Про звернення обласної ради щодо обов’язкового вивчення предмета “Основи християнської етики” у закладах загальної середньої освіти


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тридцять шоста сесія)

РІШЕННЯ

від 31.07.2020. № 1493-36/2020
м. Івано-Франківськ

Про звернення обласної ради
щодо обов’язкового вивчення
предмета “Основи християнської
етики” у закладах загальної
середньої освіти

Враховуючи висновки постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо обов’язкового вивчення предмета “Основи християнської етики” у закладах загальної середньої освіти (додається).
  2. Звернення надіслати до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.
  3. Текст звернення оприлюднити на інтернет-сторінці обласної ради та в інших засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю. Черневий).

Голова обласної ради                                                                 Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 31.07.2020. № 1493-36/2020

 

Президенту України
В. Зеленському

Верховна Рада України 

Кабінет Міністрів України

 

 ЗВЕРНЕННЯ

 

Навчальні предмети духовно-морального спрямування сприяють соціалізації особистості, її зростанню, реалізації ціннісного ставлення людини до самої себе, інших людей, світу загалом. У зв’язку з цим виникає необхідність вивчення предметів духовно-морального спрямування, одним із яких є курс “Основи християнської етики”. Він розкриває основи християнської моралі, що виступають фундаментом загальнолюдських та сімейних цінностей, на яких будуються позитивні стосунки.

В Івано-Франківській області з 1992 року виробився позитивний досвід вивчення предмета “Основи християнської етики” у закладах освіти, який супроводжується розробкою підручників і методичних матеріалів для учнів та учителів.

У сучасній системі освіти потрібно зберегти і розвинути цей унікальний потенціал ціннісного виховання, забезпечуючи системність і послідовність.

Однак, на державному рівні не передбачено обов’язкове вивчення предмета “Основи християнської етики”, що унеможливлює духовне та морально-етичне виховання дітей.

Вивчення християнської етики не має на меті залучення до певної конфесії, а веде учнів до пізнання морально-етичних основ життя; сприяє вихованню поваги до свободи совісті, релігійних і світоглядних переконань інших; здатності до співжиття в поліконфесійному українському суспільстві.

Зважаючи на необхідність збереження цілісності предмета “Основи християнської етики”, а не його інтегрування в інші предмети освітньої галузі, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з пропозицією розглянути питання введення в Державні стандарти загальної середньої освіти (за рахунок інваріантної складової) предмета “Основи християнської етики”.

 

  

 

Прийнято на тридцять шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
31 липня 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]