Про регіональну цільову програму зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Друга сесія)
РІШЕННЯ

 

від 25.12.2015. № 53-2/2015

м. Івано-Франківськ

 

Про регіональну цільову програму
зовнішнього освітлення селищних та
сільських населених пунктів
області до 2020 року

 

Розглянувши проект регіональної цільової програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року,  відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Затвердити регіональну цільову програму зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року (далі – Програма) (додається).
  2. Встановити, що бюджетні призначення для реалізації заходів Програми на кожен рік передбачаються щорічно при формуванні обласного бюджету, виходячи із можливостей його дохідної частини, призначень місцевих бюджетів та інших джерел фінансування, і затверджуються рішеннями обласної ради про бюджет чи зміни до нього на відповідний бюджетний період.
  3. Рекомендувати районним державним адміністраціям та виконавчим комітетам міських рад міст обласного значення при формуванні місцевих бюджетів на відповідні роки враховувати потребу в коштах на реалізацію заходів Програми, виходячи з можливостей їх дохідної частини.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства (В.Шевченко).

 

Голова обласної ради                                                    Олександр Сич

 

 

 

Затверджено
рішенням обласної ради
від 25.12.2015. № 53-2/2015

 

 

Регіональна цільова програма
зовнішнього освітлення селищних та
сільських населених пунктів області
до 2020 року

 

 

Замовник Програми:
Департамент будівництва,
житлового-комунального господарства,
містобудування та архітектури
облдержадміністрації                                                          Ілійчук В.

 

 

 

 

Керівник Програми
Заступник голови
облдержадміністрації                                                          Пасічняк І.

 

ПАСПОРТ
регіональної цільової програми зовнішнього
освітлення селищних та сільських населених пунктів області
до 2020 року

  1. Ініціатор розроблення Програми (замовник) – департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації.
  2. Розробник Програми – департамент будівництва, житлово-кому­нального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації.
  3. Термін реалізації Програми – з 2016 по 2020 роки.
  4. Етапи фінансування Програми – щорічно.
  5. Обсяги фінансування Програми (тис. грн):
РокиОбсяги фінансування в тис. грн.
Всьогоу т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджетмісцеві бюджетиінші джерела
2016-20201200090003000
у т.ч.
201620001500500
201722001650550
201824001800600
201926001950650
202028002100700
  1. Очікувані результати виконання Програми:

Виконання Програми дасть змогу:

– забезпечити реалізацію державної політики щодо регіонального розвитку, передусім у сфері благоустрою житлово-комунального господарства;

– забезпечити сталу та ефективну роботу підприємств, що надають послуги із зовнішнього освітлення, чим одночасно підвищити рівень безпеки систем життєзабезпечення селищних та сільських населених пунктів;

– поліпшити якість житлово-комунального обслуговування сільського населення;

– знизити кількість аварійних ситуацій на об’єктах зовнішнього освітлення;

– створити умови для безпечного руху автотранспорту та пішоходів;

– створити ефективну систему обліку та регулювання споживання електричної енергії, раціональне її використання для освітлення населених пунктів області;

– скоротити витрати енергії, підвищити енергоефективність освітлення вулично-дорожньої мережі.

  1. Термін проведення звітності: Звіт про хід виконання Програми надається обласній раді щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, відповідно до поставлених мети та завдань.

 

Замовник Програми:
Департамент будівництва,
житлового-комунального господарства,
містобудування та архітектури
облдержадміністрації                                                          Ілійчук В.

 

Керівник Програми
Заступник голови
облдержадміністрації                                                          Пасічняк І.

 

1. Загальні положення

Регіональна цільова програма зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року розроблена на підставі Закону України “Про благоустрій населених пунктів”, а також відповідно до пункту 16 частини першої статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Основними завданнями Програми є: підвищення ефективності та надійності функціонування мереж зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів, забезпечення утримання, належного функціонування та збереження освітлювальних приладів на території об’єктів благоустрою, впровадження енергозберігаючих технологій та обладнання, будівництво нових мереж.

