Про звіт постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 22.12.2017. № 748-19/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звіт постійної комісії
обласної ради з питань
регіональної політики,
децентралізації та розвитку
місцевого самоврядування

 

            Заслухавши звіт постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування за період з грудня 2015 року по листопад 2017 року, обласна рада

вирішила:

Звіт постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування взяти до уваги (додається).

 

 

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 22.12.2017. № 748-19/2017

 

Звіт
постійної комісії обласної ради з питань
регіональної політики, децентралізації та
розвитку місцевого самоврядування

Постійна комісія обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування утворена відповідно до рішень обласної ради від 17.12.2015. № 6-1/2015 “Про утворення постійних комісій обласної ради” та № 7-1/2015 ” Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”. До складу постійної комісії входить 4 депутати. Головою комісії обрано Мельничука Василя Івановича, секретарем – Фрика Олексія Богдановича. Члени комісії – Галабала Ольга Юріївна, Гончарук Олег Романович. Питання, які розглядаються постійною комісією, вирішуються виважено з урахуванням вимог чинного законодавства. Напрацьовані комісією рекомендації та пропозиції вносяться на розгляд президії та сесії обласної ради для прийняття відповідних рішень.

За звітний період постійна комісія обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування провела 17 засідань, одне – спільно з постійною комісією з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, на яких розглянула 57 питань.

Комісія опрацювала та рекомендувала на розгляд сесії обласної ради регіональну цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки, основними засадами якої є:

– створення сприятливих умов для подальшого розвитку громадянського суспільства в області;

– вдосконалення співпраці місцевої влади з інститутами громадянського суспільства (громадські організації, громадські організації воїнів АТО, професійні і творчі спілки, організації роботодавців, благодійні фонди, волонтерські організації, релігійні організації, недержавні засоби масової інформації, органи самоорганізації населення, ініціативні групи громадян та інші непідприємницькі товариства та установи для спільного вирішення завдань суспільного розвитку області та регіональної політики;

– надання фінансової підтримки громадським, волонтерським організаціям, які займаються допомогою для учасників АТО, постраждалих в результаті проведення  АТО та членів їх сімей;

– підтримка суспільно значущих громадських ініціатив;

– підвищення інституційної спроможності громадських рад;

– створення умов для повноцінного забезпечення та стимулювання громадянської активності, зокрема, шляхом забезпечення відкритості і прозорості діяльності органів місцевої влади;

– залучення громадян та їх об’єднань до формування і реалізації політики на всіх рівнях;

– проведення соціологічних досліджень тощо.

Також розглянула та підтримала низку важливих змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки, зокрема щодо вдосконалення Положення про порядок використання коштів Підпрограми “Фонд обласної ради на виконання депутатських повноважень”; положень про Грамоту та Подяку голови Івано-Франківської обласної ради; збільшення обсягу фінансування Програми у зв’язку із необхідністю реконструкції залу і встановленням електронної системи голосування “Віче”; облаштуванням ложі для представників засобів масової інформації та громадськості; сприяння діяльності Івано-Франківських обласних організацій Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України; налагодження взаємодії та співпраці з органами місцевого самоврядування іноземних держав, міжнародними організаціями та фондами з питань місцевого самоврядування, об’єднаннями українців за кордоном, іноземними закладами та установами освіти, культури, охорони здоров’я і спорту тощо, а також внесла пропозицію щодо підтримки з обласного бюджету об’єднаних територіальних громад області.

На засіданнях постійної комісії розглядались питання адміністративно-територіального устрою області в частині перейменування населених пунктів та відповідних місцевих рад, а також утворення нових населених пунктів. Комісією напрацьований проект рішення щодо утворення нового населеного пункту – села Ценжів на території Майданської сільської ради Тисменицького району.

Під час засідань комісії неодноразово заслуховувалася інформація про хід виконання в області Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” і розглядались зміни до перспективного плану формування територій громад області з подальшим затвердженням їх на сесіях обласної ради.

Прискіплива увага приділялась питанням, які стосуються утворення нових об’єднаних територіальних громад, зокрема дотримання принципу добровільності їх формування. Депутати комісії розглянули чимало листів, звернень, скарг з приводу утворення нових об’єднаних територіальних громад, небажання певної місцевої ради входити до складу тієї чи іншої визначеної планом громади, прийнятих незаконних рішень, як приклад – ситуація з селом Устеріки Верховинського району. Зважаючи на це, комісією була напрацьована пропозиція до проекту рішення “Про зміни до перспективного плану формування територій громад області” такого змісту:

“Вважати перспективний план формування територій громад області (зі змінами) щодо будь-якої місцевої ради недійсним, у разі відсутності згоди цієї місцевої ради на добровільне об’єднання територіальних громад у визначену планом об’єднану територіальну громаду”.

Ця пропозиція була підтримана депутатським корпусом на сьомій сесії обласної ради.

На спільному засіданні постійних комісій обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу було доручено департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації спільно з Офісом реформ в області за участю міських голів міст обласного та районного значення обговорити перспективи добровільного об’єднання приміських сіл в об’єднані територіальні громади, зокрема сіл близьких до м. Івано-Франківська, а також внесена пропозиція запрошувати членів постійних комісій обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу на засідання регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад області.

Поза увагою членів комісії не залишилось і було підтримане питання створення Агенції регіонального розвитку з метою ефективної реалізації державної регіональної політики на теренах області, проведення аналізу соціально-економічної ситуації, виявлення проблем розвитку регіону, відшукання шляхів їх розв’язання, в тому числі вивчення досвіду інших держав щодо реалізації регіональної політики. На одному з останніх засідань комісією рекомендовано представників до складу Наглядової ради Агенції з числа депутатів обласної ради.

З метою висвітлення роботи комісії, інформування краян про вирішення питань, які належать до її компетенції, голова постійної комісії неодноразово приймав участь у прямих ефірах на обласному телебаченні “Галичина”, радіоефірах на ТРК “Карпати”.

Для забезпечення об’єктивного та всебічного розгляду питань на засідання комісії залучались фахівці, депутати обласної ради – члени інших постійних комісій, представники громадських організацій та засоби масової інформації.

Голова постійної комісії
обласної ради з питань
регіональної політики,
децентралізації та розвитку
місцевого самоврядування                                                      Василь Мельничук

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]