Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області у 2017 році


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Дев’ятнадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 22.12.2017. № 741-19/2017
м. Івано-Франківськ

 

Про стан, ремонт та утримання
автомобільних доріг в області у 2017 році

 

Заслухавши інформацію Служби автомобільних доріг в області про стан, ремонт, утримання автомобільних доріг загального користування у 2017 році та перспективи на 2018 рік, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування у 2017 році взяти до відома.
  2. Взяти до уваги виконання п. 2.2 рішення обласної ради від 31.03.2016. № 131-4/2016 “Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області і фінансування цих робіт у 2016 році” про завершення будівництва мостового переходу на км 103+555 автомобільної дороги Н-10 Стрий – Мамалига у с. Старий Лисець Тисменицького району у 2017 році.
  3. Рекомендувати Службі автомобільних доріг в області (В. Буджак) забезпечити:

– виконання виробничих планів з будівництва, капітального, поточного середнього ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування відповідно до затверджених програм на 2017 рік;

– передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України до сфери управління обласної державної адміністрації після набрання чинності законів про внесення змін до законів України “Про місцеві державні адміністрації” та “Про автомобільні дороги” щодо надання місцевим державним адміністраціям повноважень на здійснення управління автомобільними дорогами загального користування місцевого значення.

  1. Рекомендувати департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації забезпечити виконання робіт за рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету, що спрямовуються у 2017 році на виконання заходів Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року.
  2. Рекомендувати органам місцевого самоврядування щорічно передбачати в місцевих бюджетах кошти для фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання доріг загального користування області.
  1. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства (Р. Білик).

 

Голова обласної ради                                                                 Олександр Сич


Інформація
про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг
загального користування  у 2017 році

 

Мережа автомобільних доріг загального користування, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області станом на 01.11.2017 року, складає  4 117,9 кілометрів доріг, з них: 

– державного значення– 1 000,4 км,
– місцевого значення– 3117,5 км.

в тому числі:

– обласного значення– 942,5  км,
– районного значення– 2175,0  км.

Всі дороги загального користування мають тверде покриття, третина доріг (1 252,1 км, або 30,5 %) пролягають у гірській місцевості.

На дорогах загального користування  знаходяться:

– 1 172  мости і шляхопроводи, загальною довжиною 26 927 пог. м,

– 4 972 водопропускні труби  протяжністю 60 517 пог. м,

– 27 727 пог. м. підпірних стінок.

Починаючи з 2015 року спостерігається позитивна тенденція росту фінансування дорожнього господарства області та як результат покращення стану доріг державного значення. Передумовою стало передбачення в Законі України “Про Державний бюджет на 2015 рік” видатків на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону, що стало можливим завдяки сприянню Президента України Петра Олексійовича Порошенка, Міністерства інфраструктури України, Державного агентства автомобільних доріг України, народних депутатів України від міжфракційного депутатського об’єднання “Прикарпаття”, депутатів обласної ради, керівництва обласної ради та облдержадміністрації.

Напрями, визначені зазначеною програмою, успішно реалізуються на теренах Івано-Франківщини: проводяться масштабні ремонтні роботи на автомобільних дорогах загального користування державного значення
Н-09 Мукачеве – Львів, Н-10 Стрий – Мамалига, Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський.

У 2017 році на розвиток автомобільних доріг загального користування  області передбачено видатки в сумі 1 735,0 млн. грн., в тому числі:

кошти державного бюджету – 790,6 млн. грн., з них виконано – 759,1 млн. грн. (96%);

– кошти обласного бюджету, що спрямовуються на виконання заходів Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області – 31,0 млн. грн., з них виконано – 26 млн. грн. (84%), розпорядник коштів – департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури;

– кошти місцевих бюджетів – 13,4 млн. грн., з них виконано – 7,3 млн. грн. (54 %);

– кошти в рамках митного експерименту. Очікувана сума (900,0 млн. грн.) перевиконання митних платежів спрогнозована, враховуючи здійснення митного оформлення сировини, отриманої ТОВ “Карпатнафтохім”. Однак, зазначений хімічний завод, відновивши роботу, проходить розмитнення на енергетичній митниці. Тому, обсяг отриманих коштів в рамках експерименту складає тільки млн. грн, обсяг виконаних робіт – 206,4 млн. гривень.

У вересні 2017 році за участю Президента України Порошенка Петра Олексійовича, Міністра інфраструктури України Омеляна Володимира Володимировича, голови Державного агентства автомобільних доріг України пана Славоміра Новака відкрито відбудований міст на км 103+555 автомобільної дороги загального користування державного значення Н-10 Стрий – Мамалига, довжиною 152,5 м. У цьому році також заплановано ввести в експлуатацію мости через р. Дністер у с. Лука, довжиною 232 пог. м., а також мости у с. Криворівня  (36 пог. м), с. Раковець (18 пог. м), с. Татарів (26 пог. м).

На основі наукових досліджень ДП “ДерждорНДІ”, національного університету “Львівська політехніка” Службою доріг було чітко визначено стратегію, пріоритети і технологію поточного середнього ремонту. Практика підтвердила правильність і необхідність ремонту із зміцненням основи дорожнього одягу методом “холодного ресайклінгу”. Завдяки зазначеному вперше в Україні підрядними організаціями надано гарантію щодо експлуатації об’єктів після проведення поточного середнього ремонту протягом терміну – 10 років згідно укладених договорів на виконання цих робіт, суттєво збільшується безремонтний термін експлуатації доріг.

