Про стан виконання рішень обласної ради з управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(П’ята сесія)

РІШЕННЯ

від 10.06.2016. № 204-5/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про стан виконання рішень обласної
ради з управління об’єктами спільної
власності територіальних громад сіл,
селищ, міст області

 

Відповідно до статей 43 та 60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи рішення обласної ради від 18.03.2016. № 121-4/2016 “Про затвердження Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області” та з метою завершення роботи з виконання окремих функцій з управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію управління об’єктами спільної власності територіальних громад області взяти до відома (додаток 1).
  2. Визнати недостатньою роботу керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області в частині:

приведення трудових відносин у відповідність з Положенням про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст області (перелік у додатку 2);

внесення змін до статутів (положень) підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (перелік у додатку 3).

  1. Затвердити графіки розгляду на сесіях обласної ради питань щодо внесення змін до статутів (положень) підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та щодо укладення контрактів з керівниками підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (додаються).
  2. Внести зміни в додаток 2 до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 18.03.2016. № 121-4/2016, виклавши пункт 61 у такій редакції:

 

“61Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політикиКоломийська центральна районна лікарня”

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія та постійну комісію обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу (О. Дзеса).

 

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич

 

 

Додаток 1
до рішення обласної ради
від 10.06.2016. № 204-5/2016

  

 Інформація про стан виконання окремих функцій з управління
об’єктами спільної власності територіальних громад сіл,
селищ, міст області

 

Конституція України надає територіальним громадам право володіти, ефективно використовувати і розпоряджатися майном комунальної власності як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Обласна рада є органом місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст області у межах повноважень, визначених Конституцією України, Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” та іншими законодавчими актами. Від імені територіальних громад сіл, селищ, міст області обласна рада здійснює управління об’єктами спільної власності, що задовольняє спільні потреби територіальних громад.

Одним із важливих завдань обласної ради є організація якісного управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що неможливо без наявності відповідних нормативно-правових актів обласної ради, що чітко деталізують усі процеси управління.

Управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області проводиться безпосередньо обласною радою і через делегування частини повноважень обласній державній адміністрації на принципах галузевої компетенції. Такий підхід визначений Положенням про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженим рішенням обласної ради від 23.03.2012. № 454-13/2012.   

За станом на 01 червня 2016 року матеріальну основу місцевого самоврядування обласного рівня становлять:

об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та 75 будівель і приміщень, функції з управління якими здійснює обласна рада, та 100 об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (галузі: агропромислового комплексу – 1, житлово-комунального господарства 3, будівництва 2, торгівлі 1, транспорту 1; сфери: культури 16, освіти 29, спорту 6, охорони здоров’я 31, соціального захисту 10), функції з управління якими здійснює обласна державна адміністрація.

Здійснюючи управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, обласна рада рішенням від 25.06.2013. № 975-22/2013 затвердила Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. У відповідності до вимог цього Положення з керівниками (за винятком керівників, призначення яких передбачено частиною 4 статті 20 Закону України “Про освіту” та статтею 7 Закону України “Про судову експертизу”) укладено 53 контракти із 78, у тому числі:

6 із 8 з керівниками підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, функції з управління якими здійснює обласна рада, та

47 із 70 з керівниками підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, функції з управління якими здійснює обласна державна адміністрація, серед них галузі: агропромислового комплексу – 1 із 1, житлово-комунального господарства – 1 із 3, будівництва – 1 із 2; сфери: культури – 15 із 16, освіти – 1 із 2, спорту – 5 із 6, охорони здоров’я – 13 із 30, соціального захисту – 10 із 10.

Не приведено у відповідність з вищезгаданим Положенням трудові відносини з керівниками підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ:

 

Суб’єкт управління – обласна рада
1. Івано-Франківське обласне телебачення “Галичина”
2. Редакція Всеукраїнського журналу для дітей “Дзвіночок”
Суб’єкт управління – обласна державна адміністрація
галузь житлово-комунального господарства:

1. Обласне комунальне підприємство “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”

2. Обласне комунальне підприємство “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”
галузь будівництва:

1. Обласне комунальне підприємство “Західбудсервіс”

сфера культури:

1. Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша

(уповноваженим органом управління проведено конкурс на заміщення посади керівника)

сфера освіти:

1. Комунальний вищий навчальний заклад “Прикарпатський лісогосподарський коледж”

сфера спорту:

1. Обласна дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів Івано-Франківського обласного державного центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”

сфера охорони здоров’я:

