Про звернення обласної ради щодо неприйнятності великого розміру грошової застави на місцевих виборах


УКHАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тридцять четверта сесія)

РІШЕННЯ

від 21.02.2020 № 1374-34/2020
м. Івано-Франківськ

Про звернення обласної ради
щодо неприйнятності великого
розміру грошової застави
на місцевих виборах

 

 

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова.
  2. Рішення надіслати Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову.
  3. Текст звернення оприлюднити на офіційному вебсайті обласної ради, надіслати засобам масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія.

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.02.2020. № 1374-34/2020

Президенту України
Володимиру Зеленському

Голові
Верховної Ради України
Дмитру Разумкову

 

ЗВЕРНЕННЯ

У 2019 році Верховна Рада України ухвалила Виборчий кодекс України з зауваженнями Президента України Володимира Зеленського, який набрав чинності 1 січня 2020 року.

Конституція України гарантує право громадян України бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Грошова застава на виборах є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу, обмеженням чи усуненням зловживання громадянином України виборчим правом, передусім за рахунок платників податків, та є превентивним механізмом, який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб “відтягнути” голоси чи взяти участь у розподілі місць у виборчих комісіях.

Розцінюємо, як цілком позитивну новацію скасування грошової застави для кандидатів у місцеві ради та на посади сільських, селищних та міських голів (з кількістю виборців до 90 тисяч виборців). Проте, неприйнятним, на нашу думку, є збільшення грошової застави для кандидатів на посади міських голів у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч) майже у 40 разів порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року. Це особливо обурливо, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів у Президенти України та виборчих списків партій до Верховної Ради України порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу законами.

Часткове збільшення грошової застави можна пояснити зростанням з 2015 року мінімальної заробітної плати, до розміру якої прив’язана формула розрахунку розміру грошової застави, але нічим необґрунтоване збільшення грошової застави у 10 разів (4 мінімальні заробітні плати на кожні 10 тисяч виборців, порівняно з попередньою формулою – 4 мінімальні заробітні плати на кожні 100 тисяч виборців) є надмірно високим і, як наслідок, брати участь у виборах зможуть лише ті партії та громадяни, які володіють чималими грошовими коштами, обмежуючи рівність прав, можливостей громадян і справедливість самого виборчого процесу.

Так, розмір застави для реєстрації виборчого списку політичної партії в Івано-Франківську обласну раду для потенційного суб’єкта виборчого процесу становитиме близько 1,96 млн. грн. Необгрунтованість розміру запропонованих грошових застав чи не найкраще засвідчує і той факт, що охочим взяти участь у виборах міського голови м. Києва слід буде сплатити заставу в розмірі близько 4,0 млн. грн., що не лише значно перевищує розмір грошової застави для кандидатів на посаду Президента України, але й у 375 разів  середньомісячну заробітну плату.

Такі суми грошових застав є непомірними і перевищують в рази середній річний дохід в Україні, який у 2019 році становив близько 125 тисяч гривень. Конституційний суд України рішенням від 30 січня 2002 року № 2‑рп/2002 констатував, що розмір майнової застави встановлюється залежно від майнової спроможності більшості населення країни. Порушення цієї вимоги може суттєво обмежити кількість претендентів на представницькі мандати, особливо від фінансово малозабезпечених партій та кандидатів у депутати. Водночас, Європейський суд з прав людини неодноразово відзначав необхідність “встановлення делікатного балансу між конфліктуючими інтересами: з одного боку, утримання від участі у виборах легковажних кандидатів, а з іншого – можливість реєстрації серйозних кандидатів, включаючи тих, хто може знаходитись у скрутному економічному становищі”, тим самим привернувши увагу до неприпустимості дискримінації за майновим критерієм через встановлення надмірно високого розміру застави.

Вважаємо механізм грошової застави, встановлений новим Виборчим кодексом України для кандидатів на посади міських голів у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч), дискримінаційним та таким, що порушує основоположні права громадян України – бути кандидатом на виборах зокрема.

З метою усунення дискримінації щодо обласних та міських рад з кількістю виборців більше 90 тисяч, просимо внести зміни у Виборчий кодекс України, якими уніфікувати підхід до грошової застави, зменшивши її для місцевих рад з розрахунку 4 мінімальні заробітні плати за кожних 90 тисяч виборців.

 

Прийнято на тридцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 лютого 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]