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання
якої спрямована Програма

Програма розроблена з метою:

– відновлення, реконструкції та будівництва мереж зовнішнього електричного освітлення;

– приведення електромереж зовнішнього освітлення до норм і стандартів діючого законодавства;

– оснащення об’єктів зовнішнього освітлення обладнанням з використанням енерго- та ресурсозберігаючих технологій;

– покращення стану благоустрою населених пунктів;

– покращення криміногенної та аварійної ситуації в нічний час, комфорту проживання населення;

– зменшення травматизму сільського населення в умовах поганого стану доріг, недостатньої видимості у зв’язку з погодними умовами;

– зменшення споживання електричної енергії об’єктами зовнішнього освітлення.

Згідно з даними моніторингу загальна протяжність електромереж зовнішнього освітлення в населених пунктах області становить 1,22 тис. км, у тому числі кабельні мережі – 0,28 тис. км, повітряні мережі – 0,94 тис. км, що становить 8,6% від протяжності вулиць.

Освітлення вулиць і доріг здійснюється за допомогою 35,9 тис. одиниць джерел світла, у тому числі світильниками з лампами розжарювання – 12,7 тис. одиниць, компактними люмінесцентними лампами – 0,58 тис. одиниць, ртутними – 7,41 тис. одиниць, натрієвими – 14,31 тис. одиниць, світлодіодними джерелами світла – 0,97 тис. одиниць.

Експлуатація електромереж зовнішнього освітлення здійснюється 21 підприємством різної форми власності.

Сучасний стан об’єктів зовнішнього освітлення не відповідає вимогам часу. Значна частина вулиць залишається неосвітленою. У системах освітлення використовуються застарілі типи світлових приладів, джерел світла, що приводить до значних втрат електричної енергії. Тому назріла нагальна потреба у встановленні сучасних світильників та джерел світла, заміні існуючих електролічильників на лічильники зонального (багатотарифного) обліку.

 

3. Основні напрями та заходи Програми

Оптимальними шляхами розв’язання проблеми є:

– першочергове освітлення вулично-шляхової мережі населених пунктів, аварійно небезпечних ділянок доріг, пішохідних переходів, доріг із насиченим автомобільним рухом та території об’єктів установ і організацій, які забезпечують життєдіяльність населення;

– об’єднання на договірних умовах коштів підприємств, громади, установ та організацій, розташованих на відповідній території, а також бюджетних коштів, грантів з метою будівництва, реконструкції, ремонту та утримання об’єктів зовнішнього освітлення;

– використання виробничого потенціалу підприємств області для виготовлення електричного обладнання зовнішнього освітлення.

Для виконання зазначених напрямів сільські ради та їх виконавчі комітети забезпечують управління об’єктами зовнішнього освітлення, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, їх належне утримання та ефективну експлуатацію.

Власник або балансоутримувач об’єктів зовнішнього освітлення здійснює відбір виконавця на роботи з їх утримання або виконує функції виконавця самостійно, а також сприяє залученню додаткових коштів.

Протягом передбаченого періоду реалізації Програми для забезпечення досягнення її мети та основних завдань передбачається проведення комплексних робіт з облаштування мереж зовнішнього освітлення, в тому числі:

  1. Встановлення світлоточок:

– встановлення ламп з покращеними показниками світловіддачі;

– використання нового виду або типу світильників для покращення світлового потоку.

  1. Будівництво мереж зовнішнього освітлення:

– влаштування та заміна опор;

– при необхідності заміна певних ділянок повітряних та кабельних ліній електромережі.

  1. Заміна обладнання:

– заміна автоматики та пускорегулюючої апаратури;

– встановлення сучасних приладів обліку електроенергії, диференційованих за годинами доби (електронні двотарифні лічильники активної енергії прямого включення), та дотримання режимів споживання електричної енергії, які відповідають періодам дії “нічного” тарифу, відповідно до вимог діючих нормативних актів.

