Про звернення Івано-Франківської обласної ради щодо захисту інтересів українських виробників сільськогосподарської продукції


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 22.12.2017. № 723-19/2017
м. Івано-Франківськ

Про звернення Івано-Франківської
обласної ради щодо захисту інтересів
українських виробників
сільськогосподарської продукції

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення до Голови Верховної Ради України А. Парубія та Прем’єр-міністра України В. Гройсмана щодо захисту інтересів українських виробників сільськогосподарської продукції (додається).
  2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України А. Парубію та Прем’єр-міністру України В. Гройсману, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

Голова обласної ради                                                                Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 22.12.2017. № 723-19/2017

 

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко стурбовані порушенням законних інтересів українських сільськогосподарських товаровиробників у зв’язку з прийняттям низки законодавчих актів.

Так, 7 грудня 2017 року Верховною Радою України було прийнято
Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році” а також Закон України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”, яким було скасовано:

– бюджетне відшкодування податку на додану вартість при вивезенні за межі митної території України в митному режимі експорту олійних культур
(сої, ріпаку, соняшнику);

– фінансування бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції, кошти на яку передбачено за бюджетною програмою “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників”.

Такий факт розцінюємо як приклад політичної корупції, коли в інтересах великих олігархічних компаній, що володіють більшістю олійноекстракційних заводів країни, в українських аграріїв забирають фінансову підтримку
10-16 млрд. грн на рік.

Скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур сприятиме монопольній змові з метою заниження переробниками закупівельних цін, оскільки конкуренцію з боку експортерів усунуто. Зниження закупівельних цін на олійні культури неминуче, коли аграрії втратять право на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшнику, сої, ріпаку, в той час як при експорті продуктів їх переробки бюджетне відшкодування ПДВ зберігається.

Відшкодування ПДВ при експорті зернових та технічних культур, фінансування бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції були компенсаторними заходами, обіцяними Урядом і Парламентом натомість скасованого у 2016 році спеціального режиму оподаткування.

Прийняття поправки № 180 щодо звільнення від оподаткування при експорті відповідних олійних культур вчинено з порушенням Регламенту Верховної Ради України, маніпулятивним шляхом введення в оману народних депутатів України, членів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики.

Також звільнення від оподаткування ПДВ при експорті олійних культур є грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейским Союзом. Стаття 31 Угоди про Асоціацію говорить, що сторони не повинні запроваджувати або зберігати в силі будь які мита, податки або інші еквівалентні заходи, що накладаються на вивезення товарів або запроваджуються у зв’язку з вивезенням товарів на іншу територію.

Реалізація новоприйнятих законодавчих норм не сприятиме розвитку підприємств аграрного сектора, знівелює плани зростання заробітної плати. Більше того, постане питання про скорочення видатків на заробітну плату, соціальну допомогу місцевим громадам.

14 грудня 2017 року у ВРУ зареєстровано проект Закону № 7403 “Про внесення змін до Податкового кодексу України, щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур”.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, відстоюючи права та інтереси національних товаровиробників у галузі АПК, просимо на найближчому засіданні Верховної Ради України розглянути та прийняти законопроект
№ 7403 від 14 грудня 2017 року, який скасує прийняті 7 грудня зміни до Податкового кодексу України в частині ліквідації експортного відшкодування ПДВ виробникам сої, ріпаку та соняшнику.

Прийнято на дев’ятнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
22 грудня 2017 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]