Про звернення обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, народних депутатів України  від області щодо збереження за історичними містами, зокрема містом Галичем,   статусу міста


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять четверта сесія)

РІШЕННЯ

 

від 21.02.2020. № 1376-34/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
до Верховної Ради України,
Кабінету Міністрів України,
народних депутатів України
від області щодо збереження
за історичними містами,
зокрема містом Галичем,
статусу міста

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, народних депутатів України від області щодо збереження за історичними містами, зокрема містом Галичем, статусу міста (додається).
  2. Рішення надіслати Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, народним депутатам України від області.
  3. Звернення розмістити на офіційному вебсайті Івано-Франківської обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія і постійну комісію обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування (В. Мельничук).

 

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.02.2020. № 1376-34/2020

 

Верховна Рада України 

Кабінет Міністрів України 

Народним депутатам України
від області

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Сучасне державотворення України має історичне підґрунтя, яке закладено в найвизначніших історичних містах нашої держави, таких як Галич, Батурин, Чигирин, слава яких пережила сторіччя.

Безперечно, Галич поряд з Києвом, Черніговом та іншими столичними містами Київської Русі, впродовж кількох сторіч був зосередженням найвищих досягнень давніх русичів – українців.

У наш час пам’ять про давню велич Галича зберігають писемні пам’ятки, залишки потужних укріплень, архітектурні споруди, історичні назви урочищ, де колись стояли монастирі, княжі й боярські тереми, жили ремісники. До сьогодні тут проводяться археологічні дослідження, але підземний архів Галича ще не вивчений до кінця.

Від міста Галич  походить назва історичної області в Західній Україні  – “Галичина”,  яка займає території сучасних Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської  областей України.

Враховуючи роль міста Галича та Галицької землі в державотворчих процесах України, 4 листопада 1994 року було створено Національний заповідник “Давній Галич” у межах історичного ареалу середньовічного міста.

Місто Галич поряд з Теребовлею, Володимиром-Волинським, Каневом, Жовквою, Ольвією та Глуховом включено до 7 чудес України в номінації “Історичні міста та містечка України”.

Законопроєкт Кабінету Міністрів України № 2804 “Про засади адміністративно-територіального устрою України” знищує історичну пам’ять про Галич – першу столицю України!

Звертаємося до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, народних депутатів України від області переглянути вищезгаданий законопроєкт у частині збереження за історичними містами України, зокрема містом Галичем, статусу міста, незалежно від чисельності населення, що проживає на його території.

 

 

Прийнято на тридцять четвертій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 лютого 2020
року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]