1. Коломийська центральна районна лікарня

2. Обласна психіатрична лікарня № 2
3. Обласна психоневрологічна лікарня № 3
4. Комунальний заклад “Івано-Франківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер”
5. Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер
6. Івано-Франківський обласний лікувально-фізкультурний центр “Здоров’я”
7. Обласний клінічний центр паліативної допомоги
8. Івано-Франківська обласна станція переливання крові
9. Обласна наукова медична бібліотека
10. Івано-Франківський базовий медичний коледж
11. Коломийський медичний коледж ім. І. Франка
12. Івано-Франківська обласна база спеціального медичного постачання
13. Комунальний заклад “Ворохтянський обласний кістково-туберкульозний санаторій”
14. Дитячий санаторій “Сніжинка”
15. Обласний дитячий санаторій “Ясень” імені Митрополита Андрея Шептицького
16. Обласний дитячий психоневрологічний санаторій
17. Надвірнянський будинок дитини

 

Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затверджене рішенням обласної ради від 18.03.2016. № 121-4/2016, передбачає зміни, згідно з якими відповідний структурний підрозділ обласної державної адміністрації на підставі рішення обласної ради укладає контракти з керівниками підприємств, установ, організацій, що перебувають у сфері управління обласної державної адміністрації. Крім цього, перед розглядом питання щодо продовження з керівником трудових відносин керівник звітує перед обласною радою про виконання функціональних обов’язків та умов контракту.

 

За станом на 01 червня 2016 року термін дії контрактів, укладених обласною радою, закінчився з керівниками Івано-Франківського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, обласної клінічної лікарні, Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. Ці керівники не звітувалися перед обласною радою, обласна державна адміністрація не внесла на розгляд обласної ради проекти рішень про звіти керівників і укладення контракту з керівниками.

Актуальною при здійсненні функцій з управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області є робота з приведення статутів (положень) підприємств, установ, організацій у відповідність до вимог чинного законодавства.

За станом на 01 червня 2016 року рішеннями обласної ради затверджено у новій редакції 76 статутів (положень) із 104, у тому числі:

7 із 8 підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, функції з управління якими здійснює обласна рада, та

69 із 96 підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, функції з управління якими здійснює обласна державна адміністрація, серед них галузі: агропромислового комплексу – 1 із 1, житлово-комунального господарства – 1 із 3, будівництва – 1 із 2; сфери: культури – 12 із 16, освіти – 12 із 28, спорту – 5 із 6, охорони здоров’я – 27 із 30, соціального захисту – 10 із 10.

Не затверджено у новій редакції статути (положення) таких підприємств, установ, організацій:

 

Суб’єкт управління – обласна рада
1. Редакція Всеукраїнського журналу для дітей “Дзвіночок”
Суб’єкт управління – обласна державна адміністрація
галузь житлово-комунального господарства:

1. Обласне комунальне підприємство “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”

2. Обласне комунальне підприємство “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”
галузь будівництва:

1. Обласне комунальне підприємство “Західбудсервіс”

сфера культури:

1. Музей мистецтв Прикарпаття

2. Івано-Франківське музичне училище імені Дениса Січинського
3. Калуський коледж культури і мистецтв
4. Яворівський центр народного мистецтва “Гуцульська гражда”
cфера освіти:

1. Івано-Франківський обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради

2. Івано-Франківський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради
3. Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді 
4. Вигодський навчально-реабілітаційний центр Івано-Франківської обласної ради
5. Івано-Франківська обласна дитячо-юнацька спортивна школа
6. Рогатинська дитячо-юнацька спортивна школа Івано-Франківської обласної ради
7. Івано-Франківський обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості
8. Прикарпатський військово-спортивний ліцею-інтернат Івано-Франківської обласної ради
9. Івано-Франківський фізико-технічний ліцей-інтернат Івано-Франківської обласної ради
10. Івано-Франківська обласна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів Івано-Франківської обласної ради
11. Надвірнянська загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів
12. Смоднянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-II ступенів Івано-Франківської обласної ради
13. Калуська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів
№ 1 Івано-Франківської обласної ради
14. Калуська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів
№ 2 Івано-Франківської обласної ради
15. Комунальний вищий навчальний заклад “Прикарпатський лісогосподарський коледж”
16. Черченський обласний навчально-реабілітаційний центр Івано-Франківської обласної ради
сфера спорту:

1. Обласна дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів Івано-Франківського обласного державного центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”

сфера охорони здоров’я:

1. Коломийська центральна районна лікарня

2. Івано-Франківський базовий медичний коледж
3. Коломийський медичний коледж ім. І. Франка

 

У ході виконання функцій з управління з’ясовано ряд неузгодженостей в організації внутрішніх відносин Коломийської центральної районної лікарні та комунального закладу “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області, зокрема в частині визначення органу управління, призначення (звільнення) керівника, майнової приналежності. Такий факт вимагає нагального врегулювання шляхом прийняття відповідних рішень обласної ради.

