Про звернення обласної ради щодо продовження мораторію на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Позачергова тридцять перша сесія)

РІШЕННЯ

від 03.10.2019. № 1250-31/2019
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо продовження мораторію
на вільний обіг земель
сільськогосподарського
призначення

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України О. Гончарука, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, народних депутатів України від області щодо продовження мораторію на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення комунальної, державної та приватної форм власності (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України В.Зеленському, Прем’єр-міністру України О. Гончаруку, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Перший заступник
голови обласної ради                                                                       Василь Гладій


Додаток
до рішення обласної ради
від 03.10.2019. № 1250-31/2019

 

Президенту України
В. Зеленському

Прем’єр-міністру України
О. Гончаруку

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

Народні депутати України
від області

 

Звернення

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, в умовах реальних загроз державності та незалежності України, нових геополітичних викликів перед майбутнім нації, вимагаємо продовжити мораторій до 1 січня 2021 року на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення комунальної, державної та приватної форм власності.

Конституція України визначає землю об’єктом права власності українського народу та основним національним багатством. Тому питання продажу землі стосується кожного громадянина України. В нестабільній політичній ситуації, що склалась сьогодні в державі, ми зобов’язані захистити українську землю від будь-яких форм захоплення агресором.

Можливе скасування мораторію та запровадження в Україні вільного обігу земель сільськогосподарського призначення є одним із кроків, які виходять далеко за рамки сьогодення та визначають подальшу долю не тільки аграрного сектору, а й всієї країни на десятиріччя вперед.

В умовах військової агресії проти України та анексії Криму, нестабільної політичної ситуації вільний обіг земель сільськогосподарського призначення комунальної, державної та приватної форм власності призведе до ситуації, що українці стануть наймитами на власній землі, а українські багатства скуплять завуальовані агресори та завойовники. І не важливо паспортами якої країни вони прикриваються.

Наголошуємо: сільськогосподарська земля – це не просто привабливий об’єкт для інвестицій. Для Української нації – це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження її генофонду, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі.

Нашій державі належить значна частина світових запасів чорноземів, вартість яких в умовах постійного зростання дефіциту продовольства на глобальному рівні важко переоцінити. Узаконення торгівлі землею сільськогосподарського призначення – це пряма загроза для її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, в якій українці опиняться в статусі наймитів “на нашій ‑ не своїй землі”, а держава втратить вплив на внутрішній продовольчий ринок.

Глибоко переконані, що українська земля – це нерозтратний ресурс розвитку виключно українського народу, гарантія економічної та продовольчої безпеки держави.

На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано низку законопроектів, в тому числі поданий Кабінетом Міністрів України, які мали б регулювати відкриття ринку землі, однак жоден з них не відповідає в повній мірі запитам українського суспільства.

Тому вимагаємо задля інтересів сьогоднішнього та майбутніх поколінь українців:

  1. До відновлення територіальної цілісності України заборонити в державі торгівлю землями сільськогосподарського призначення, які підпадають під дію мораторію.
  2. Гарантувати право приватної власності на присадибні земельні ділянки, землі сільськогосподарського призначення, отримані під час розпаювання, одержані в спадщину, даровані чи відступлені прямими родичами, та ті, що перебувають під житловими будинками й іншою нерухомістю, власність на які громадянами України ще не оформлена.
  3. Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення, здійснювати передачу своєї земельної власності прямим родичам із правом родинного успадкування або продавати лише територіальним громадам та державі. Категорично заборонити набувати у власність землі сільськогосподарського призначення іноземцям, особам без громадянства, особам з подвійним громадянством, а також юридичним особам, власниками яких є іноземці або в статутний фонд яких вливається іноземний капітал.
  4. Створити державний земельний банк, який забезпечить регулювання впорядкованого обігу земель сільськогосподарського призначення. Розробити та забезпечити дієву реалізацію державних програм: програми стимулювання розвитку кооперативів та сімейних фермерських господарств; програми сприяння виробництву сільськогосподарської техніки з поступовим митним обмеженням імпорту техніки, аналоги якої виробляють в Україні.

  

 

Прийнято на позачерговій
тридцять першій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
3 жовтня 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]