Про звернення обласної ради щодо прийнятого у першому читанні законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять друга сесія)

РІШЕННЯ

 

від 15.11.2019. № 1254-32/2019
м. Яремче

 

 

Про звернення обласної ради
щодо прийнятого у першому читанні
законопроєкту № 2178-10
“Про внесення змін до деяких
законодавчих актів України
щодо обігу земель
сільськогосподарського
призначення”

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України

    В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова щодо прийнятого у першому читанні законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” (додається).

  2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

 

Голова обласної ради                                                                       Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 15.11.2019. № 1254-32/2019

 

Президенту України
В. Зеленському

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

Народні депутати України
від області

 

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо, що  законопроєкт № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, прийнятий Верховною Радою України 13 листопада 2019 року у першому читанні, у разі невнесення запропонованих нижче у зверненні змін, не відповідатиме запитам українського суспільства і може створити загрози для аграрного сектору та безпеки держави, на що було звернуто увагу в попередньому рішенні обласної ради від 03.10.2019. № 1250-31/2019 “Про звернення обласної ради щодо продовження мораторію на вільний обіг земель сільськогосподарського призначення”, яке було направлено Президенту України В. Зеленському, Прем’єр-міністру України О. Гончаруку, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, народним депутатам України від області, обласним радам.

Вкотре звертаємося з вимогою врахувати необхідність внесення до законопроєкту дієвих запобіжників, які сприятимуть цивілізованому обігу земель та не дозволять методами рейдерського свавілля позбавити українського селянина його найдорожчого скарбу – землі. Переконані, що законодавство повинне першочергово гарантувати можливості українському господарю купувати землю, а не тільки продавати свої паї.

Законопроєктом не передбачено державний контроль за обігом земель, перевірку покупців та походження коштів, за які вона була придбана, не визначена мінімальна вартість землі, що призведе до найсприятливіших умов для її скуповування аграрними латифундистами-олігархами за неадекватно низькими цінами, і водночас абсолютно не захищені інтереси селянина, фермера чи власника земельних паїв. Також не виписані інструменти захисту українських чорноземів від виснаження недобросовісними користувачами.

В умовах корумпованої судової системи з впровадженням положень законопроєкту розпочнеться жорсткий переділ власності, а держава Україна буде “виставлена на продаж з молотка”. Скуповувати можна буде цілими областями – 210 тис. га в “одні руки”. Оскільки в Україні не проведена інвентаризація земель, то відсоток в “одні руки” порахувати буде нереально.

У законопроєкті не передбачено реєстраційний збір з операцій купівлі-продажу землі, який би спрямовувався до бюджетів місцевих громад з метою соціального розвитку територій.

Сільськогосподарська земля – це привабливий об’єкт для інвестицій. Однак розкрити свій потенціал для економіки України він може виключно в умовах правової держави, на принципах прозорості, справедливості, сталості та всеосяжності.

Глибоко переконані, що першочергово держава має забезпечити підтримку малих фермерських господарств, юридичних та фізичних осіб, які обробляють сільськогосподарські угіддя. Важливо гарантувати права придбавати сільськогосподарські землі для дрібних фермерів та справедливу вартість паїв для землевласників, які будуть мати намір їх продати.

Задля забезпечення цивілізованого обігу земель в інтересах українського селянина при розгляді законопроєкту № 2178-10 в другому читанні вимагаємо:

  1. Обмежити максимальну кількість гектарів сільськогосподарських угідь, що можуть бути придбані шляхом купівлі-продажу в “одні руки”, для фізичних та юридичних осіб розміром 500 га.
  2. Визначити обґрунтовану мінімальну стартову ціну продажу за гектар земель сільськогосподарського призначення.
  3. Передбачити реєстраційний збір від операцій купівлі-продажу, який спрямовувати в бюджети місцевих громад виключно для розвитку соціальної інфраструктури.
  4. Гарантувати захист прав та державну підтримку для придбання земель малими фермерськими господарствами.
  5. Заборонити зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення.
  6. Передбачити пряму заборону набуття права власності на землю іноземним громадянам та юридичним особам, кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземні громадяни або в статутному фонді яких присутній іноземний капітал.
  7. Продовжити до кінця січня 2021 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
  8. Відтермінувати набуття чинності положень законопроєкту до відновлення територіальної цілісності України, закінчення військової агресії, стабілізації політичної ситуації в державі.

 

  

Прийнято на тридцять другій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
15 листопада  2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]