Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області і фінансування цих робіт у 2016 році


УКРАЇНА 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Четверта сесія) 
РІШЕННЯ

від 31.03.2016. № 131-4/2016
м. Івано-Франківськ

Про стан, ремонт та утримання
автомобільних доріг в області і
фінансування цих робіт у 2016 році

 

          Заслухавши інформацію Служби автомобільних доріг в області про стан, ремонт, утримання автомобільних доріг у 2015 році та перспективи на 2016 рік, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області і фінансування у 2016 році взяти до відома (додається).
  2. Службі автомобільних доріг в області (В. Буджак):

2.1. Забезпечити раціональне використання коштів, спрямованих у 2016 році на розвиток і утримання автомобільних доріг області відповідно до затверджених програм.

2.2. Вжити заходів щодо завершення будівництва у 2016 році мостового переходу на км 103+555 автомобільної дороги Н-10 Стрий – Мамалига у с. Старий Лисець Тисменицького району.

  1. Рекомендувати органам місцевого самоврядування виділити кошти на ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, співфінансування програм і проектів регіонального розвитку з поточного ремонту автомобільних доріг, що будуть реалізовуватись за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у цьому році.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства (В. Шевченко).

 

Голова обласної ради                                                                          Олександр Сич

 


 

Інформація
про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області
і фінансування цих робіт у 2016 році

 

Мережа автомобільних доріг загального користування, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області з 01.01.2016 року, складає 4110,4 кілометрів доріг, з них:

– державного значення –995,3 км;

– місцевого значення – 3115,1 км, в тому числі:

– обласного значення – 942,5 км,

– районного значення – 2172,6 км.

Всі дороги загального користування мають тверде покриття, в тому числі:

– асфальтобетонне – 785,1 км, або 19,1 %;

– чорно щебеневе – 2212,8 км, або 53,8 %;

– біле тверде – 1108,5 км, або 27,0 %;

– цементобетонне – 2,8 км;

– бруківка – 1,3 км.

Майже третина доріг загального користування (1252,1 км, або 30,5 %) пролягають у гірській місцевості.

На дорогах загального користування знаходяться:

– 1172  мости і шляхопроводи, загальною довжиною 26927 пог. м;

– 4972 водопропускні труби  протяжністю 60517 пог. м;

– 27727 пог. м. підпірних стінок.

Мережа автомобільних доріг області за своїми геометричними параметрами в основному сформована в плані удосконалених і перехідних типів дорожніх покриттів у 70-80-х роках ХХ століття. Понад 70 відсотків доріг з покриттям чорнощебеневого типу влаштовані методом просочення, які в сьогоднішніх умовах різкого збільшення кількості великовагових транспортних засобів та інтенсивності руху не витримують навантажень і зазнають значних руйнувань.

Зниження обсягів фінансування дорожнього господарства в останні роки призвело до різкого зменшення всіх видів ремонтно-будівельних робіт та недотримання міжремонтних термінів, що в свою чергу спричинило інтенсивне руйнування всієї мережі автомобільних доріг, мостів та штучних споруд. Тому, сьогоднішній стан більшості автодоріг області давно вже вимагає капітального ремонту, оскільки їх міжремонтні терміни перевищені у 3-4 рази.

Через недостатнє фінансування дорожньої галузі області в останні роки Службою автодоріг в області в основному проводилися роботи тільки з ямкового ремонту покриття доріг та роботи, необхідні для підтримки мережі доріг загального користування в належному експлуатаційному стані. Постійно не вистачає коштів на виконання заходів, направлених на покращення безпеки дорожнього руху, в місцях концентрації ДТП та на влаштування тротуарів та пішохідних доріжок, зовнішнього освітлення вулиць селищ і сіл, розташованих вздовж доріг загального користування.

Особливо важливе місце серед доріг державного значення області займають автодороги Н-09 Мукачеве – Львів протяжністю 172,2 км та Н-10 Стрий – Чернівці – Мамалига протяжністю 199,3 км, які є основними під’їздами до міжнародних транспортних коридорів.

В минулому році завдяки реалізації  програми розвитку доріг Карпатського єврорегіону поточним середнім ремонтом відремонтовано ділянку автодороги Н-09 Мукачеве – Львів від м. Івано-Франківська до межі з Львівською областю. Після проведення ремонту цієї ділянки дороги її технічні параметри відповідають основним вимогам діючих нормативних документів, значно зросла інтенсивність руху автотранспорту.

Однак ділянка автодороги Мукачеве – Львів від границі із Закарпаттям до м. Івано-Франківська (км 209+020 – км 302+366), загальною довжиною 93 кілометри, на даний час не відповідає сучасним вимогам безпеки дорожнього руху. Значна ямковість, колійність, деформації та тріщини дорожнього покриття викликають численні нарікання та незадоволення учасників дорожнього руху. Тому, зазначена ділянка дороги вимагає негайної регенерації верхніх шарів дорожнього одягу та влаштування нових його конструктивних шарів з асфальтобетонної суміші, в тому числі і верхнього шару покриття із щебенево-мастикового асфальтобетону.

