Про звернення обласної ради щодо припинення утисків проукраїнських громадських активістів та політичних опонентів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тридцять четверта сесія)

РІШЕННЯ

 

від 21.02.2020. № 1373-34/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
щодо припинення утисків
проукраїнських громадських
активістів та політичних опонентів

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського щодо припинення утисків проукраїнських громадських активістів та політичних опонентів (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в засобах масової інформації області.

 

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.02.2020. № 1373-34/2020

 

Президенту України
В. Зеленському

 

ЗВЕРНЕННЯ

Захищене Конституцією України право на свободу думки та слова є фундаментальною цінністю, ключовою ознакою здорових суспільних відносин у вільній, демократичній, правовій державі. Відсутність чітких гарантій свободи слова становить загрозу існуванню громадянського суспільства, руйнує складну систему взаємодії громадянина та влади. Будь-які політично вмотивовані спроби її обмеження та переслідування політичних опонентів чи простих громадян нашої держави за їх висловлювання є неприпустимими.

Разом з тим, останнім часом бачимо, що свобода слова в Україні опинилася під загрозою, спостерігаємо спроби тиску на незалежні засоби масової інформації шляхом прийняття так званого закону про дезінформацію, факти політичного переслідування та відкриття проти патріотів, активістів, волонтерів, захисників України і опозиційних політиків кримінальних проваджень, які часто ґрунтуються на абсурдних звинуваченнях. Яскравим прикладом таких дій є відкриття кримінальних проваджень щодо волонтера, народного депутата України Софії Федини, ветерана антитерористичної операції Марусі Звіробій, народного депутата України VII скликання, заступника Івано-Франківського міського голови Олексія Кайди. Це суперечить фундаментальним демократичним цінностям, шкодить розвитку України як вільної, правової держави, її репутації на міжнародній арені.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо такі дії неприйнятними, розцінюємо їх як прояви брудних методів політичної боротьби, якими до цього керувався злочинний режим часів Віктора Януковича.

Вимагаємо від Президента України Володимира Зеленського припинити політично вмотивовані утиски проукраїнських громадських активістів та політичних опонентів, закликаємо забезпечити чіткі гарантії дотримання свободи слова в державі. Наголошуємо, що відсутність належної реакції на цю ситуацію з боку Глави держави може призвести до подальшого посилення тенденцій із наступу на свободу слова в Україні.

 

 

Прийнято на тридцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 лютого 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]