Про звернення обласної ради щодо необхідності відкриття пункту пропуску на українсько-румунському кордоні


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять третя сесія)

РІШЕННЯ

 

 

від 13.12.2019. № 1274-33/2019
м. Івано-Франківськ

Про звернення обласної ради
щодо необхідності відкриття
пункту пропуску на
українсько-румунському кордоні

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України О. Гончарука та народних депутатів України від Івано-Франківської області щодо необхідності відкриття пункту пропуску через українсько-румунський кордон в межах населених пунктів Шибене (Верховинський район, Івано-Франківська область, Україна) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія).
  2. Доручити першому заступнику голови обласної ради В. Гладію підписати резолюцію зустрічі керівництва Івано-Франківської області та Верховинського району з керівниками Марамуреського повіту, яка відбулась 21 вересня 2019 року на українсько-румунському кордоні.
  3. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Прем’єр-міністру України О. Гончаруку та народним депутатам України від Івано-Франківської області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму (І. Дебенко).

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 13.12.2019. № 1274-33/2019

Президенту України
В. Зеленському

Прем’єр-міністру України
О. Гончаруку

 

Народним депутатам України
від Івано-Франківської області

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо, що відкриття міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі населених пунктів Шибене (Верховинський район, Івано-Франківська область, Україна) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія) є доцільним та потрібним, матиме важливе значення для активізації та поглиблення економічних, культурних, політичних зв’язків між Україною та Румунією, між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш і сприятиме налагодженню контактів між місцевими громадами, організаціями та громадянами.

Сьогодні Івано-Франківська область є єдиним прикордонним регіоном України, що не має жодного пункту пропуску на своїй території при наявності державного кордону з Румунією протяжністю близько 50 км. Водночас, 2 жовтня 2014 року між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії укладено Угоду про місцевий прикордонний рух, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 164, та відповідно до якої мешканцям прикордонних громад гарантується право на місцевий прикордонний рух. До числа адміністративно-територіальних одиниць, на які поширюється дія цієї Угоди, віднесені всі 40 населених пунктів Верховинського району, три населені пункти Яремчанської міської ради Івано-Франківської області та понад 100 –повіту Марамуреш Румунії.

Як свідчать фахові економічні дослідження, відкриття пункту пропуску створить передумови для будівництва щонайменше трьох гірськолижних курортів із розрахунковою вартістю інвестицій 329 млн. євро. Це, у свою чергу, зумовить значне збільшення кількості туристів, що подорожують до прикордонних територій (близько 800 тис. ночівель на рік). Очікується створення близько 10 тисяч робочих місць.

На регіональному рівні органами влади та органами місцевого самоврядування, із залученням проектних та наукових організацій і установ, громадських організацій тощо вжито вичерпних заходів щодо створення передумов для відкриття міжнародного пункту пропуску та будівництва автодороги через українсько-румунський державний кордон. Зокрема, виготовлено проектно-кошторисну документацію для будівництва автомобільної дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією та містобудівний розрахунок з техніко-економічними показниками об’єкта “Будівництво споруд та будівель пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі Шибене та Поеніле-де-Суб-Монте”.

21 вересня 2019 року у Верховинському районі Івано-Франківської області відбулася зустріч представників місцевих громад і громадськості Верховинського району та повіту Марамуреш за участю представників органів державної влади і місцевого самоврядування України та Румунії, під час якої обговорено комплекс питань, пов’язаних з необхідністю відкриття пункту пропуску.

Водночас, прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2019 року № 880 “Про затвердження Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020–2022 роки”, реалізація якої, в цілому, за умови її належного фінансування, дасть відповідний поштовх економічному розвитку Прикарпаття. Цією постановою передбачено будівництво дороги до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні Шибене Верховинського району за рахунок місцевого бюджету та інших джерел. За попередніми розрахунками вартість будівництва складає більше 1,0 млрд. гривень, що унеможливлює реалізацію цього заходу за кошти місцевих бюджетів.

Крім цього, будівництво дороги має здійснюватися до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні, заходи щодо створення якого не передбачені.

Враховуючи зазначене, звертаємося до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України О. Гончарука та народних депутатів України від Івано-Франківської області:

– ініціювати обмін дипломатичними нотами щодо відкриття зазначеного міжнародного пункту пропуску для пішохідного та автомобільного сполучення відповідно до ст. 3 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон від
02.02.2006 р.;

– внести зміни в додаток 1 до Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020–2022 роки, передбачивши будівництво дороги до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні Шибене Верховинського району за рахунок державного бюджету та облаштування пункту пропуску на українсько-румунському кордоні.

 

Прийнято на тридцять третій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
13 грудня 2019 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]