У 2017 році поточним середнім ремонтом відремонтовано найпроблемніші ділянки автомобільних доріг Н-09 Мукачеве – Львів на ділянці від межі Закарпатської обл. – Яремче – Надвірна – м. Івано-Франківськ,    Н-10 Стрий – Мамалига на ділянках Боднарів – м. Івано-Франківськ – Коломия – межа Чернівецької обл., Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський на ділянках Татарів – Ворохта, об’їзна м. Косів, окремих ділянках Коломийського та Городенківського районів, Р-62 Криворівня – Чернівці, Т-09-05 Делятин – Раківчик, Т-09-09 Снятин – Косів – Старі Кути.

Поточним дрібним ремонтом відремонтовано окремі ділянки  автомобільних доріг Р-20 Снятин – Тязів, місцевих доріг загального користування: Кричка – Росільна Більшівці – Княгиничі, Залуква – Боднарів, Мала Кам’янка – П’ядики, Старий Гвіздець – Малий Гвіздець, Товмачик – Торговиця, Отинія – Середній Майдан, Лопушня – Медуха, Підкамінь – Княгиничі, Тулуків – Стецева, Тисмениця – Одаї, Хом’яківка – Погоня, Озеряни – Делева.

З початку року підрядною організацією ДП “Івано-Франківський облавтодор” проведено ремонтні роботи з ліквідації аварійної ямковості – 1 841 км (247,9 тис. м2), в тому числі:

– на державних дорогах – 519 км (138,7 тис. м2);

— на місцевих дорогах – 1 322 км (109,2 тис. м2).

Залишок ямковості складає 401 км (143,9 тис. м2), що становить 18%.

Також встановлено 1863 дорожніх знаків, 2,7 км бар’єрного огородження, нанесено 646 км розмітки.

Ремонтний процес на автомобільних дорогах загального користування постійно перебуває на контролі представників влади країни. Протягом року Президент України Петро Порошенко двічі відвідував Прикарпаття та інспектував стан відремонтованих доріг. Оглядав місцеві дороги й Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, виконуючий обов’язки голови Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак. Постійно цікавляться ходом ремонтних робіт, перебуваючи в області, народні депутати Верховної Ради України від Прикарпаття.

Для забезпечення швидкого і якісного виконання робіт залучаються підприємства, які мають сучасну техніку, достатній досвід та належні організаційні та фінансові можливості. Такий підхід відповідає міжнародній практиці, в тому числі і практиці ЄБРР та інших організацій, які встановлюють чіткі і детальні вимоги щодо будівельних організацій, які планують залучатися до виконання відповідних робіт (досвіду виконання аналогічних договорів, наявності необхідної будівельної техніки, кваліфікованих працівників).

З метою якісного ремонту та ефективного використання бюджетних коштів Служба автомобільних доріг в області залучає до передпроектних, проектних робіт і технічного супроводу робіт з поточного середнього ремонту Івано-Франківський відділ комплексного проектування Державного підприємства “Укрдіпродор”, Державний дорожній інститут імені Шульгіна, НУ “Львівська політехніка”, ДП “Дорожній контроль якості”. Моніторинг фінансовий, технічний та якості ремонту доріг проводиться з залученням міжнародних інституцій, “COST”, контролюючих правоохоронних органів, Державної аудиторської служби, аудиторів Укравтодору.

Покращення стану доріг призвело до зняття соціальної напруги та значно підвищило довіру мешканців краю до органів місцевої влади. Прикарпаття стало більш доступним для туристів, внаслідок чого кількість відпочиваючих, що відвідали нашу область, зросла від 2-3 млн. у 2015 році до 5 мільйонів осіб у 2017 році. Ріст кількості туристів призвів до активного розвитку усієї пов’язаної з туризмом інфраструктури, зокрема будівництво нових готелів, закладів відпочинку, громадського харчування, збільшення доходів жителів краю, сприяє покращенню інвестиційного клімату.

Служба автомобільних доріг і надалі буде забезпечувати послідовний та якісний ремонт, утримання доріг загального користування, дотримуватись чітко визначеної стратегії, орієнтуватись на використання новітніх технологій та європейського досвіду.

Основні напрями розвитку доріг у 2018 році           

  1. Після набрання чинності розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2013 року № 759-р “Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення” автомобільні дороги загального користування місцевого значення Івано-Франківської області, протяжністю 3 117,5 км, перейдуть зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України до сфери управління облдержадміністрації, разом із відповідним джерелом фінансування (35% Державного дорожнього фонду).

Тому першочерговим завданням є організація процесу будівництва, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг місцевого значення (визначення першочергових об’єктів, розроблення проектно-кошторисної документації, проведення закупівель) для забезпечення можливості приступити до виконання ремонтних робіт з початком будівельного сезону.

  1. Завершення робіт з будівництва:

– мостового переходу через р. Рибниця на км 77+397 автомобільної дороги загального користування державного значення Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський в м. Косів;

– мостового переходу через р. Дністер на км 9+442 автомобільної дороги загального користування державного значення Т-09-10 Бурштин – Калуш в       с. Сівка Войнилівська;

– мостового переходу через р. Рибниця на км 28+750 автомобільної дороги загального користування державного значення Т-09-09 Снятин – Косів – Старі Кути;

з капітального ремонту:

– мостового переходу на км 82+881 автомобільної дороги Н-10 Стрий – Мамалига.

  1. Продовження розпочатих робіт з поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення.

           

  

 

Начальник Служби
автомобільних доріг в області                                                        Василь Буджак

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]