Про звернення обласної ради з приводу надзвичайної ситуації, спричиненої паводком у червні 2020 року на території Івано-Франківської області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять шоста сесія)

РІШЕННЯ

 

від 31.07.2020. № 1489-36/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

 

Про звернення обласної ради
з приводу надзвичайної
ситуації, спричиненої паводком
у червні 2020 року на території
Івано-Франківської області

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова та Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля з приводу надзвичайної ситуації, спричиненої паводком у червні 2020 року на території Івано-Франківської області (додається).
  2. Звернення надіслати Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову та Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю.
  3. Текст звернення оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук).

 

 

Голова обласної ради                                                                     Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 31.07.2020. № 1489-36/2020

Президенту України
В. Зеленському

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

Прем’єр-міністру України
Д. Шмигалю

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

В червні 2020 року через надмірну кількість та інтенсивність опадів у Івано-Франківській області склалася надзвичайна ситуація, яка завдала руйнівних наслідків населеним пунктам області.

Стихією було підтоплено 263 населені пункти, 13117 житлових будинків, 15 фельдшерсько-акушерських пунктів та 2 лікарні; 7411,1 га сільськогосподарських угідь, 18101 присадибну ділянку, 6193 підвальні приміщення, зруйновано 275 км та пошкоджено 603 км автодоріг, зруйновано 80 км берегоукріплень, зруйновано 93 та пошкоджено 249 мостів. Було припинено газопостачання близько 5 тисячам абонентів.

Внаслідок виходу з русел річок, особливо у гірській місцевості, окремі населені пункти були повністю “відрізані” від зовнішнього сполучення. Загалом негодою було порушено транспортне сполучення з 32 населеними пунктами області. Заблоковано та призупинено рух транспортних засобів на автомобільній дорозі державного значення Н-09 сполученням Мукачево-Львів.

Негативних наслідків від стихії зазнало 15 адміністративно-територіальних одиниць області, з яких найбільше постраждали Верховинський, Галицький, Косівський, Надвірнянський, Тлумацький райони, Ланчинська селищна і Долинська міська об’єднані територіальні громади.

В області зазнали пошкоджень та руйнувань 1895 об’єктів комунальної власності.

За попередніми підрахунками, які базуються на інформації, що подана головами районних державних адміністрацій, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад області, для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, відновлення пошкоджених об’єктів транспортної інфраструктури, водогосподарського комплексу, ремонтів мостів та мостових переходів тощо, необхідно 2,1 млрд. гривень. Ця сума не включає відшкодування збитків населенню.

На сьогодні відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.07.2020. № 811-р “Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 року” для області передбачено 480,0 млн. гривень, що є вкрай недостатнім з огляду на масштаби завданої шкоди.

Враховуючи вищенаведене, просимо:

– передбачити виділення коштів з державного бюджету постраждалому внаслідок стихійного лиха населенню для фактичного відшкодування збитків згідно дефектних актів комісій;

– прийняти рішення щодо виділення додаткових коштів з державного бюджету для області в сумі 1,7 млрд. гривень на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося в червні 2020 року на території області;

– передбачити можливість фінансування за рахунок коштів державного бюджету видатків на запобігання руйнуванню та пошкодженню відновлених об’єктів в майбутньому, а також фінансування комплексу заходів, спрямованих на недопущення стихійних лих;

– затвердити державну програму з фінансування комплексу заходів, спрямованих на недопущення стихійних лих в майбутньому;

– врегулювати на законодавчому рівні питання проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках;

– в абзаці четвертому пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.07.2020. № 811-р “Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 року” після слів “житлові будинки” додати слова “дачні будинки”.

 

Прийнято на тридцять шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
31 липня 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]