Про звернення обласної ради щодо розгляду законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять четверта сесія)

РІШЕННЯ

від 21.02.2020. № 1372-34/2020
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо розгляду законопроєкту
№ 2178-10 “Про внесення змін
до деяких законодавчих
актів України щодо обігу земель

сільськогосподарського
призначення”

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, народних депутатів України від області щодо розгляду законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в засобах масової інформації області.

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.02.2020. № 1372-34/2020

Президенту України
В. Зеленському

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

Народним депутатам України
від області

 

Звернення

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, відстоюючи інтереси мешканців Прикарпаття, занепокоєні ситуацією, яка склалася у зв’язку із розглядом у другому читанні законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Ініціатори негайного впровадження продажу землі сільськогосподарського призначення прикриваються гаслами вільного ринку та правом селян розпоряджатися власним майном. Водночас бачимо, що запропонована модель ринку землі не захищає інтереси малих і середніх фермерських господарств, юридичних та фізичних осіб, які обробляють сільськогосподарські угіддя. Визначений ліміт набуття права власності сільськогосподарських земель у 10 тис. га при середньому розмірі земель малих фермерських господарств 87 га розраховано на агрохолдинги, які володіють значними фінансовими ресурсами. На практиці, в більшості випадків, діяльність агрохолдингових компаній призвела до занепаду і знищення українського села.

Ми наполягаємо на встановленні обмеження щодо передачі “в одні руки” не більше 500 га землі, на недопущення передачі землі іноземним громадянам та юридичним особам, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці або в статутному капіталі яких є іноземний капітал, та вимагаємо скорочення терміну, протягом якого банк повинен відчужити набуту ним землю до 6 місяців.

Земля має бути ресурсом для розвитку Української держави та добробуту українського народу, а не об’єктом спекуляції та наживи для зовнішніх ділків і місцевої земельної мафії.

Глибоко переконані, що ігнорування думки більшості населення країни, яке виступає категорично проти запуску ринку землі в умовах зруйнованої економіки, корумпованих судових органів і війни на сході України, демонструючи свою позицію на акціях, мітингах та протестах, – загрожує національній безпеці держави.

У нинішніх складних економічних реаліях, в умовах російсько-української війни виставлення на продаж 72 відс. української землі означає продати Україну, продати її суверенітет, незалежність. Конституція України визначає, що виключне право розпоряджатися власністю на землю належить українському народу, а не тимчасовим керівникам, які сьогодні при владі.

Вважаємо, що нагальний режим запуску ринку землі здійснюється не задля прозорого і цивілізованого обігу земель в інтересах українського суспільства, а на виконання вимог МВФ для отримання нового кредитного траншу.

Звертаємо увагу, що реалізація такої моделі ринку землі містить ризики, що можуть призвести до втрати права на землю національними сільськогосподарськими товаровиробниками, водночас даючи цю можливість іноземним банкам та кредитним установам. Тому прийняття рішення про відкриття ринку землі без врахування думки громадськості, пропозицій органів місцевого самоврядування і асоціації національних фермерів є злочином проти українського народу і зрадою національних інтересів України.

Закликаємо Президента України В. Зеленського та Верховну Раду України не допустити прийняття відповідного закону до відновлення територіальної цілісності України, завершення військових дій, стабілізації політичної та економічної ситуації в державі, а народних депутатів України від області утриматися від голосування за розпродаж національного багатства – української землі.

 

  

Прийнято на тридцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 лютого 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]