 

4. Фінансове забезпечення Програми

Реалізацію заходів Програми планується здійснювати за рахунок обласного та місцевих бюджетів, інших джерел фінансування.

Бюджетні призначення для реалізації заходів Програми передбачаються щорічно при формуванні обласного бюджету, виходячи з можливостей його дохідної частини, місцевих бюджетів та інших джерел фінансування.

Фінансування заходів з обласного бюджету буде здійснюватись за умови їх співфінансування з відповідного місцевого бюджету в розмірі, що повинен становити не менше 30 відсотків від запланованого цьому бюджету обсягу асигнувань на рік, незалежно від наявності освітлення у населеному пункті.

Термін реалізації Програми – з 2016 по 2020 роки.

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за такими напрямами:

– придбання сучасних світильників;

– придбання енергозберігаючих ламп;

– придбання необхідних матеріалів та обладнання;

– оплата затрат на монтаж обладнання;

– оплата поточного ремонту мереж зовнішнього освітлення;

– оплата витрат на видачу технічних умов приєднання електрообладнання до електричних мереж та виготовлення проектно-кошторисної документації здійснюється за кошти селищних та сільських рад із подальшим їх зарахуванням до суми співфінансування;

– оплата витрат на влаштування та заміну опор;

– оплата витрат на будівництво мереж зовнішнього освітлення, заміну ділянок повітряних та кабельних ліній електромереж;

– придбання сучасних приладів обліку електроенергії, диференційованих за годинами доби.

Обсяги фінансового забезпечення заходів Програми наведено в додатку.

 

5. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть змогу:

– забезпечити реалізацію державної політики щодо регіонального розвитку, передусім у сфері благоустрою житлово-комунального господарства;

– забезпечити сталу та ефективну роботу підприємств, що надають послуги зовнішнього освітлення, чим одночасно підвищити рівень безпеки систем життєзабезпечення селищних та сільських населених пунктів;

– поліпшити якість житлово-комунального обслуговування сільського населення;

– знизити кількість аварійних ситуацій на об’єктах зовнішнього освітлення;

– створити умови для безпечного руху автотранспорту та пішоходів;

– створити ефективну систему обліку та регулювання споживання електричної енергії, раціональне її використання для освітлення населених пунктів області;

– скоротити витрати енергії, підвищити енергоефективність освітлення вулично-дорожньої мережі.

 

6. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію та контроль за ходом виконання Програми здійснює департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських рад міст обласного значення щороку до 15 грудня інформують про результати виконання Програми та надають обласній державній адміністрації свої пропозиції та зауваження стосовно фінансування на наступний бюджетний рік.

Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації узагальнює отриману інформацію та надає її голові обласної державної адміністрації та голові обласної ради.

 

 

Додаток
до регіональної цільової програми
зовнішнього освітлення селищних
та сільських населених пунктів
області на 2016-2020 роки

 

Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми

№ п/пНайменування заходуВиконавецьТерміни виконанняОрієнтовний обсяг фінансування, тис. грн.Очікувальні результати
рокивсьогов т. ч. за джерелами фінансування
обласний бюджетмісцевий бюджетінші джерела
1Придбання та встановлення світильників з енергозберігаючими лампами, придбання сучасних світильників, придбання енергозберігаючих ламп, придбання необхідних матеріалів та обладнання, оплата затрат на монтаж обладнання, оплата поточного ремонту мереж зовнішнього освітлення, придбання сучасних приладів обліку електроенергії, диференційованих за годинами доби.Міські, селищні, сільські ради2016-2020201620001500500Покращення вуличного освітлення населених пунктів
201722001650550
201824001800600
201926001950650
202028002100700

 

Примітка: пооб’єктний розподіл коштів обласного бюджету здійснюється щорічно, виходячи з фактично виділених коштів, за погодженням з відповідними комісіями обласної ради.

 

 

Заступник директора департаменту
будівництва, житлово-комунального господарства,
містобудування та архітектури облдержадміністрації                                                               Володимир Ілійчук

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]