Про звернення обласної ради щодо стану проведення другого етапу медичної реформи та стану фінансування закладів охорони здоров’я області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять шоста  сесія)

РІШЕННЯ

 

від 31.07.2020. № 1491-36/2020
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо стану проведення
другого етапу медичної реформи
та стану фінансування закладів
охорони здоров’я області

 

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію обласної державної адміністрації щодо стану проведення другого етапу медичної реформи та стану фінансування закладів охорони здоров’я області взяти до уваги.
  2. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, Міністра охорони здоров’я України М. Степанова та т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України О. Мовчан щодо стану проведення другого етапу медичної реформи та стану фінансування закладів охорони здоров’я області (додається).
  3. Рішення надіслати Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю, Міністру охорони здоров’я України М. Степанову та т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України О. Мовчан.
  4. Звернення розмістити на офіційному веб-сайті Івано-Франківської обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк)

 

 

Голова обласної ради                                                                        Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 31.07.2020. № 1491-36/2020

 

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

Прем’єр-міністру України
Д. Шмигалю

Міністру охорони здоров’я України
М. Степанову

Т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України
О. Мовчан

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, в цілому підтримуємо проведення реформи у галузі охорони здоров’я, однак висловлюємо свою стурбованість щодо проблемних питань, які виникли з моменту запровадження нових механізмів фінансування спеціалізованої медичної допомоги в частині доступності і безоплатності медичного обслуговування.

Необґрунтованість встановлених за Програмою медичних гарантій тарифів на окремі медичні послуги (медична допомога хворим на туберкульоз, медична допомога хворим із психічними порушеннями, паліативна допомога, стоматологічна допомога, медична допомога дітям, дерматовенерологічна допомога, допомога при інфекційних захворюваннях) створила передумови до порушення прав громадян на доступну та якісну медичну допомогу, передбачену статтею 49 Конституції України.

Так, із 65 закладів спеціалізованої медичної допомоги Івано-Франківської області, 30 медичних закладів отримали з 01 квітня поточного року менший фінансовий ресурс, ніж в попередніх періодах, що спричинило високий соціальний ризик в суспільстві як серед пацієнтів, так і серед медичних працівників.

Зазначаємо, що в державному бюджеті на підтримку окремих закладів охорони здоров’я, які надають первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану) та екстрену медичну допомогу за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2020. № 250 “Деякі питання надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я”,  для Івано-Франківської області до кінця року передбачено 25,9 млн. гривень, з яких 6,9 млн. гривень спрямовано на доплати за березень 2020 р. медичним та іншим працівникам, що безпосередньо були зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, та 19,0 млн. гривень на підтримку окремих закладів, при потребі 136,0 млн. гривень.

Крім того, починаючи з 01 квітня 2020 року повністю поза державним фінансуванням опинились 4 дитячі санаторні заклади нашої області, на утримання яких у ІІ кварталі цього року вже спрямовано 9,1 млн. гривень з обласного бюджету, до кінця року ще необхідно близько 18,0 млн. гривень.

Реформування медичної галузі нашої держави спрямоване на покращення здоров’я населення. Відповідно, неможливо вважати повноцінними зміни, які пропонуються, без стабільного й ефективного функціонування та розвитку санаторно-курортного лікування та оздоровлення дітей.

Основним завданням санаторно-курортного лікування є ліквідація або зменшення проявів патологічного процесу, підвищення загальної реактивності дитячого організму, попередження інвалідизації.

Існуюча мережа закладів санаторного оздоровлення дітей в нашій області є цінним надбанням та доведена до рівня загальнодержавних стандартів.

Для можливості часткового врегулювання питань, що виникли у зв’язку з впровадженням другого етапу медичної реформи, на підтримку державної політики в області розроблені та вже діють обласна та місцеві програми підтримки комунальних некомерційних підприємств, здійснено низку  реальних заходів з оптимізації мережі закладів охорони здоров’я, ліжкового фонду і штатної чисельності працівників.

Однак, попри  здійснені досі вимушені заходи з оптимізації видатків  та  дохідність місцевих бюджетів, які не мають змоги покрити дефіцит отриманих від НСЗУ коштів, місцеві ради, які є власниками “непріоритетних” закладів охорони здоров’я, залишаються сьогодні перед вибором закриття медичних закладів чи звільнення працівників, і як наслідок – втрати кваліфікованих кадрів, зменшення надходжень до місцевих бюджетів, унеможливлення розвитку громад.

Поряд із зазначеним, ситуація щодо неналежного фінансування медичних закладів ускладнюється також несвоєчасністю державних централізованих поставок лікарських засобів та медичних виробів за бюджетною програмою КПКВК 23014000 “Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру”. Відсутність державних поставок за 2019 рік (за окремими напрямами) вимагає від місцевих органів влади усіх рівнів здійснювати пошук можливостей місцевих бюджетів щодо виділення коштів на забезпечення життєво необхідними дороговартісними лікарськими засобами жителів громад, які хворіють на рідкісні захворювання.

Звертаємо увагу також на невідповідність Програми медичних гарантій (умов фінансування) вимогам окремих законів, дотримання яких є обов’язковими на території України.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.1995 р. № 648 “Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах” передбачено, що на   підприємствах, в установах, організаціях, розташованих на  території  населених пунктів,  яким  надано  статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади   працівників підвищуються  на  25 відсотків.

Водночас зазначений розмір необхідного підвищення не врахований при розрахунку тарифів та коригувальних коефіцієнтів в рамках Програми медичних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році для закладів, які знаходяться в гірській місцевості, що зумовлює нерівні умови фінансування Національною службою здоров’я України комунальних некомерційних підприємств на рівні області та держави.

Варто зазначити, що затверджені тарифи та підходи до їх розрахунку не врахували окремі вимоги та інші законодавчі норми.

Зокрема, в тарифі за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення не врахований обсяг видатків, пов’язаний із наданням виїзних консультацій пацієнтам, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, чим порушуються норми п. 4 статті 7 Закону України “Про екстрену медичну допомогу”, п. “к” ст. 6 та п. “е” ст. 78 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

Не передбачено Програмою медичних гарантій фінансування за рахунок коштів Національної служби здоров’я заходів для організації медичного обстеження осіб, направлених з військкоматів, що гарантовано нормою статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

У зв’язку з цим, подальше фінансування закладів за укладеними з Національною службою здоров’я України угодами згідно з програмою медичних гарантій унеможливить виконання норм законів і призведе до порушення законодавства та прав пацієнтів, спричинить обґрунтовані скарги та посилить соціальну напругу в суспільстві, пов’язану з проведенням медичної реформи.

Крім того, з метою забезпечення належних умов праці працівників закладів охорони здоров’я, дотримання ст. 10 Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, просимо, зважаючи на викладене, вирішити питання щодо перегляду тарифів та коригувальних коефіцієнтів за Програмою медичних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, врахувавши для визначення компонента оплати праці медичних працівників величину, не меншу за 250 відс. середньої заробітної плати в Україні за липень 2019 року.

 

Прийнято на  тридцять шостій  сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
31 липня 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]