Про звіт постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Сімнадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 15.09.2017. № 614-17/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про звіт постійної комісії
обласної ради з питань
охорони здоров’я та
соціальної політики

 

            Заслухавши звіт постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики за період з грудня 2015 року по серпень 2017 року, обласна рада

вирішила:

Звіт постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики взяти до уваги (додається).

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 15.09.2017. № 614-17/2017

 

Звіт
постійної комісії обласної ради з питань
охорони здоров’я та соціальної політики

Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики утворена рішенням обласної ради від 17.12.2015. № 7-1/2015. До складу постійної комісії входить 9 депутатів. Головою комісії обрано Піцуряка Манолія Васильовича, заступником голови комісії – Дроняка Миколу Миколайовича, секретарем – Кисилицю Оксану Антонівну. Члени
комісії – Атаманюк Олег Юрійович, Іванів Назарій Іванович, Ілюк Микола Дмитрович, Кифорук Володимир Васильович, Сухоцький Микола Йосипович, Яремин Ігор Васильович. Члени комісії компетентні і фахові в питаннях, які належать до повноважень комісії. Майже всі вони мають чималий досвід як депутатської діяльності, так і медичної та соціальної роботи. Тому й питання, які розглядаються постійною комісією, вирішуються виважено з врахуванням чинного законодавства. Напрацьовані комісією рекомендації та пропозиції вносяться на розгляд президії та сесії обласної ради для прийняття відповідних рішень.

Комісія планує свою роботу, враховуючи доручення обласної ради та керуючись Конституцією України, Законом України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”, вимогами законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус депутатів місцевих рад”, іншими законодавчими та нормативними актами.

За період з грудня 2015 року по серпень 2017 року постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики проведено
21 засідання, 2 з яких спільні з постійною комісією обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей.

Протягом зазначеного періоду члени комісії розглянули і рекомендували на розгляд президії та сесії обласної ради 70 проектів рішень, серед
яких 8 довгострокових програм. Це, зокрема, комплексна програма “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020”, регіональна цільова програма розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2015-2017 роки, обласна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки, регіональна цільова програма “Репродуктивне здоров’я населення Івано-Франківської області” на період до 2020 року, регіональна цільова програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2020 року, регіональна цільова програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2020 року, регіональна цільова програма соціального захисту працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці на 2015-2019 роки, регіональна цільова програма соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки, обласна програма соціальної підтримки та реабілітації інвалідів зору на 2015-2019 роки.

На виконанні раніше затверджених обласною радою регіональних програм, зокрема їхньому фінансуванні, слід зупинитись окремо. Комплексною програмою “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020 роки” передбачено реалізацію заходів щодо забезпечення життєво необхідного, дороговартісного або замінного медикаментозного лікування та забезпечення виробами медичного призначення за різними захворюваннями з метою покращення стану здоров’я.

Станом на 01.07.2017 року на виконання заходів Програми виділено кошти на придбання високовартісного медичного обладнання, інсулінів для хворих на цукровий та нецукровий діабет, розхідних матеріалів для гемодіалізу, препаратів для імунодепресивної терапії хворим з трансплантованими органами, медичних препаратів для лікування хронічної мієлоїдної лейкемії та онкогематологічних захворювань, лікування орфанних захворювань у дітей, зубопротезування пільгових категорій населення, закупівлю медичних препаратів та виробів медичного призначення для лікування хронічних вірусних гепатитів, лікування хворих за межами області, покращення надання перинатальних послуг, для забезпечення хворих на ювенільний ревматоїдний артрит лікарськими засобами.

На виконання заходів регіональної цільової програми розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2015-2017 роки для  обласної станції переливання крові закуплено 3989 шт. контейнерів для заготівлі крові, 30 комплектів для аферезу “Амікус” для тромбоцитів.

Програмою також передбачено впровадження новітніх технологій заготівлі та переробки крові, безперебійного функціонування дороговартісної апаратури – сепаратора клітин крові, їх забезпечення комплектуючими та розхідними матеріалами.

На виконання заходів обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки придбано тест-системи для обстеження ВІЛ-інфекції.

