Про затвердження акта приймання-передачі цілісного майнового комплексу комунального закладу “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області, зміну найменування та затвердження статуту комунального закладу “Калуська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Івано-Франківської обласної ради


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять четверта сесія)
РІШЕННЯ

 

від 21.02.2020. № 1429-34/2020
м. Івано-Франківськ

 

Про затвердження акта приймання-передачі
цілісного майнового комплексу
комунального закладу “Станція швидкої
та невідкладної медичної допомоги” Калуської
міської ради Івано-Франківської області,
зміну найменування та затвердження статуту
комунального закладу “Калуська станція швидкої
та невідкладної медичної допомоги”
Івано-Франківської обласної ради

 

Відповідно до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, постанови Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 р. № 1482 “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, враховуючи рішення обласної ради від 20.12.2019 № 1361-33/2019 “Про передачу цілісного майнового комплексу комунального закладу “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області”, обласна рада
вирішила:
1. Затвердити акт приймання-передачі цілісного майнового комплексу комунального закладу “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області (додається).
2. Змінити найменування комунального закладу “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області на комунальний заклад “Калуська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Івано-Франківської обласної ради.
3. Затвердити статут комунального закладу “Калуська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Івано-Франківської обласної ради (додається).
4. Передати майновий комплекс комунального закладу “Калуська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Івано-Франківської обласної ради за адресою: м. Калуш, вул. Грушевського, 39 в оперативне управління та на баланс комунальному некомерційному підприємству “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.
5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія та постійні комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу (О. Дзеса) і з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

Голова обласної ради                                               Олександр Сич


ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення обласної ради
від 21.02.2020. № 1429-34/2020

 

 

 

С Т А Т У Т
КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ “КАЛУСЬКА СТАНЦІЯ ШВИДКОЇ ТА НЕВІДКЛАДНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ”
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

(нова редакція)

 

 

м. Калуш
2020 рік


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Комунальний заклад “Калуська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Івано-Франківської обласної ради (далі – Станція) є об’єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.
1.2. Уповноваженим органом управління є структурний підрозділ в галузі охорони здоров’я обласної державної адміністрації (далі – Уповноважений орган управління).
1.3. Станція у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, а також актами Власника та Уповноваженого органу управління та іншими нормативно-правовими актами і цим Статутом.
1.4. Власником Станції є територіальні громади сіл, селищ, міст області в особі Івано-Франківської обласної ради (далі Власник).

2. НАЙМЕНУВАННЯ ТА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ СТАНЦІЇ
2.1. Найменування:
повне українською мовою: Комунальний заклад “Калуська станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Івано-Франківської обласної ради;
скорочене українською мовою: КЗ “КС ШНМД” ІФ ОР.
2.2. Місцезнаходження: Україна, 77300, Івано-Франківська область,
місто Калуш, вулиця Грушевського, будинок 39.

3. МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ СТАНЦІЇ
3.1. Станція – заклад охорони здоров’я, основним завданням якого є забезпечення постійної готовності бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги (далі – бригади) до надання екстреної медичної допомоги у цілодобовому режимі та координація їх діяльності з оперативно-диспетчерською службою центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (далі – центр) на території Івано-Франківської області. Станція підпорядкована КНП “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.
3.2. Основними завданнями Станції є:
1) забезпечення надання екстреної медичної допомоги пацієнтам згідно з нормативом прибуття бригад до місця події після надходження відповідного розпорядження від оперативно-диспетчерської служби центру;
2) забезпечення транспортування осіб, які перебувають у невідкладному стані та потребують обов’язкового медичного супроводу до закладів охорони здоров’я, що визначені оперативно-диспетчерською службою центру;
3) участь у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
Станція або її структурні підрозділи виконують лише завдання, пов’язані з наданням екстреної медичної допомоги.
3.3. Відповідно до покладених на неї завдань Станція забезпечує:
1) надання екстреної медичної допомоги пацієнтам за викликами, переданими оперативно-диспетчерською службою центру, а також у разі особистого звернення осіб, які перебувають у невідкладному стані та потребують надання екстреної медичної допомоги, або працівників правоохоронних та аварійно-рятувальних підрозділів до працівників Станції, підстанції (відділення), пункту постійного або тимчасового базування бригад;
2) надання екстреної медичної допомоги бригадами відповідно до затверджених порядків, протоколів та стандартів;
3) госпіталізацію до закладів охорони здоров’я осіб, які перебувають у невідкладному стані та потребують надання екстреної медичної допомоги;
4) підготовку та направлення бригади для участі у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
5) надання консультаційно-інформаційної допомоги населенню;
6) раціональне використання бригадами та оновлення запасів лікарських, наркотичних та психотропних засобів, перев’язувальних матеріалів, виробів медичного призначення;
7) інформування оперативно-диспетчерської служби та керівництва центру про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації;
8) взаємодію працівників бригад з медичним персоналом закладів охорони здоров’я, співробітниками правоохоронних органів, особовим складом аварійно-рятувальних підрозділів під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
9) запровадження прогресивних методів діагностики та лікування, передового досвіду та наукової організації праці;
10) підготовку та підвищення кваліфікації працівників Станції;
11) ведення облікової статистичної документації;
12) здійснення санітарно-гігієнічних, протиепідемічних і протипожежних заходів та дотримання правил техніки безпеки;
13) безперервність та послідовність надання екстреної медичної допомоги під час госпіталізації пацієнтів до закладів охорони здоров’я;
14) здійснення щоденного контролю за раціональним використанням спеціалізованих санітарних транспортних засобів, їх технічним станом та забезпеченням паливно-мастильними матеріалами;
15) провадження діяльності, пов`язаної з придбанням, перевезенням, зберіганням, використанням та знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, відповідно до ліцензії і згідно зі списками № 1, № 2 Таблиці ІІ, списками № 1, № 2 Таблиці ІІІ, списками № 1, № 2 Таблиці ІV Переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року № 770.

4. ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС СТАНЦІЇ
4.1. Станція є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в органах Державної казначейської служби України, установах банків, печатку зі своїм найменуванням, кутовий штамп, бланки та інші реквізити юридичної особи.
4.2. З метою найбільшої ефективності у досягненні статутних завдань Станція має право об’єднувати свою діяльність з іншими установами, організаціями, створювати територіальні об`єднання та центри за рішенням Власника та Уповноваженого органу управління.
4.3. Станція є неприбутковою бюджетною юридичною особою публічного права, спеціалізованим лікувально-профілактичним закладом охорони здоров’я із кодом неприбутковості 0031. Права та обов’язки юридичної особи Станція набуває з дня її державної реєстрації.
4.4. Станція користується закріпленим за ним майном на праві оперативного управління відповідно до вимог законодавства України, цього Статуту, укладеного Договору з управлінням об’єктами спільної власності територіальних громад області.
4.5. Станція є самостійним господарюючим суб’єктом і здійснює господарську діяльність в межах повноважень, передбачених цим Статутом.
4.6. Станція організовує свою діяльність відповідно до кошторису, затвердженого Уповноваженим органом управління.
4.7. Станція самостійно організовує виконання робіт чи надання послуг і реалізує їх за цінами (тарифами), що визначаються в порядку, встановленому законодавством України.
4.8. Для здійснення господарської діяльності Станція залучає і використовує матеріально-технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів, використання яких не заборонено законодавством України.
4.9. Держава, Власник та Уповноважений орган управління не відповідають за зобов’язаннями Станції, а Станція не відповідає за зобов’язаннями Держави, Власника та Уповноваженого органу управління і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями згідно з чинним законодавством України.
4.10. Для закупівель товарів, робіт чи послуг Станція застосовує процедури закупівель, визначені законодавством України.
4.11. Станція має право укладати угоди, набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов’язки, бути особою, яка бере участь у справах, що розглядаються в судах України, третейських та міжнародних судах.
4.12. Штатний розпис розробляється Станцією і затверджується Уповноваженим органом управління.

5. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТАНЦІЇ
5.1. ПРАВА СТАНЦІЇ
5.1.1. Станція самостійно планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки розвитку відповідно до галузевих науково-технічних програм.
5.1.2. У межах наданих повноважень має право укладати будь-які угоди та за власною ініціативою приймати рішення, які не суперечать чинному законодавству.
5.1.3. Для забезпечення основної діяльності Станція може співпрацювати з юридичними і фізичними особами, громадськими та релігійними організаціями, в тому числі іноземними, відповідно до законодавства, а також входити до складу асоціацій, спілок, інших об’єднань, якщо такі об’єднання не суперечитимуть чинному законодавству.
5.1.4. Станція самостійно розробляє структуру, штатний розклад, кошторис видатків на утримання на майбутній фінансовий рік, який затверджує Уповноважений орган управління.
5.2. ОБОВ’ЯЗКИ СТАНЦІЇ
5.2.1. Станція створює належні умови для високопродуктивної праці, забезпечує дотримання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.
5.2.2. Станція здійснює заходи з вдосконалення організації оплати праці працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості як в результаті особистої праці, так і в загальних підсумках роботи закладу і своєчасні розрахунки з працівниками.
5.2.3. Станція здійснює бухгалтерський та оперативний облік, веде фінансову та статистичну звітність, забезпечує своєчасну сплату податків та інших підрахунків згідно з чинним законодавством.
5.2.4. Головний лікар і головний бухгалтер Станції несуть персональну відповідальність за дотримання порядку ведення і достовірність обліку.

6. УПРАВЛІННЯ СТАНЦІЄЮ
6.1. Управління Станцією здійснюється відповідно до цього Статуту на основі поєднання прав Власника, Уповноваженого органу управління (в межах делегованих обласною радою повноважень) та участі в управлінні трудового колективу.
6.2. Станцію очолює головний лікар, який призначається на посаду і звільняється з посади обласною радою на її пленарному засіданні на умовах контракту. Строк найму, права та обов`язки, відповідальність та умови оплати праці визначаються контрактом.
6.3. До компетенції Власника належить:
– прийняття рішення про створення, реорганізацію, та ліквідацію Станції, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;
– прийняття рішення про призначення та звільнення з посади головного лікаря Станції на умовах контракту;
– прийняття рішення про затвердження Статуту та внесення змін до нього;
– прийняття рішення про відчуження нерухомого майна, надання його в оренду, заставу;
– заслуховування звітів головного лікаря Станції про його роботу;
– призначення планових та позапланових ревізій та перевірок фінансової та господарської діяльності.
6.4. До компетенції Уповноваженого органу управління належить:
– розроблення стратегії розвитку, визначення головних напрямків діяльності, затвердження планів діяльності Станції;
– затвердження кошторису і штатного розпису Станції;
– затвердження річних фінансових та інвестиційних планів;
– проведення моніторингу фінансової діяльності, зокрема виконання показників фінансових планів;
– забезпечення проведення інвентаризації майна та подання на розгляд Власнику;
– забезпечення проведення перевірок щодо виконання державних, регіональних та інших програм і заходів програмного характеру;
– прийняття рішення про встановлення головному лікарю Станції надбавок, доплат, матеріальних допомог, премій;
6.5. Головний лікар:
– несе повну відповідальність за стан та діяльність Станції та належне використання майна;
– діє без довіреності від імені Станції, представляє її в усіх установах та організаціях, укладає договори та контракти;
– видає довіреності, відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки, самостійно вирішує питання діяльності Станції, за винятком тих, що віднесені до компетенції органу управління майном та Власника;
– розпоряджається коштами і майном Станції відповідно до цього Статуту;
– видає накази, розпорядження, вказівки, що є обов’язковими для виконання всіма працівниками Станції;
– ініціює розроблення статуту Станції, внесення до нього змін та подає їх на затвердження;
– призначає та звільняє з посад завідувачів відділами;
– призначає та звільняє заступників головного лікаря за погодженням з Уповноваженим органом управління;
– приймає та звільняє з посад працівників Станції;
– встановлює працівникам розміри премій, винагород, надбавок і доплат на передбачених колективним договором та чинним законодавством умовах;
– укладає колективний договір з працівниками від імені адміністрації Станції.
6.6. Відповідно до чинного законодавства головний лікар відповідає за профілактичні огляди персоналу, адміністративну, господарську, кадрову, фінансову діяльність Станції, раціональне та ефективне використання бюджетних коштів.

7. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ СТАНЦІЇ
7.1. Джерелами фінансування Станції є :
– кошти обласного бюджету (з урахуванням міжбюджетних трансфертів з інших бюджетів);
– надходження від надання платних послуг, передбачених чинним законодавством України;
– інші джерела власних надходжень (в тому числі благодійні пожертвування, гранти, дарунки, внески від спонсорів та меценатів, отримання благодійної грошової допомоги із закордону).
7.2. Станція є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня.
7.3. Станція розробляє кошторис, який затверджує Уповноважений орган управління.
7.4. Відносини Станції з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах діяльності здійснюється на основі договорів. Станція вільна у виборі предмету договору, визначенні зобов’язань, інших умов господарських взаємовідносин.
7.5. Відповідно до планів роботи і соціального розвитку Станція визначає потребу в ресурсах і може придбати їх в порядку, визначеному чинним законодавством України.
7.6. Станція є володільцем персональних даних. Обробка персональних даних здійснюється володільцем персональних даних лише за згодою суб’єкта персональних даних, за винятком тих випадків, коли така згода не вимагається законом.
Володілець персональних даних враховує внесені суб’єктом персональних даних застереження стосовно обмеження права на обробку персональних даних під час надання згоди.
7.7. Зміст та обсяг інформації, що становить лікарську таємницю, щодо пацієнтів Станції, порядок її захисту, а також відповідальність за розголошення лікарської таємниці, визначається відповідно до чинного законодавства України.

8. МАЙНО СТАНЦІЇ
8.1. Майно Станції складають основні засоби, грошові кошти, необоротні та оборотні активи, нематеріальні активи, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Станції.
8.2. Майно Станції є власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Івано-Франківської області.
8.3. Станція не має права без згоди Власника передавати належне йому майно іншим юридичним особам чи громадянам. Усі питання, які стосуються будь-якої відмови від права на земельні ділянки (користування, оренда, сервітути), що знаходяться у фактичному користуванні Станції, вирішуються виключно Власником.
8.4. Станція має право за згодою Власника відчужувати закріплене за ним майно, господарські споруди, транспортні засоби, інвентар та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу.
8.5. Станція має право, за згодою Власника, реалізувати застаріле обладнання, техніку, прилади, апаратуру та використовувати кошти від реалізації майна на оновлення матеріально-технічної бази Станції.
8.6. Джерелами формування майна Станції є:
– майно, передане Власником, Уповноваженим органом управління;
– кошти обласного бюджету;
– майно, яке передане або придбане від інших суб`єктів господарювання, організацій та громадян, у встановленому законодавством порядку;
– кошти або майно, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань (благодійні внески, гранти, дарунки, всі види добровільної та безоплатної допомоги, внески від спонсорів та меценатів, в тому числі іноземних, тощо);
– кошти або майно, які надходять до Станції як компенсація вартості отриманих послуг, у тому числі від надання платних послуг, пов’язаних з основною статутною діяльністю;
– страхові виплати і відшкодування;
– дотації і субсидії, отримані з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги, отриманої від суб`єктів господарювання, організацій, громадян України, а також із закордону;
– пасивні доходи (страхові виплати і відшкодування);
– надходження від реалізації майна Станції;
– кошти, майно, набуті в результаті здійснення діяльності, що передбачена цим Статутом.

9. ПОВНОВАЖЕННЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ СТАНЦІЇ
9.1. Працівники Станції мають право брати участь в управлінні Станцією через загальні збори (конференції), ради трудових колективів.
9.2. Представники первинної профспілкової організації, а у разі їх відсутності – вільно обрані працівниками представники, представляють інтереси працівників в органах управління Станції відповідно до законодавства.
9.3. Станція зобов’язана створювати умови, які б забезпечували участь працівників в його управлінні.
9.4. Трудовий колектив Станції складається з усіх громадян, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору.
9.5. Виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією Станції регулюються колективним договором.
9.6. Право укладання колективного договору від імені Власника надається головному лікарю Станції, а від імені трудового колективу – профспілковій організації або уповноваженому трудовим колективом органу.
9.7. Питання щодо поліпшення умов праці, життя і здоров’я, гарантії обов’язкового медичного страхування працівників Станції та їх сімей, а також інші питання соціального розвитку вирішуються трудовим колективом відповідно до законодавства України, цього Статуту та колективного договору.
9.8. Трудовий колектив має право:
– подавати пропозиції та доповнення щодо поліпшення роботи Станції;
– розглядати проект колективного договору;
– уповноважувати від свого імені профспілковий комітет на підписання колективного договору;
– визначати та затверджувати перелік та порядок надання працівникам Станції соціальних пільг, які передбачені чинним законодавством;
– брати участь у матеріальному та моральному стимулюванні працівників, порушувати перед головним лікарем Станції питання про представлення працівників до відзначення державними нагородами;
– подавати пропозиції щодо внесення змін та доповнень до Статуту.
9.9. Джерелом коштів на оплату праці працівників Станції є кошти обласного бюджету та інші кошти. Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством України, Генеральною та Галузевою угодами.
9.10. Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати. Умови оплати праці та матеріального забезпечення головного лікаря Станції визначаються контрактом, укладеним із Власником.
9.11. Оплата праці працівників Станції здійснюється у першочерговому порядку. Усі інші платежі здійснюються Станцією після виконання зобов’язань щодо оплати праці.
9.12. Працівники Станції провадять свою діяльність відповідно до Статуту, колективного договору та посадових інструкцій згідно із законодавством України.

10. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СТАНЦІЇ

10.1. Припинення діяльності Станції здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації – за рішенням Власника, а у випадках, передбачених законодавством України, – за рішенням суду або відповідних органів державної влади.
10.2. У разі припинення Станції (ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) усі активи Станції передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету.
10.3. Ліквідація Станції здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється Власником або за рішенням суду.
10.4. Порядок і строки проведення ліквідації, а також строк для пред’явлення вимог кредиторами, що не може бути меншим ніж два місяці з дня оприлюднення повідомлення про ліквідацію, визначаються органом, який прийняв рішення про ліквідацію.
10.5. Одночасно ліквідаційна комісія вживає усіх необхідних заходів зі стягнення дебіторської заборгованості Станції.
10.6. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління Станцією. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс та подає його Власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені в установленому законодавством порядку.
10.7. Ліквідаційна комісія виступає в суді від імені Станції, що ліквідується.
10.8. Черговість та порядок задоволення вимог кредиторів визначаються відповідно до законодавства.
10.9. Працівникам Станції, які звільняються у зв’язку з його реорганізацією чи ліквідацією, гарантується дотримання їх прав та інтересів відповідно до законодавства про працю.
10.10. Станція є такою, що припинила свою діяльність, із дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.
10.11. Все, що не передбачено цим Статутом, регулюється законодавством України.

11. ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО СТАТУТУ СТАНЦІЇ

11.1. Зміни до цього Статуту вносяться за рішенням Власника, шляхом викладення Статуту у новій редакції.
11.2. Зміни до цього Статуту підлягають обов’язковій державній реєстрації у порядку, встановленому законодавством України.


Додаток

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]