Про звернення обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Третя сесія)
РІШЕННЯ

 

від 15.01.2016. № 91-3/2016

м. Івано-Франківськ

 

Про звернення
обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України А. Яценюка та Голови Верховної Ради України В. Гройсмана (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Прем’єр-міністру України А. Яценюку та Голові Верховної Ради України В. Гройсману.
  3. Текст звернення опублікувати в газеті “Галичина”, оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія.

 

 

Голова обласної ради                                                  Олександр Сич

 

 

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 15.01.2016. № 91-3/2016

Президенту України
П. Порошенку

Прем’єр-міністру України
А. Яценюку

Голові Верховної Ради України
В. Гройсману

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ухваленням Верховною Радою України законів “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку” і висловлюємо позицію щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства.

Відповідно до пункту 2 Закону України від 24.12.2015 року № 918-VIII “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку” статтю 691 Бюджетного кодексу України доповнено пунктом 41, згідно з яким весь обсяг надходжень екологічного податку до  місцевих бюджетів буде зараховуватися до спеціального фонду. Більше того, такі кошти тепер мають цільовий характер і повинні спрямовуватися виключно на здійснення природоохоронних заходів.

Ситуація ускладнюється тим, що екологічний податок складає 32,2 відсотка у доходах загального фонду обласного бюджету. У зв’язку із такими змінами Бюджетного кодексу України, фінансовий ресурс загального фонду обласного бюджету зменшується на 116,3 млн. гривень, що унеможливлює фінансування соціально значимих видатків обласного бюджету галузей охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, культури, а також фінансування програм, пов’язаних із запобіганням надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального характеру та інших потреб.

Зарахування екологічного податку, починаючи з 1 січня 2016 року, до спеціального фонду місцевих бюджетів знівелює внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин у частині бюджетної децентралізації, призведе до їх розбалансування у 2016 році та необхідності здійснення секвестру уже затвердженого обласного бюджету більше як на
32 відсотки. Зазначене спричинить  незабезпеченість в повному обсязі видатками на захищені статті бюджету та соціальне невдоволення серед працівників бюджетної сфери і громадськості.

Окрім того, згідно з Законом України від 24.12.2015 року № 914-VІІІ “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” та статті 27 Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” з державного бюджету обласним бюджетам та бюджетам міст обласного значення передано видаткові повноваження щодо фінансування професійно-технічних навчальних закладів, інших закладів, які здійснюють підготовку робітничих кадрів, без передачі фінансового ресурсу. Це призведе до значного навантаження на обласний бюджет і потребує додаткового фінансування в обсязі 54,9 млн. гривень.

Водночас підтримуємо категоричну позицію педагогічних колективів професійно-технічних навчальних закладів міст Бурштина, Калуша, Коломиї та Івано-Франківська щодо їхньої незгоди з подібними діями, які можуть призвести до закриття навчальних закладів та руйнації системи професійно-технічної освіти Прикарпаття.

Враховуючи вищенаведене, звертаємося до Верховної Ради України з пропозицією скасувати Закон України від 24.12.2015 року № 918-VIII “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку” та внести зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”. В іншому випадку просимо Кабінет Міністрів України передбачити додаткову дотацію з державного бюджету обласному бюджету в сумі 116,3 млн. гривень як компенсацію втрат у зв’язку з ухваленням вищезазначених законів та фінансовий ресурс місцевим бюджетам для фінансування підготовки фахівців та робітничих кадрів у професійно-технічних закладах державної форми власності в сумі 192,0 млн. гривень.

 

 

Прийнято на третій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 січня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]