Регіональна цільова програма “Репродуктивне здоров’я населення Івано-Франківської області” на період до 2020 року, регіональна цільова програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2020 року та регіональна цільова програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період
до 2020 року не були профінансовані. Сподіваємось, що цьогорічні передбачення ще обов’язково надійдуть для забезпечення реалізації заходів цих програм.

Варто відзначити, що за ініціативи членів комісії були виділені кошти з обласного бюджету на придбання реанімаційного автомобіля невідкладної медичної допомоги типу “С” для Івано-Франківського обласного перинатального центру.

На виконання обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області у 2012-2016 роках в обласному бюджеті на 2016 рік передбачено кошти в сумі 2958,0 тис. гривень для проведення додаткових виплат ветеранам ОУН-УПА в сумі 500,0 гривень на одну особу. Додаткова виплата ветеранам ОУН-УПА, які проживають на території області, проводиться щомісячно. Станом на 31.12.2016 року проведено додаткові виплати 417 ветеранам визвольних змагань за рахунок субвенції з обласного місцевим бюджетам на загальну суму 2662,2 тис. гривень.

Характерним виявом злагодженості, оперативності та професійності роботи комісії стали її спільні засідання з постійною комісією обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей стосовно роботи госпіталю на 2016-2019 роки, який створений на базі державного закладу “Вузлова лікарня станції Коломия Державного територіально-галузевого об’єднання “Львівська залізниця”.

Членами комісії напрацьована позитивна практика розгляду питань, виїжджаючи безпосередньо на місце, спілкуючись з громадою того чи іншого населеного пункту, тобто наочно пересвідчуватись у перспективах та позитивах майбутніх нововведень.

Неодноразово комісія розглядала питання про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів області. В контексті цього питання з метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, зокрема галузі охорони здоров’я, обласною радою було прийнято низку звернень до Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я України, народних депутатів України від області щодо збільшення медичної субвенції з Державного бюджету України
у 2016-2017 роках.

Значну увагу члени комісії приділяли питанню щодо ситуації, яка склалася з формуванням проекту госпітальних округів в області. Комісією було підтримано звернення Вінницької обласної ради щодо призупинення дії пунктів 3, 4 постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2016. № 932 “Про затвердження Порядку створення госпітальних округів”.

За ініціативи комісії обласною радою були прийняті звернення, зокрема:

– про спрощення використання наркотичних та психотропних засобів у віддалених структурних підрозділах лікувальних закладів, розташованих у сільській місцевості;

– про врегулювання на законодавчому рівні питання трудових відносин із працівниками стоматологічної служби;

– про впорядкування виплат жертвам політичних репресій; 

– про прийняття Державної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування.

Комісія спільно з департаментами охорони здоров’я та соціальної політики обласної державної адміністрації працювали над питаннями щодо забезпечення медичним обладнанням центральних та районних лікарень, вдосконалення структури управління галузями, оптимізації мережі лікувально-профілактичних закладів, належних умов праці та зайнятості населення, соціального захисту громадян.

Відповідно до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 18.03.2016. № 121-4/2016, комісія розглянула питання щодо продовження терміну дії контрактів з головним лікарем обласного клінічного онкологічного диспансеру В. Романчуком, начальником Івано-Франківського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Т. Стахом, директором Делятинського психоневрологічного інтернату І. Стельмащуком, головним лікарем обласної клінічної лікарні О. Грищуком,  головним лікарем обласної клінічної інфекційної лікарні Р. Остяком, головним лікарем обласного клінічного кардіологічного диспансеру В. Якимчуком, головним лікарем комунального закладу “Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги” І. Ковалюком, головним лікарем обласного фтизіопульмонологічного центру Л. Малофієм.

Члени комісії розглянули та опрацювали проекти рішень про приведення у відповідність трудових відносин з головним лікарем обласного клінічного центру паліативної допомоги І. Слугоцькою, головним лікарем обласної психіатричної лікарні № 2 М. Клочаним, головним лікарем обласного лікувально-фізкультурного центру “Здоров’я” Р. Гриневичем.

За звітний період депутати постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики налагодили активну співпрацю з департаментами охорони здоров’я, соціальної політики та фінансів обласної державної адміністрації, з іншими соціальними установами і медичними закладами області.

 

Голова постійної комісії
обласної ради з питань
охорони здоров’я та
соціальної політики                                                                     Манолій Піцуряк

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]