Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять дев’ята  сесія)

РІШЕННЯ

 

від 12.07.2019. № 1165-29/2019
м. Коломия

Про стан виплати заробітної
плати працівникам бюджетних
установ області

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію обласної державної адміністрації про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області взяти до уваги.
  2. Звернутись до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України В. Гройсмана та Голови Верховної Ради України А. Парубія стосовно забезпечення коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів області (звернення додається).
  3. Рекомендувати головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення вжити всіх необхідних заходів щодо оптимізації видатків місцевих бюджетів, спрямування нерозподілених вільних залишків коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2019 року та коштів від перевиконання місцевих бюджетів за відповідні звітні періоди, в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, не допустивши виникнення простроченої кредиторської заборгованості.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійні комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук), з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк) та з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

Перший заступник
голови обласної ради                                                                        Василь Гладій


Додаток
до рішення обласної ради
від 12.07.2019. № 1165-29/2019

Президенту України
В. Зеленському

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

Голові Верховної Ради України
А. Парубію

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати обласної ради, звертаємось до Вас стосовно напруженої  ситуації із забезпеченістю коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області, зокрема тих, які фінансуються за рахунок коштів додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, а також освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

З метою забезпечення потреби в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області з початку року додатково спрямовано за рахунок власних фінансових ресурсів місцевих бюджетів різних рівнів 122,7 млн. гривень. Однак у місцевих бюджетах, в яких виникають проблеми із своєчасною виплатою заробітної плати, власного фінансового ресурсу недостатньо.

В цілому незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівникам бюджетної сфери області і тільки за обов’язковими виплатами до кінця 2019 р. складає 246,3 млн. гривень. По закладах охорони здоров’я області незабезпеченість складає 143,4 млн. гривень, в тому числі критична ситуація по Богородчанському району – 15,2 млн. гривень (3,6 місячних фонди), Верховинському – 5,8 млн. гривень (3,3 м. ф.), Косівському – 12,3 млн. гривень (2,1 м. ф.), Рогатинському – 4,3 млн. гривень (2,1м. ф.), Тлумацькому – 5,2 млн. гривень (2,1 м. ф.), – Долинському районах – 11,8 млн. гривень (2,8 м. ф.), м. Івано-Франківську – 15,5 млн. гривень (2,7 м. ф.), м. Бурштину – 8,5 млн. гривень (5,3 м. ф.).

Так, станом на 01.07.2019 р. обсяг кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області складав 183,0 млн. гривень, в тому числі термін виплати якої минув 46,1 млн. гривень.

Дана ситуація приводить до несвоєчасної сплати обов’язкових податкових платежів, працівники не отримують у встановлений законодавством термін заробітну плату, за що органи фіскальної служби накладають штрафні санкції, управлінням казначейської служби блокуються рахунки бюджетних установ.

Якщо дана проблема не буде своєчасно вирішена за рахунок додаткових субвенцій з державного бюджету, то прогнозовано в середині осені може бути паралізована робота бюджетних установ області, зокрема в галузі охорони здоров’я, непередбачуваний соціальний вибух серед медичних працівників та серед населення області.

Адже, людям реально не буде за що купити навіть мінімальний набір продуктів, оплатити комунальні послуги.

З врахуванням зазначеного просимо при внесенні змін до державного бюджету України на 2019 рік (як це визначено п. 17 Прикінцевих положень Закону України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”, в частині збільшення обсягів освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам) та при розподілі коштів стабілізаційної дотації врахувати потребу в цих видатках для Івано-Франківської області на суму 243,6 млн. гривень, а також повернути норми Бюджетного кодексу України, що діяли до 2015 року щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до доходів місцевих бюджетів у обсязі 100 відсотків.

 

Прийнято на двадцять девятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
12 липня 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]