Про звернення обласної ради щодо проведення медичної реформи в закладах охорони здоров’я області вторинного та третинного рівнів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тридцять четверта сесія)

РІШЕННЯ

 

від  21.02.2020. № 1375-34/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
щодо проведення медичної реформи
в закладах охорони здоров’я області

вторинного та третинного рівнів

 

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України О. Гончарука, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Міністра охорони здоров’я України З. Скалецької, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України О. Мовчан, голів обласних рад щодо проведення медичної реформи в закладах охорони здоров’я вторинного та третинного рівнів (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Прем’єр-міністру України О. Гончаруку, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Міністру охорони здоров’я України З. Скалецькій, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України О. Мовчан, головам обласних рад.
  3. Рекомендувати головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад утриматися від необґрунтованого закриття закладів охорони здоров’я, дій пов’язаних із незаконним вивільненням працівників та вишукати додаткові кошти для фінансової підтримки закладів охорони здоров’я, розташованих на території відповідних рад.
  4. Текст звернення опублікувати в засобах масової інформації.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.02.2020. № 1375-34/2020

 

Президенту України
В. Зеленському

 

Прем’єр-міністру України
О. Гончаруку

 

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

 

Міністру охорони здоров’я України
З. Скалецькій

 

Т. в. о. голови Національної служби здоров’я України
О. Мовчан

 

Головам обласних рад

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми,  депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємо увагу на ризики, які супроводжують і можуть призвести до провалу впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я вторинного рівня (спеціалізованої медичної допомоги) та третинного рівня високоспеціалізованої медичної допомоги.

В області триває другий етап трансформації системи охорони здоров’я в закладах, що надають спеціалізовану та високоспеціалізовану  медичну допомогу,  з метою контрактування з Національною службою здоров’я України (далі НСЗУ) та запровадження системи фінансування за програмою медичних гарантій з 1 квітня 2020 року по 31 грудня 2020 року.

Загальна готовність  закладів вторинного та третинного рівня до укладання договорів з НСЗУ складає 79%, зокрема автономізовано 98% закладів,  комп’ютеризовано 68%, підключено до медичної інформаційної системи 99%, зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я 98%, наявне ліцензування – 60%, отримано КЕП – 65%.

Здійснено ґрунтовний аналіз фінансово-господарської діяльності закладів спеціалізованої допомоги, вжито заходів з оптимізації їх мережі, приведено у відповідність до реальних потреб штатний розпис.

Поряд з цим виникають суттєві проблеми для закладів, які практично можуть унеможливлювати початок та належне функціонування їх в умовах реформи з наступних причин:

1. Фінансова – медичної субвенції на І квартал 2020 року, як і в попередні роки не вистачає. На 1 квітня 2020 року кредиторська заборгованість, враховуючи максимально вжиті заходи з економії бюджетних коштів, буде складати близько 37 млн. грн. в лікувальних закладах вторинного рівня більшості районів області. Зважаючи на те, що впровадження медичної реформи призведе  до звільнення значної кількості персоналу і для цього необхідна велика кількість коштів для виплати розрахункових – це стане непосильним тягарем для комунальних некомерційних підприємств.

2. Недосконалість та неузгодженість законодавчої бази, яка супроводжує медичну реформу.

Постанови Кабінету Міністрів України, накази МОЗ, НСЗУ є явно запізнілими, або відсутні.

Так, наприклад проект Постанови КМУ “Деякі питання удосконалення реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році” опублікований для всенародного обговорення, передбачає тарифи та механізм оплати пакетів медичних послуг.

В той же час, процес підписання угод із НСЗУ про медичне обслуговування населення за Програмами медичних гарантій триває з 11.02.2020 р. по 28.02.2020 р.

Неврегульоване чинне законодавство щодо взаємовідносин органів центральної виконавчої влади (МОЗ, НСЗУ і т. д.) та органів місцевого самоврядування всіх рівнів в частині їх повноважень, в тому числі делегованих.

Виникає ряд проблем для закладів охорони здоров’я, які перетворені в комунальні некомерційні підприємства і не в повній мірі готові працювати в умовах вимог  Господарського кодексу України.

Не буде виконуватись цілий ряд законів України: Закон України “Про статус гірських населених пунктів”, Закон України “Про  статус ветеранів війни”, Закон України “Про протидію захворюванню на туберкульоз”, Закон України “Про психіатричну допомогу” та інші, постанов Кабінету Міністрів України. Реально стає не чинною ст. 49 Конституції України.

3. Матеріально-технічна база закладів ОЗ, медичне обладнання застарілі і потребують значної суми коштів для оновлення.

4. Забезпечення комп’ютерною технікою та медичними інформаційними системами буде потребувати значних фінансових ресурсів.

5. Надважливим питанням є навчання персоналу закладів охорони здоров’я, оскільки для того, щоб працювати в нових умовах, реально потрібний певний перехідний період.

6. Серйозною проблемою є отримання чи поновлення ліцензії на медичну практику, обіг наркотичних речовин та прекурсорів, вимоги до штатів лікувальних закладів – це вимагає також певного часу.

7. Проведення адміністративної реформи: в контексті даної реформи абсурдними є проведення будь яких реформ, особливо медичної. До кінця 2020 року кардинально змінюється адміністративний устрій країни, прийдеться все розпочинати знову.

Таким чином, залишаються неврегульованими низка питань, що безпосередньо пов’язані із збереженням здоров’я та життя громадян.

В такій ситуації вимушеними і непередбачуваними стають рішення місцевих органів влади про закриття цілого ряду закладів охорони здоров’я: санаторіїв, туберкульозних та дерматовенерологічних диспансерів, психіатричних та інфекційних лікарень. При цьому беззахисними та без права голосу залишаються як пацієнти, так і працівники закладів.

Сьогодні кожен з нас розуміє, що необхідно стати на шлях змін, але ці зміни мають бути обґрунтовані і випробувані. І тільки після апробації, визначення ризиків та пошуку шляхів їх мінімізації можна говорити про доцільність впровадження реформи.

Тому ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо за необхідність невідкладно привести всю законодавчу базу, що стосується питань фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я у відповідність із законодавством, що стосується безпеки життя, охорони здоров’я та його профілактики.

У зв’язку з цим, звертаємось із вимогою відтермінувати впровадження медичної реформи до завершення адміністративної реформи в Україні, належного її фінансового забезпечення, а з 1 квітня по 31 грудня 2020 року проводити її в тестовому режимі.

 

 

Прийнято на  тридцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 лютого 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]