Про звернення обласної ради з приводу фінансування коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять друга сесія)

РІШЕННЯ

 

 

від 15.11.2019. № 1253-32/2019
м. Яремче

  

 

Про звернення обласної ради
з приводу фінансування коштів
субвенції з державного бюджету
місцевим бюджетам на здійснення
заходів щодо соціально-економічного
розвитку окремих територій

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України О. Гончарука, Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Ю. Арістова та Міністра фінансів України О. Маркарової з приводу фінансування коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (додається).

  2. Звернення надіслати Прем’єр-міністру України О. Гончаруку, Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Ю. Арістову та Міністру фінансів України О. Маркаровій.
  3. Текст звернення оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук).

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 15.11.2019. № 1253-32/2019

 

 

Прем’єр-міністру України
О. Гончаруку

Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету
Ю. Арістову

Міністру фінансів України
О. Маркаровій

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Розпорядженнями Кабінету Міністрів України для Івано-Франківської області у 2019 році передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на загальну суму 397,1 млн. гривень.

Очікуючи на її фінансування, місцевими громадами проведені певні обсяги робіт з метою подальшого освоєння цих коштів, а саме: виготовлено проектно-кошторисну документацію та проведено її експертизу, здійснено тендерні процедури, укладено договори на виконання робіт, виділено співфінансування з місцевих бюджетів, розпочато роботи на об’єктах інфраструктури та соціально-культурного призначення тощо.

Однак, на вимогу Міністерства фінансів України, органи Державної казначейської служби України з 9 вересня 2019 року призупинили проведення видатків цієї субвенції.

Починаючи з 7 листопада 2019 року, Міністерством фінансів України розблоковано фінансування видатків, передбачених розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 23.01.2019 р. № 39-р та від 05.06.2019 р. № 365-р. Це дало змогу здійснювати оплату за виконані роботи на об’єктах інфраструктури та соціально-культурної сфери.

Водночас, здійснення видатків, передбачених для Івано-Франківської області розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 р. № 500-р, на загальну суму 163,1 млн. гривень все ще залишається заблокованим, що  ставить під загрозу виконання найбільших за обсягами проектів, зокрема:

– капітальні ремонти автомобільних доріг – 23,5 млн. гривень;

– придбання медичного обладнання для медичних закладів області –
24,7 млн. гривень.

Субвенція для бюджетів міст районного значення – районних центрів складає 52,3 млн. гривень, в тому числі:

м. Городенки – 7,6 млн. гривень;

м. Долини – 16,4 млн. гривень;

м. Надвірної – 17,8 млн. гривень;

м. Тисмениці – 7,4 млн. гривень;

селища Рожнятів – 3,1 млн. гривень.

Оскільки зазначені вище розпорядження приймалися попереднім Урядом, розуміємо, що новообраний Кабінет Міністрів України має намір перевірити ефективність і доцільність використання коштів. Однак, зважаючи на те, що значна частина коштів знаходиться на рахунках, було проведено процедури тендерних закупівель, виготовлено документацію та розпочато виконання робіт.

Якщо кошти й надалі будуть заблоковані, це призведе до виникнення кредиторської заборгованості за виконані роботи та ставить під загрозу завершення багатьох проєктів, роботи на яких практично виконані, підвищує ризики збільшення кількості незавершених проєктів, загрожує появі судових позовів від підрядних організацій за несплату виконаних робіт, блокуванню рахунків, що спричинить виникнення додаткових витрат з місцевих бюджетів, боргові зобов’язання у наступному році та вкрай негативно вплине на їх фінансову забезпеченість.

Йдеться про значні обсяги коштів для громад області, які вкрай необхідно залишити та профінансувати до кінця поточного року.

Враховуючи зазначене, просимо надати відповідні доручення органам Державної казначейської служби України невідкладно забезпечити проведення видатків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

 

 

Прийнято на тридцять другій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 листопада 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]