Про звернення обласної ради щодо врегулювання питання надання матеріальної допомоги членам сімей загиблих (померлих) учасників ООС (АТО) при розробці відповідного закону України про статус ветеранів війни


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцята сесія)

РІШЕННЯ

від 20.09.2019. № 1179-30/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради щодо
врегулювання питання надання
матеріальної допомоги
членам сімей
загиблих (померлих) учасників ООС (АТО)
при розробці відповідного закону
України про статус ветеранів війни

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Прем’єр-міністра України О. Гончарука щодо врахування при розробці закону України про статус ветеранів війни питання надання матеріальної допомоги, в тому числі передбачення щомісячних грошових виплат з державного бюджету, членам сімей загиблих (померлих) учасників ООС (АТО) (додається).

2. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Прем’єр-міністру України О. Гончаруку.3. Текст звернення оприлюднити на офіційному веб-сайті Івано-Франківської обласної ради в мережі Інтернет та в інших засобах масової інформації.4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 20.09.2019. № 1179-30/2019

 

Голові Верховної Ради України

Д. Разумкову

 

Прем’єр-міністру України 

О. Гончаруку

 

ЗВЕРНЕННЯ 

В умовах перебігу подій останніх років значна частина населення України, в тому числі мешканці Івано-Франківської області, були і на сьогодні залишаються учасниками російсько-української війни на Сході України.

Забезпечуючи єдність і незалежність держави та безпеку мирних жителів Донецької і Луганської областей, постраждала значна кількість жителів Івано-Франківської області, а окремі з них загинули.

Більшість героїв – це переважно молодь, яка в ім’я Батьківщини та майбутнього добробуту своїх близьких і всього населення України пожертвувала своїм життям і здоров’ям.

В Івано-Франківській області існує різний підхід до виплати щомісячних матеріальних допомог із місцевих бюджетів. У деяких районах у 2019 році родинам загиблих в ООС (АТО) виплачується щомісячно від 500 до 1000 гривень, у місті Івано-Франківську – у розмірі встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2007 грн. щомісячно). Це викликає незадоволення у родин загиблих учасників ООС (АТО) у зв’язку з неоднаковим застосуванням механізму виплати матеріальних допомог.

Відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни передбачено пільги, в тому числі із державного бюджету. Крім того, окремим із них виплачуються пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

Однак, зважаючи на складні матеріальні та психологічні умови родин загиблих учасників ООС (АТО), цих коштів не вистачає для забезпечення нормальних життєвих потреб.

Після смерті військовослужбовців сім’ї втратили годувальників, які б могли утримувати своїх дітей, дружин, батьків. Тому держава має взяти на себе обов’язок допомагати, хоча б частково, сім’ям загиблих (померлих, безвісти зниклих) учасників ООС (АТО).

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги звернення громадських організацій краю, зокрема звернення громадської організації “Івано-Франківська міська спілка членів сімей і родин загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО”, просимо врахувати при розробці закону України про статус ветеранів війни питання надання матеріальної допомоги, в тому числі передбачення щомісячних грошових
виплат з державного бюджету, членам сімей загиблих (померлих) учасників ООС (АТО).

Прийнято на тридцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
20 вересня 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]