Про звіт постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово- комунального господарства


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцять восьма сесія)

РІШЕННЯ

від 17.05.2019. № 1134-28/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звіт постійної комісії
обласної ради з питань
розвитку промисловості,
будівництва, архітектури,
дорожнього та житлово-
комунального господарства

 

Заслухавши звіт постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства за період з грудня 2015 року по травень 2019 року, обласна рада

вирішила:

Звіт постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства взяти до уваги (додається).

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 17.05.2019. № 1134-28/2019

 Звіт
постійної комісії обласної ради з питань
розвитку промисловості, будівництва, архітектури,
дорожнього та житлово-комунального господарства

Постійна комісія обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства утворена відповідно до рішень обласної ради від 17.12.2015. № 6-1/2015 “Про утворення постійних комісій обласної ради” та № 7-1/2015 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”, зі змінами. До складу постійної комісії входить 7 депутатів. Головою комісії обрано Білика Романа Павловича, заступником голови комісії – Павліва Романа Михайловича. Члени комісії – Вітенко Микола Іванович, Голіней Юрій Дмитрович, Мазур Юрій Йосифович, Федишина Ольга Миколаївна, Шувар Андрій Йосифович. Питання, які розглядаються постійною комісією, вирішуються виважено, з урахуванням вимог чинного законодавства. Напрацьовані комісією рекомендації та пропозиції вносяться на розгляд президії та сесії обласної ради для прийняття відповідних рішень.

За звітний період постійна комісія обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства провела 25 засідань, з них одне – спільно з постійними комісіями з питань бюджету, фінансів та податків та з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, на яких розглянула 116 питань.

Комісією опрацьовано та рекомендовано на розгляд сесії обласної ради проекти таких регіональних цільових програм:

– Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року;

– регіональної цільової програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року;

– регіональної цільової Програми паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки;

– регіональної цільової програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення “Власний дім” на 2016-2020 роки;

– регіональної цільової програми розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2018-2022 роки;

– Регіональної цільової програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки.

На першому засіданні комісії було розглянуто проект програми щодо створення системи контролю за якістю газу, що постачається споживачам Івано-Франківської області, на 2016-2020 роки. Однак, у зв’язку з необхідністю удосконалення програми проект було повернуто обласній державній адміністрації на доопрацювання.

При розгляді проекту Регіональної цільової програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки комісія внесла пропозицію щодо спрямування 30% видатків від обсягу фінансування цієї Програми з обласного бюджету на потенціал відновлювальних джерел енергії (теплову енергію землі, сонячну, вітрові енергії та інше).

Зважаючи на актуальність проблеми забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян, в тому числі військовослужбовців – учасників антитерористичної операції, учасників бойових дій, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, постійною комісією вивчено та рекомендовано на розгляд сесії обласної ради проект Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (придбання) житла за рахунок коштів обласного бюджету, як доповнення до Регіональної цільової програми розвитку молодіжного житлового будівництва в області; погоджено зміни до регіональної цільової програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення “Власний дім” на 2016-2020 роки, за пропозицією комісії у програмі враховані також об’єднані територіальні громади.

За ініціативи члена постійної комісії О. Федишиної, яку підтримали й інші члени комісії, був підготовлений текст звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, народних депутатів України від області щодо спрямування коштів Європейського банку реконструкції та розвитку на ремонт доріг в області. Зазначене звернення було розглянуто на третій сесії обласної ради та підтримане депутатським корпусом.

Питання ремонту та утримання автомобільних доріг області як місцевого, так і державного та регіонального значень, підвищення рівня безпеки дорожнього руху є пріоритетними серед питань, які перебувають на контролі комісії. Члени постійної комісії брали активну участь у розробці проекту Концепції розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Івано-Франківської області на 2018-2020 роки.

Представники постійної комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства також брали участь у напрацюванні пропозицій щодо розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету та коштів спеціального фонду обласного бюджету, що спрямовуються на виконання заходів Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року.

Комісія розглянула чимало інших важливих проектів рішень, зокрема: “Про затвердження Схеми планування територій Івано-Франківської області”, “Про встановлення розміру кошторисної заробітної плати при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів обласного бюджету”, “Про звернення обласної ради щодо необхідності законодавчого врегулювання питання ввезення та перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією та припинення переслідувань владою водіїв і фактичних власників таких автомобілів”, які в подальшому були прийняті депутатами на сесіях обласної ради.

Здійснюючи свої контрольні функції, комісія погоджувала подані галузевими департаментами та управліннями облдержадміністрації календарні плани та переліки заходів на відповідні роки щодо реалізації таких програм: регіональної цільової програми енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2015-2018 роки та 2019-2020 роки; регіональної цільової програми паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки та Регіональної цільової програми містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2012-2016 роки; Регіональної цільової програми “Питна вода” на 2012-2020 роки; Регіональної цільової програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року.

Не залишились поза увагою постійної комісії проблеми якості пасажирських перевезень на території області, підвищення тарифів на пасажирські перевезення, а також неврегульована ситуація із відшкодуванням витрат на пільгове перевезення окремих категорій населення в області. Ці питання неодноразово обговорювались на засіданнях комісії за участю представників різних організацій, контролюючих органів та перевізників з метою їх всебічного і досконалого вивчення, а також напрацювання пропозицій з підвищення рівня пасажирських перевезень.

За результатами розгляду згаданих вище питань було доручено обласній державній адміністрації  опрацювати питання монетизації пільг, вишукати кошти для здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Членів постійної комісії Юрія Мазура та Ольгу Федишину включено до складу обласного конкурсного комітету з проведення конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міжміських та приміських внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування. Також було дано низку доручень управлінню Укртрансбезпеки в області спільно із представниками Головного управління Національної поліції в області, Головного управління фіскальної служби в області, управління Держпраці в області, генеральному директору ТВД “Івано-Франківське обласне підприємство автобусних станцій” щодо врегулювання питання нелегальних пасажирських перевезень на території області; забезпечення належного функціонування автобусних станцій області; відстою автотранспорту, облаштування автобусних зупинок; впровадження нових маршрутів з метою оптимізації пасажирських перевезень в області.

Враховуючи підвищений інтерес в суспільстві до застосування джерел альтернативної енергії, комісія розглянула питання про науково-технічний потенціал регіону та перспективи застосування альтернативної енергетики на Івано-Франківщині, зокрема рекомендувала обласній державній адміністрації звернути увагу на видобуток і застосування геотермальної енергії, використовуючи законсервовані та недіючі нафтові свердловини на території області.

Питання ремонту доріг, врегулювання пасажирських перевезень, забезпечення житлом молодих громадян, якості житлово-комунальних послуг, розвитку промисловості, будівництва тощо й надалі перебуватимуть на постійному контролі постійної комісії обласної ради.

 

 

Голова постійної комісії
обласної ради з питань
розвитку промисловості,
будівництва, архітектури,
дорожнього та житлово-
комунального господарства                                                             Роман Білик

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]