Про звернення обласної ради


  УКРАЇНА 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Четверта сесія) 
РІШЕННЯ

 

від 31.03.2016. № 125-4/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради

 

Відповідно до частини 2 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Державної служби геології та надр України щодо відновлення роботи Битків-Бабчинського родовища нафти та газу (додається).
  2. Рішення надіслати Державній служби геології та надр України.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань екології та раціонального природокористування (М. Якимчук).

 

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 31.03.2016. № 125-4/2016

 

Державна служба
геології та надр України

 

ЗВЕРНЕННЯ

До обласної ради звернулось Нафтогазовидобувне управління “Надвірнанафтогаз” як структурна одиниця ПАТ “Укрнафта”, яка здійснює видобуток сирої нафти та природного газу на території Івано-Франківської області, зокрема, і на території Битків-Бабчинського родовища.

Спеціальний дозвіл на видобування нафти на площі Битків-Бабчинського родовища виданий Товариству з обмеженою відповідальністю спільне українсько-американське підприємство «Укркарпатойл ЛТД», кінцевим бенефіціарним власником якого є ПАТ «Укрнафта», 27.07.1995 року строком на 20 років. Дія цього спеціального дозволу завершилася 27.07.2015 року і з незрозумілих причин Державна служба геології та надр України не продовжує дію спеціального дозволу.

Трудовий колектив НГВУ “Надвірнанафтогаз” в кількості 1608 працівників забезпечує експлуатацію 13 родовищ вуглеводнів. Однак, сьогодні понад 200 працівників підприємства перебувають у відпустках, а після їх закінчення будуть працювати в режимі неповного робочого часу і в подальшому приречені на скорочення та втрату роботи через те, що Держгеонадра не продовжує дію спеціального дозволу на видобування нафти та газу на площі Битків-Бабчинського родовища.

Така ситуація є загрозливою для життя і безпеки мешканців селища Битків та села Пасічна, на території яких знаходяться нафтові свердловини, оскільки припинення робіт із розробки Битків-Бабчинського родовища уже призвело до наступних негативних наслідків:

– на 90% зменшилось надходження продукції на групові установки ГУ-270 та
ГУ-256, з яких НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта» транспортує газ для споживачів селища Битків, яке не має іншого джерела постачання газу;

– збільшився пластовий тиск та зріс рівень загазованості на території села Пасічна та селища Битків Надвірнянського району Івано-Франківської області – за результатами замірів, які проводились у житлових будинках, що знаходяться на території села Пасічна Надвірнянського району Івано-Франківської області, виявлено вибухонебезпечну концентрацію (5%) природного газу.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, з метою запобігання скороченню кількості працівників, зменшенню надходжень до бюджетів та недопущенню негативних екологічних наслідків просимо Державну службу геології та надр України забезпечити якнайшвидше відновлення робіт із розробки Битків-Бабченського родовища шляхом продовження спеціального дозволу на користування надрами, а також просимо не допустити припинення робіт із розробки інших родовищ.

Звертаємось з проханням при продовженні спеціальних дозволів на користування надрами передбачити особливі умови, які б гарантували участь ліцензіата в належному утриманні об’єктів соціальної сфери, ремонту автомобільних шляхів місцевого значення та заходів з охорони навколишнього природного середовища у населених пунктах, на території яких здійснюється видобуток відповідних корисних копалин, сплату в повному обсязі податків до місцевих бюджетів, зокрема:

Зокрема включати до особливих умов спеціальних дозволів наступні положення:

  1. Щорічно, протягом терміну дії спеціального дозволу, укладати з місцевими органами влади угоди на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання на пайових умовах об’єктів соціальної інфраструктури, доріг місцевого значення та на заходи щодо охорони навколишнього природного середовища;
  2. Своєчасно і в повному обсязі сплачувати обов’язкові платежі до державного та місцевих бюджетів відповідно до чинного законодавства.
  3. Оформити правовідносини на користування земельними ділянками згідно з чинним законодавством.
  4. Після продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами надати до обласної ради копії програми робіт та угоди про умови користування надрами.

 

Прийнято на четвертій сесії
ІваноФранківської обласної ради

сьомого демократичного скликання
31 березня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]