Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять четверта сесія)

РІШЕННЯ

 

від 19.10.2018. № 972-24/2018
селище Печеніжин

 

Про стан виплати заробітної
плати працівникам бюджетних
установ області

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Визнати стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ Рогатинського, Косівського, Тлумацького, Богородчанського, Верховинського, Коломийського районів незадовільним.
  2. Рекомендувати обласній державній адміністрації, головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад спрямовувати нерозподілені вільні залишки коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2018 року, кошти від перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів та перерозподілу інших не першочергових видатків за відповідні звітні періоди, в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, з метою не допущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості.
  3. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Голови Верховної Ради України А. Парубія, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області (додається).
  4. Звернення надіслати Прем’єр-міністру України В. Гройсману, Верховній Раді України, Міністерству фінансів України, Міністерству охорони здоров’я України та Міністерству освіти і науки України.
  5. Текст звернення оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  6. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійні комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук), з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк), з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 19.10.2018. № 972-24/2018

Прем’єр міністру України
В. Гройсману

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

Міністерство фінансів України

Міністерство охорони здоров’я України

Міністерство освіти і науки України

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вкотре звертаємось до Вас стосовно напруженої ситуації із заборгованістю по виплаті заробітної плати працівникам бюджетної сфери, особливо установ і закладів, які фінансуються за рахунок коштів освітньої та медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. В цілому незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівникам бюджетної сфери області за обов’язковими виплатами до кінця 2018 року складає 290,6 млн. грн., у тому числі по закладах охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції 150,1 млн. грн., установах освіти 119,1 млн. грн., інших закладах 21,4 млн. грн.

Такий стан справ спричинив виникнення кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів на 11.10.2018 р. в сумі 113,3 млн. грн., в тому числі прострочена заборгованість по галузі охорони здоров’я – 23,5 млн. грн., освіти – 14,3 млн. грн. Найбільше це відчутно у закладах Богородчанського, Верховинського, Косівського, Тлумацького, Рогатинського, Коломийського районів, де за рахунок вересневих призначень частково погашено заробітну плату за червень-липень 2018 року.

Водночас, зазначене створює фіскальний дисбаланс та призводить до протермінування у сплаті обов’язкових податкових платежів, що в свою чергу відбивається на додаткових фінансових витратах бюджетних установ у вигляді штрафних санкцій. Одночасно управліннями державної казначейської служби України блокуються рахунки, за результатами перевірок працівниками управління Держпраці накладаються штрафи на керівників закладів бюджетної сфери за порушення законодавства про працю в частині несвоєчасної виплати заробітної плати.

Обмеженість фінансового ресурсу місцевих бюджетів області та неможливість вирішення питання шляхом внутрішніх резервів ставить під загрозу повноту та своєчасність здійснення таких виплат.

Разом з тим, з метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області за рахунок коштів місцевих бюджетів різних рівнів, додатково на оплату праці спрямовано 148,5 млн. грн.

З обласного бюджету додатково місцевим бюджетам було виділено кошти в сумі 25,3 млн. грн. за рахунок нерозподіленого резерву дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Однак це не вирішує проблеми, оскільки незабезпеченість видатками на оплату праці працівникам бюджетних установ області до кінця року залишається значною.

Низький рівень фінансової забезпеченості місцевих бюджетів не дає змоги вирішити питання самостійно. Тому у випадку відсутності додаткових субвенцій з Державного бюджету, вже навіть у жовтні-листопаді може наступити колапс діяльності окремих бюджетних установ області, особливо закладів охорони здоров’я, а також непередбачуваний соціальний вибух серед населення районів і міст.

Виходячи з вищенаведеного, з метою недопущення соціальної напруги в області та забезпечення своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області до кінця 2018 року, недопущення росту кредиторської заборгованості, просимо виділити додаткові кошти з державного бюджету в сумі 290,6 млн. грн.

Окрім того, звертаємо увагу на необхідність впорядкування системи оплати праці працівників бюджетної сфери, що здійснюється відповідно до розмірів посадових окладів на основі єдиної тарифної сітки, забезпечення справедливості в оплаті праці шляхом повернення до практики прирівнювання  розміру посадового окладу працівника І-го тарифного розряду до встановленого розміру мінімальної заробітної плати, а не чинного прожиткового мінімуму.

 

 

Прийнято на двадцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
19 жовтня 2018 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]