Про стан і перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва в області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Шоста сесія)

РІШЕННЯ

від 24.06.2016. № 241-6/2016
с. Матеївці Коломийського району

 

Про стан і перспективи розвитку
сільськогосподарського
виробництва в області

 

Заслухавши та обговоривши інформацію департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації про стан і перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва в області, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації про стан і перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва в області взяти до відома.
  2. Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, Міністерства аграрної політики та продовольства України (текст звернення додається) щодо підтримки законопроекту від 02.06.2016. № 4758 “Про внесення змін до статті 20 Закону України “Про насіння і садивний матеріал” (щодо ввезення/вивезення зразків насіння та садивного матеріалу).
  3. Департаменту фінансів обласної державної адміністрації (Г. Карп) при внесенні змін до обласного бюджету на 2016 рік збільшити бюджетні призначення на виконання Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на 2016-2020 роки (п. 4 заходів).
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич

 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 24.06.2016. № 241-6/2016

 

 Комітет Верховної Ради України
з питань аграрної політики
а земельних відносин

 

Міністерство аграрної політики
та продовольства України

 

з в е р н е н н я

Нові правила ввезення в Україну зразків насіння та садивного матеріалу сортів рослин для ведення дослідних, селекційних робіт та експонування, які набирають чинності з 30 червня 2016 р. відповідно до Закону України
від 8 грудня 2015 р. № 864-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)”, створюють відчутні труднощі та знижують ефективність господарювання у сфері насінництва, зокрема для тих українських виробників овочевої продукції, котрі імпортують в Україну та вводять в обіг кращі зразки і новинки сортового насіння овочевих культур.

Саме тому на вимогу і захист інтересів українського аграрія, який прагне господарювати за передовими технологіями і впроваджувати кращі визнані в світі зразки сортового насіння, групою народних депутатів зареєстровано 02.06.2016. проект Закону № 4758 “Про внесення змін до статті 20 Закону України “Про насіння і садивний матеріал” (щодо ввезення/вивезення зразків насіння та садивного матеріалу).

Законопроект спрямований на врегулювання комплексу правових механізмів, які істотно вливають на процес ведення аграрного бізнесу та розвиток овочівництва в Україні. Його прийняття посприяє створенню прозорого регуляторного середовища у сфері насінництва, залученню іноземних інвестицій в аграрнопромисловий комплекс.

Чітке визначення суб’єктів господарювання, які здійснюють ввезення і вивезення насіння та садивного матеріалу для його реалізації, уточнення процедури ввезення в Україну зразків сортів (видів) насіння та садивного матеріалу дозволить підвищити якість сортового насіння, а отже – впливатиме на якість продукції овочівництва.

Ротація сортів на ринку насіння овочевих культур відбувається дуже швидко (кожні три-чотири роки), а сільськогосподарське виробництво планується на декілька років вперед. Тому аграрному виробнику важливо наперед прорахувати потенційні пропозиції селекційних компаній та адаптивність сортів до умов України.

Проведення дослідних випробувань (із застосуванням різноманітних агротехнологій, систем з поливом та без поливу, різних схем живлення, різних схем висіву), експонування спільно з селекційними компаніями до моменту подання заявки на реєстрацію дає можливість спочатку дослідити сорт в умовах України, володіти інформацією щодо якості сільськогосподарської продукції, новітніх технологій, які потрібно впроваджувати українським аграріям.

Сільське господарство, на відміну від інших сфер, залежне від природних факторів, які впливають на розміщення та галузеву структуру виробництва, обумовлюють територіальні відмінності і нестабільність обсягів продукції по роках. Сільськогосподарські культури мають суттєві відмінності в тривалості вегетаційного періоду, оптимальній кількості тепла, світла, вологи, якості ґрунтів. Це визначає особливості їх вирощування не тільки за регіонами, але й всередині окремих господарств. Тому збільшення кількості досліджень при селекції овочевих культур – є базовим фактором покращення продукції для аграрних товаровиробників.

Своєчасне введення в обіг селекційного насіння є особливо актуальним у передпосівний період. Коли насіннєвий та садивний матеріал супроводжується міжнародним сертифікатом, то питання щодо достовірності очікуваних результатів не виникає.

Водночас точність даних та якість випробувань, які проводяться вітчизняними державними лабораторіями, переважно низькі. Окрім того, систематичні зупинки в роботі державних лабораторій з сертифікації породжують проблеми та додаткові перешкоди для бізнесу.

Враховуючи наведені аргументи, просимо підтримати прийняття законопроекту від 02.06.2016. № 4758 “Про внесення змін до статті 20 Закону України “Про насіння і садивний матеріал” (щодо ввезення/вивезення зразків насіння та садивного матеріалу).

Завдяки врегулюванню правових колізій з прийняттям законопроекту будуть створені потенційно сприятливі умови для ефективної господарської діяльності у сфері насінництва, насамперед для  ввезення в Україну зразків насіння та садивного матеріалу овочевих культур для селекційних, дослідних робіт і експонування.

 

Прийнято на шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
24 червня 2016 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]