Аналогічного ремонту через зазначені вище недоліки вимагають ділянки інших доріг державного значення області, зокрема:

– Н-10 Стрий – Чернівці – Мамалига на ділянках Болехів – Долина, Марківці – Отинія, об’їзд м. Коломия, Заболотів – межа з Чернівецькою областю;

– Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський на ділянках Ворохта – Верховина, Верховина – Косів, Яблунів – Коломия, П’ядики – Городенка;

– Р-21 Долина – Хуст на ділянці Вигода – межа із Закарпаттям;

– Р-20 Снятин – Тязів на ділянках Снятин – Городенка, Клубівці – Єзупіль.

Найближчим часом необхідно провести реконструкцію автодороги М-12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка на ділянці від межі з Львівською областю до м. Рогатина з доведенням всіх її параметрів до вимог ІІ-ї технічної категорії, оскільки вона (єдина в області) суміщена з міжнародною автомагістраллю категорії ”Е” (Е-50 Брест – Махачкала).

Вимагає завершення давно розпочате будівництво об’їзних доріг міст Рогатин, Болехів та Заболотів. Необхідно привести до належного експлуатаційного стану решту доріг державного значення та значно покращити експлуатаційний стан доріг місцевого значення області.

Особливе занепокоєння викликає технічний стан мостів та шляхопроводів на дорогах області.

Близько 70 % мостів області побудовані у період до 1960 року, тобто за старими нормативами, і сьогодні не відповідають сучасним нормативним вимогам:

– по габариту – 291 шт.;

– по вантажоспроможності – 189 шт.;

– одночасно по габариту і вантажоспроможності – 236 шт.

Отже, 50 % всіх мостів на автомобільних дорогах загального користування області не відповідають нормам.

На сьогодні 62 мости потребують першочергової реконструкції чи ремонту, незавершеними залишаються 35 мостових переходів довжиною 1 859 п. м, 19 із них об’єкти, що постраждали від повені 23-27 липня 2008 року.

Найбільше незавершених мостових споруд – 15, у Косівському районі.

У Верховинському районі недобудованими залишаються 11 мостів, термінової реконструкції чи ремонту потребують 9 мостів, крім того 19 дерев’яних мостів вичерпали свій експлуатаційний ресурс.

Багато мостів потрібно ремонтувати у Калуському районі (с. Боднарів, с. Сівка-Войнилівська, с. Мошківці, с. Дубовиця, с. Войнилів), Коломийському (с. Корнич, с. Королівка, с. Струпків, с. Мишин), Рожнятівському (с. Суходіл, с. Липовиця, с. Ясень), Снятинському (с. Рожнів, с. Джурів) та інших районах області.

На автомобільній дорозі Н-09 Мукачеве – Львів недобудованим залишається міст у с. Микуличин Яремчанської міської ради, перебудови потребують мости у с. Лоєва, м. Яремча і с. Задністрянськ Галицького району, термінового ремонту вимагають 8 мостових споруд (м. Яремче, с-ще Делятин, м. Надвірна та ін.).

Надалі недобудованими залишаються мости на автомобільній дорозі Н-10 Стрий – Мамалига у с. Старий Лисець Тисменицького району та у с. Боднарів Калуського району.

Особливе занепокоєння викликає стан 13-ти мостів по автомобільній дорозі Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський (с. Татарів, с-ще Ворохта, с. Ільці, с. Криворівня, с. Буковець, с. Стопчатів).

Не завершено капітальний ремонт мосту у с. Раковець на автомобільній дорозі Р-38 Богородчани – Гута, у с. Бабче Богородчанського району, вимагає ремонту ряд інших мостів в області.

 

Фінансування дорожнього господарства у 2015 році

 

У 2015 році на розвиток автомобільних доріг загального користування області спрямовано 640,1 млн. грн., у тому числі 623,9 млн. грн. з державного бюджету, 16,2 млн. грн. з місцевих бюджетів (обласного, районних та сільських).

Вперше за останні п’ять років за сприяння народних депутатів України від Івано-Франківщини, обласної ради, обласної державної адміністрації у Державному бюджеті на 2015 рік були передбачені кошти на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону у сумі 700 млн. грн. Івано-Франківська область, як частина  Карпатського єврорегіону, отримала 425 млн. грн.

Вказані кошти були використані на ремонт доріг державного значення Н-09 Мукачеве – Львів на ділянці Івано-Франківськ – Галич – Рогатин – межа Львівської області у сумі 338,43 млн. грн.,  Н-10 Стрий – Мамалига на ділянці Долина – Брошнів – Калуш – 40 млн. грн. та Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський на ділянці Ворохта – Верховина – Косів – 46,57 млн. грн.

