним і те, що в час, коли на Сході України від російської зброї гинуть українські герої, національний етер характеризується всезростаючою русифікацією, примітивізацією та ідеологічною совківізацією.

Красномовно, що навіть попри офіційне звернення до українських ЗМІ першого заступника голови Держкомтелерадіо Богдана Червака з проханням не допустити в етері “біснування путінських пропагандистів” новорічні шоу за підрахунками громадськості були українськими всього на 4%!

Більше того, перманентне недотримання законодавства про захист інформаційного телерадіопростору України, набувши системного характеру, загрожує поступовому витісненню української мови як такої з національного медіа-контенту.

Задля уникнення звинувачень у щонайменшій заполітизованості та виходячи зі статистичних даних фахових досліджень, відзначаємо, що державна українська мова зникає з телеетеру зі швидкістю 1 відсотковий пункт на місяць!

Про це, зокрема, свідчать результати моніторингу етеру десяти найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів, проведеного за підсумками 2015 року Громадським рухом “Відсіч”, відповідно до якого лише п’ята частина телепередач сьогодні є україномовними.

При цьому, лідерами за обсягами телепродукції російського виробництва залишаються телеканали “Україна” (81%), НТН (44%) та “Інтер” (30%).

І хоча, як зазначають автори моніторингу, загальна частка фільмів і передач українського виробництва за останній рік все ж дещо зросла, замість того, щоби збільшити обсяги україномовної продукції, телеканали та студії свідомо зменшують їх, “накидаючи глядачам “українські” фільми про Росію, для Росії й російською мовою, а також сумнівної якості телешоу, де українською мовить тільки один із багатьох ведучих або лише голос за кадром”.

У той же час, за підсумками огляду “Становище української мови”, що його вже вчетверте проводив громадський рух “Простір свободи”, із загальної кількості пісень, які у прайм-тайм лунають на провідних радіостанціях країни, пісні українською мовою становлять лише близько 4,9%. Водночас пісні російською – понад 40,2%.

Окрім того, за даними Книжкової палати України у 2014 році сумарний тираж україномовних газет значно впав і становив близько 29,5% від загального тиражу всієї преси. Таке падіння відбувається й на тлі зменшення загальної кількості тиражів. Натомість обсяг тиражу газет російською мовою, попри падіння в абсолютних показниках, покращився з 64,3% у 2013 році до 66% у 2014 році. Ця тенденція також стосується глянцевих видань.

Виходячи з вищевідзначеного, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси громади краю, розцінюємо повзучу русифікацію мас-медійного простору країни не лише як загрозу національній безпеці, але й як порушення конституційних прав та приниження національної гідності наших мешканців, 96% яких спілкується українською на побутовому рівні та вважає її рідною мовою.

Закликаємо органи державної влади до відповідальних, рішучих дій, виразом чого, зокрема, могло б стати прийняття ініційованого громадськістю окремого закону про обов’язковий відсоток використання української мови не тільки серед фільмів, а й серед власних телепрограм каналів та радіостанцій, а також введення спеціального податку на російськомовну медіа-продукцію.

Одночасно застерігаємо, що подальше ігнорування проблеми або ж уже звична для українських реалій імітація їх дієвого вирішення, загрожує тим, що після року англійської мови в Україні доведеться оголосити рік збереження державної української мови в незалежній Українській державі.

 

Прийнято на третій сесії
Івано-Франківської обласної ради

сьомого демократичного скликання

15 січня 2016 року

 

 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]