 

Підсумовуючи вищезазначене, слід відзначити, що систематизація та взаємоузгодження повноважень суб’єктів управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області покликані створити належне підґрунтя для подальшого удосконалення системи управління власністю територіальних громад.

 

Керуючий справами обласної ради                                    Василь Скрипничук

 

Додаток 2
до рішення обласної ради
від 10.06.2016. № 204-5/2016

 

ПЕРЕЛІК
підприємств, установ, організацій спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області, керівники яких не привели трудові відносини у відповідність з Положенням про
порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників
підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних
громад сіл, селищ, міст області

1. Івано-Франківське обласне телебачення “Галичина”
2. Редакція Всеукраїнського журналу для дітей “Дзвіночок”
галузь житлово-комунального господарства:

1. Обласне комунальне підприємство “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”

2. Обласне комунальне підприємство “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”
галузь будівництва:

1. Обласне комунальне підприємство “Західбудсервіс”

сфера культури:

1. Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша

(уповноваженим органом управління проведено конкурс на заміщення посади керівника)

сфера освіти:

1. Комунальний вищий навчальний заклад “Прикарпатський лісогосподарський коледж”

сфера спорту:

1. Обласна дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів Івано-Франківського обласного державного центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”

сфера охорони здоров’я:

1. Обласна психіатрична лікарня № 2

2. Обласна психоневрологічна лікарня № 3
3. Комунальний заклад “Івано-Франківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер”
4. Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер
5. Івано-Франківський обласний лікувально-фізкультурний центр “Здоров’я”
6. Обласний клінічний центр паліативної допомоги
7. Івано-Франківська обласна станція переливання крові
8. Обласна наукова медична бібліотека
9. Івано-Франківський базовий медичний коледж
10. Коломийський медичний коледж ім. І. Франка
11. Івано-Франківська обласна база спеціального медичного постачання
12. Комунальний заклад “Ворохтянський обласний кістково-туберкульозний санаторій”
13. Дитячий санаторій “Сніжинка”
14. Обласний дитячий санаторій “Ясень” імені Митрополита Андрея Шептицького
15. Обласний дитячий психоневрологічний санаторій
16. Надвірнянський будинок дитини

 

 

Керуючий справами обласної ради                                    Василь Скрипничук

 

Додаток 3
до рішення обласної ради
від 10.06.2016. № 204-5/2016

 

ПЕРЕЛІК
підприємств, установ, організацій спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області, керівники яких
не внесли зміни до статутів (положень)

 

1. Редакція Всеукраїнського журналу для дітей “Дзвіночок”
галузь житлово-комунального господарства:

1. Обласне комунальне підприємство “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”

2. Обласне комунальне підприємство “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”
галузь будівництва:

1. Обласне комунальне підприємство “Західбудсервіс”

сфера культури:

1. Музей мистецтв Прикарпаття

2. Івано-Франківське музичне училище імені Дениса Січинського
3. Калуський коледж культури і мистецтв
4. Яворівський центр народного мистецтва “Гуцульська гражда”
cфера освіти:

1. Івано-Франківський обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради

2. Івано-Франківський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради
3. Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді 
4. Вигодський навчально-реабілітаційний центр Івано-Франківської обласної ради
5. Івано-Франківська обласна дитячо-юнацька спортивна школа
6. Рогатинська дитячо-юнацька спортивна школа Івано-Франківської обласної ради
7. Івано-Франківський обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості
8. Прикарпатський військово-спортивний ліцею-інтернат Івано-Франківської обласної ради
9. Івано-Франківський фізико-технічний ліцей-інтернат Івано-Франківської обласної ради
10. Івано-Франківська обласна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів Івано-Франківської обласної ради
11. Надвірнянська загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів
12. Смоднянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат I-II ступенів Івано-Франківської обласної ради
13. Калуська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів № 1 Івано-Франківської обласної ради
14. Калуська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів № 2 Івано-Франківської обласної ради
15. Комунальний вищий навчальний заклад “Прикарпатський лісогосподарський коледж”
16. Черченський обласний навчально-реабілітаційний центр Івано-Франківської обласної ради
сфера спорту:

1. Обласна дитячо-юнацька спортивна школа інвалідів Івано-Франківського обласного державного центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”

сфера охорони здоров’я:

1. Коломийська центральна районна лікарня

2. Івано-Франківський базовий медичний коледж
3. Коломийський медичний коледж ім. І. Франка

 

 

Керуючий справами обласної ради                                  Василь Скрипничук

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]