Про звіт постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Тридцять шоста сесія)

РІШЕННЯ

від 31.07.2020. № 1508-36/2020
м. Івано-Франківськ

 

Про звіт постійної комісії
обласної ради з питань
бюджету, фінансів та податків

 

Заслухавши звіт постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків з грудня 2015 року по червень 2020 року, обласна рада

вирішила:

Звіт постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків  взяти до уваги (додається).

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 31.07.2020. № 1508-36/2020

 

 Звіт
постійної комісії обласної ради з питань
бюджету, фінансів та податків

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків утворена відповідно до рішень обласної ради від 17.12.2015. № 6-1/2015 “Про утворення постійних комісій обласної ради” та № 7-1/2015 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”.

До складу постійної комісії входить 12 депутатів. Голова постійної комісії – Палійчук Микола Васильович.

Питання, які розглядаються постійною комісією, вирішуються виважено, з урахуванням вимог чинного законодавства. Напрацьовані комісією рекомендації та пропозиції вносяться на розгляд президії та сесії обласної ради для прийняття відповідних рішень.

За звітний період постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків провела 112 засідань, на яких розглянула 2523 питання. В основному постійною комісією розглядалися питання (1616) щодо внесення змін до бюджетних призначень по головних розпорядниках коштів обласного бюджету; розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету; стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам; розподілу освітньої та медичної субвенцій; спрямування субвенцій з обласного бюджету і їх врахування з місцевих бюджетів та інші; питання (414) про погодження календарних планів заходів та внесення змін до них на відповідні бюджетні періоди регіональних (місцевих) цільових програм. Крім цього, постійною комісією з питань бюджету, фінансів та податків також розглянуто 342 проєкти рішень, що вносилися на розгляд сесій обласної ради, з наданням відповідних висновків.

Також постійною комісією було розглянуто й інші питання (69), зокрема: звернення громадян та клопотання депутатів обласної ради щодо виділення коштів з обласного бюджету, про  стан фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій та коштів державного фонду регіонального розвитку, ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що сталася 20-25 травня 2019 року на окремих територіях Івано-Франківської області, виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області тощо.

Особливу увагу комісія приділяє стану бюджетної забезпеченості коштами на виплату заробітної плати та на оплату за спожиті теплоенергоносії по місцевих бюджетах області. Протягом звітного періоду проводився системний аналіз показників місцевих бюджетів та оцінка їх фінансового забезпечення.

На засіданнях комісії неодноразово розглядалися питання щодо розподілу додаткових коштів медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату заробітної плати працівникам медичних та освітніх закладів області, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, а також інших дотацій з обласного бюджету, в т. ч. для виплати заборгованості із заробітної плати працівникам сільських рад області.

Протягом звітного періоду комісією розглянуто проєкти рішень щодо затвердження регіональних цільових програм та внесення змін до них, що вносилися на розгляд сесій обласної ради сьомого демократичного скликання. При розгляді цих проєктів комісія надавала свої рекомендації та пропозиції, а також вносила зауваження для усунення виявлених недоліків.

Комісією постійно ініціюються та розглядаються питання щодо стану фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, коштів державного фонду регіонального розвитку, субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Так, у 2019 та 2020 роках на засіданнях комісії неодноразово розглядалися питання про стан фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, зокрема по об’єктах, що були передбачені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 року № 500-р “Деякі питання розподілу у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій”, оскільки Кабінетом Міністрів України 4 грудня 2019 року внесено зміни у додатки 1 і 2 до вказаного вище розпорядження, згідно з якими суттєво зменшено фінансування об’єктів соціально-культурного призначення Івано-Франківської області, а значна кількість об’єктів вилучена. Водночас, на таких об’єктах вже були проведені будівельно-монтажні та ремонтні роботи, що призвело до виникнення заборгованості перед підрядниками за виконані роботи.

За результатами розгляду таких питань постійною комісією надавалися доручення обласній державній адміністрації щодо підготовки звернень до Кабінету Міністрів України про повернення вилучених коштів, передбачених  для Івано-Франківської області. Також комісією було підготовлено листи до облдержадміністрації та її структурних підрозділів стосовно надання інформації по об’єктах, що були передбачені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.07.2019. № 500-р, на яких роботи виконані, однак вони не оплачені і не зареєстровані як заборгованість в територіальних органах Державної казначейської служби України, а також не включені для фінансування у 2020 році.

Постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків при прийнятті обласного бюджету на новий бюджетний період розробляються та приймаються пропозиції і доповнення до проєкту рішення, зокрема щодо  участі обласної ради у погодженні та розподілі коштів обласного бюджету, погодженні календарних планів заходів регіональних цільових програм, внесення змін до них та контролю за використанням коштів обласного бюджету тощо.

Одна з таких пропозицій – публікування інформації про придбання товарів, робіт і послуг за кошти обласного бюджету, яка щотижнево оприлюднюється на сайті обласної державної адміністрації.

Крім цього, згідно із пропозиціями, розробленими постійною комісією та внесеними до текстової частини рішень про обласний бюджет, розподіл коштів бюджету розвитку та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища проводиться за погодженням з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків. Також цими пропозиціями передбачено погодження календарних планів заходів регіональних цільових програм на відповідний бюджетний період та внесення змін до них із відповідними постійними комісіями обласної ради в залежності від галузей, в яких діють ці програми. Водночас, заходи усіх регіональних програм та внесення змін до них незалежно від галузі, в яких вони діють, погоджуються постійною комісією з питань бюджету, фінансів та податків.

Під час засідань на вимогу комісії неодноразово заслуховувалося питання щодо забезпеченості коштами для лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет та було зазначено про неефективність діючого механізму розподілу коштів між місцевими бюджетам, а також необхідності вишукувати додаткові кошти для забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет необхідними препаратами. Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації під час розгляду таких питань постійно надавалися відповідні доручення щодо їх вирішення та подання детальної інформації постійній комісії.

Голова постійної комісії
обласної ради з питань
бюджету, фінансів та податків                                                     Микола Палійчук

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]