Завдяки реалізації цієї програми відремонтовано 78,1 км автомобільних доріг державного значення з влаштуванням нового асфальтобетонного покриття (ділянки, де влаштовано нижній і верхній шар), зокрема у Тисменицькому районі 11,7 км, Галицькому 25,5 км, Рогатинському 27 км, Долинському 4,4 км, Рожнятівському 1,8 км, Калуському 0,9 км. та у с-щі Ворохта 1,2 км, Верховинському районі 2 км, Косівському 3,6 км.

Із коштів державного фонду регіонального розвитку виділено 81,6 млн. грн. на фінансування проектів з поточного ремонту автомобільних доріг державного та місцевого значення. Відповідно до рішень обласної ради від 21.08.2015 р. № 1734-38/2015, від 09.10.2015 р. № 1777-39/2015 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік” в доходах спеціального фонду обласного бюджету було враховано субвенції з місцевих бюджетів на співфінансування цих проектів у сумі 10,4 млн. грн. Однак, із місцевих бюджетів надійшло 3,9 млн. грн. Недоотримана сума коштів склала 6,5 млн. грн.

Проведено поточний ремонт автомобільних доріг у Снятинському районі Снятин – Тязів, у Надвірнянському районі Надвірна – Бистриця у селах Пасічна, Зелена, Бистриця, Яблунів – Делятин на окремих ділянках від села Чорні Ослави до селища Делятин, Битків – Білозорина у селах Битків і Білозорина, Надвірна – Пасічна (вул. Грушевського у м. Надвірна), у Калуському районі Бурштин – Калуш у селах Войнилів, Перевозець, Слобідка, у Коломийському районі Ценява – Підгайчики, у Долинському районі дороги Долина – Хуст на ділянці Шевченкове – Мислівка, Долина – Велика Тур’я по всій протяжності, у Рожнятівському районі автодороги Калуш – Осмолода, Креховичі – Дзвиняч на ділянці Рожнятів – Перегінськ, Рожнятів – Липовиця у селах Верхній Струтинь, Луги, Спас, Суходіл, Липовиця, у Богородчанському районі Богородчани – Росільна, Глибівка – Саджава. В результаті реалізації цієї програми влаштовано 6,35 км нового дорожнього покриття.

Частина коштів державного фонду регіонального розвитку у сумі 51,2 млн. грн. була спрямована на ремонт автодороги Н-09 Мукачеве – Львів на ділянці м. Івано-Франківськ – м. Галич.

За бюджетною програмою “Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування” із державного бюджету надійшло 117,3 млн. грн., з них на поточний середній ремонт автомобільних доріг державного та місцевого значення спрямовано 13,5 млн. грн., поточний дрібний ремонт 14,7 млн. грн., експлуатаційне утримання 89,1 млн. гривень.

Із обласного бюджету на поточний дрібний ремонт автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення надійшло 12,3 млн. гривень.

Поточним дрібним ремонтом відремонтовано автомобільні дороги Н-10 Стрий – Мамалига у с-щі Отинія Коломийського району (влаштування нового асфальтобетонного покриття 0,56 км), Креховичі – Дзвиняч у Рожнятівському районі на ділянках с Цінева, с. Князівське – с. Дуба, с. Вільхівка, с. Небилів (ремонт чорнощебеневого покриття 3,2 км), Калуш – Осмолода на ділянці м. Калуш – с. Добровляни, с. Небилів – с. Сливки Рожнятівського району – 0,7 км, автомобільні дороги місцевого значення у Городенківському районі 0,8 км, Калуському районі 1,5 км, Болехівської міської ради 1,6 км, Коломийському районі 0,4 км. Всього за рахунок коштів державного та обласного бюджету відремонтовано поточним дрібним ремонтом 17 км доріг державного та місцевого значення.

 

Основні напрями розвитку доріг і фінансування у 2016 році

 

  1. Внесення змін до Кредитної угоди про покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під’їздах до м. Києва, укладеної у 2010 році між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку, та спрямування частини вивільнених коштів під час реалізації цієї угоди на ремонт дороги Н-09 Мукачеве – Львів на ділянці м. Івано-Франківськ – м. Рахів. Такі зміни необхідно внести Кабінетом Міністрів України у 2016 році.
  2. Службою автомобільних доріг в області підготовлено пропозиції до плану дорожніх робіт на 2016 рік за рахунок коштів державного бюджету в сумі 1,9 млрд. грн., зокрема:

 

Будівництво мостів на автомобільних дорогах загального користування (на км 233+370 автомобільної дороги Н-09 Мукачеве – Львів, на км 103+555 автомобільної дороги Н-10 Стрий – Мамалига, на км 77+397 автомобільної дороги Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський, на км 9+442 автомобільної дороги Т-09-10 Бурштин – Калуш, на км 25+296 та 27+992 автомобільної дороги Устеріки – Пробійнівка, на км 1+037 автомобільної дороги Яблунів – Космач) та обсяг їх фінансування у сумі 105,6 млн. грн.;

 

Капітальний ремонт автомобільних доріг державного та місцевого значення.

Це, зокрема, продовження робіт на обходах міст Рогатина та Болехова, капітального ремонту мостових переходів на км 82+881 автомобільної дороги Стрий – Мамалига у с. Боднарів Калуського району, завершення капітального ремонту мосту км 15+952 автомобільної дороги Богородчани – Гута у с. Раковець Богородчанського району) та ряду мостів на автомобільних дорогах місцевого значення області. Обсяг коштів з державного бюджету, необхідний для  їх фінансування 210,3 млн. грн.

 

Поточний середній ремонт автомобільних доріг державного та місцевого значення на суму 1 475,9 млн. грн.

Продовження ремонту автомобільних доріг державного значення на ділянках, розпочатих у 2015 році за бюджетною програмою розвитку дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону. Обсяг незавершених робіт 287,6 млн. грн.;

ремонт автомобільних доріг Н-10 Стрий – Мамалига (на ділянці від м. Івано-Франківська до межі з Чернівецькою обл.) та Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський (на ділянці від с-ща Ворохта до межі з Тернопільською обл.) – 882,2 млн. грн.;

ремонт інших соціально – важливих об’єктів на дорогах державного значення – 207,1 млн. грн.;

ремонт найбільш зруйнованих ділянок автомобільних доріг місцевого значення області – 99,0 млн. грн.

При формуванні переліку об’єктів враховано потребу щодо виконання робіт на об’єктах по депутатських запитах депутатів обласної ради, завершення робіт на ділянках доріг, незадовільний стан на яких спричинив у минулі роки соціальну напругу. Це – ремонт доріг Миколаїв – Жидачів – Калуш у Калуському районі, Татарів – Кам’янець-Подільський у селищі Ворохта та ін.

 

Поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг державного та місцевого значення – 112,0 млн. грн., що складає тільки 12,6 % від нормативної потреби у коштах на поточний дрібний ремонт та утримання доріг загального користування по області у сумі 885,4 млн. грн., визначеної СОУ 42.1-37641918-065:2013 “Норми фінансових витрат на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування та мостів на них”.

 

На даний час пропозиції проходять погодження Державним агентством автомобільних доріг України.

  1. В області розроблено інвестиційні проекти з поточного ремонту автомобільних доріг, що можуть реалізовуватись у 2016 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, з обсягом фінансування 79,0 млн. грн. за рахунок коштів державного фонду та 8,8 млн. грн. за рахунок коштів місцевих бюджетів, як співфінансування цих проектів. Відповідно до законодавства проекти, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів не менше 10 відсотків.

Регіональною комісією проводиться оцінка та відбір поданих інвестиційних проектів.

  1. Із спеціального фонду обласного бюджету передбачено 14 млн. грн. на реалізацію Регіональної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури Івано-Франківської області до 2020 року відповідно до рішення обласної ради від 15.01.2016 р. № 95-3/2016 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 25.12.2015 р. № 62-2/2015 “Про обласний бюджет на 2016 рік”.

Кошти будуть розподілені по територіях і об’єктах відповідно до визначеного порядку.

  1. Відповідно до пункту 10 статті 91 Бюджетного кодексу України до видатків місцевих бюджетів належать видатки на дорожнє господарство, які спрямовуються на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, а також капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).

Тому, місцевим органам влади необхідно передбачати такі кошти при затвердженні місцевих бюджетів, як додаткового джерела фінансування  ремонту автомобільних доріг загального користування в області в умовах обмеженого фінансування дорожнього господарства з державного бюджету.

  1. Службою автомобільних доріг в області готуються для подання в Укравтодор і Міністерство економічного розвитку і торгівлі 2 інвестиційні проекти: “Реконструкція та капітальний ремонт автомобільної дороги М-12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка” (єдиної дороги міжнародного значення, що проходить через Рогатинський район, протяжністю 33,2 км) та “Будівництво та реконструкція обходів м. Болехів (протяжністю 7,4 км) та с-ща Заболотів (протяжністю 6,4 км) на автомобільній дорозі Н-10 Стрий –Чернівці” для підвищення рівня транспортного потенціалу області, забезпечення виходу до міжнародного транспортного коридору № 5 (Трієст –Чоп – Львів). У разі успішного захисту цих проектів у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі для їх реалізації у наступних роках буде виділено фінансування за рахунок коштів державних капітальних вкладень.

 

 

Керуючий справами обласної ради                                                                           Василь Скрипничук

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]